VİDEO - ‘Yargı paketi hukuk dışı çökmeleri düzenliyor’

VİDEO - ‘Yargı paketi hukuk dışı çökmeleri düzenliyor’
CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de görüşülecek olan 8’inci yargı paketinin meclisten geçmemesi gerektiğini söyledi.

TİGRİS HABER - CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de görüşülecek olan 8’inci yargı paketinin meclisten geçmemesi gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, “Tamamen hukuka aykırı olan, yurttaşlarımızın temel haklarını kökten ortadan kaldıran bu düzenlemenin geçmemesi lazım. Bu paket hukuk dışı ‘çökme’leri düzenliyor” dedi.

Sezgin Tanrıkulu, TBMM’deki görüşmeleri vatandaşlarında takip etmesi gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu, şöyle dedi;

“8. Yargı Paketi bugün Parlamentoda, Genel Kurulda görüşülecek. Geçtiğimiz hafta Salı ve Çarşamba Günü komisyonda görüşülmüştü ve geldiği gibi geçti. Önemli düzenlemeler var, binlerce yurttaşımızın mağdur olduğu, örgüt üyesi olmamakla beraber, örgüt üyesi gibi cezalandırılır düzenlemesi de paketin içerisinde. Bugüne kadar, sayısını bilmiyorum ama on binlerce yurttaşımız bu maddeden ceza aldı. Anayasa Mahkemesinin verdiği bir iptal kararı var ve o iptal kararı 8 Nisan’da yürürlüğe girecek. O nedenle Parlamento bu düzenlemeyi yapmak zorunda.

Anayasa mahkemesinin iptal gerekçesini karşılamıyor

Fakat düzenleme Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerini karşılamıyor, düzenlemeyi aynı biçimde yeniden yapmışlar. 20 yıl önce bu düzenleme TCK ile geldiği zaman karşı çıkmıştık, yanlıştır demiştik, 20 yıl sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve ardından Anayasa Mahkemesi bunun yanlış olduğunu ifade etti ve bir karar verildi. Şimdi görüşülecek ve aynı yanlışı bir daha yapacaklar. Dolayısıyla tamamen hukuka aykırı olan, yurttaşlarımızın temel haklarını kökten ortadan kaldıran bu düzenlemenin geçmemesi lazım. Bir kez de buradan ifade ediyorum, yurttaşlarımızın gözünün Parlamentoda olması lazım.”

İkinci önemli konunun ise, 2016 Darbe Girişiminden sonra Olağanüstü Halin İlanı ile ilgili olarak görev alan personele getirilen cezasızlık halinin yeni düzenlemeye konulduğunu ifade eden Sezgin Tanrıkulu, bu konu ile ilgili uyarılarını ise şöyle anlattı;

“Nedir bu? Şimdi müsadereye ilişkin hükümlerde Yargıçlar kayyım atayacaklar, bu kayyımun TMSF’den olması ilkesi getiriliyor ve atanılacak kayyumlara da, yani mal varlığını idare etmek amacıyla, adli, idari ve cezai konularda bağışıklık getiriliyor. Yani yargılanmayacaklar. Bu tamamen ama tamamen hukuka aykırıdır! Sonuçta herhangi bir hazırlık soruşturmasında bir yurttaşın, daha mahkûm olmayan bir yurttaşın mallarına, mal varlığına belki bir holdingin, belki bir şirketin mallarına el konulacak ve dolayısıyla bunu yönetecek olan TMSF’den memur hiçbir cezai, hukuki ve adli soruşturmaya tabi olmayacak!

Bunu kabul edilemez buluyoruz. Daha önce de getirmişlerdi ama geri çekmek zorunda kalmışlardı. Şimdi çok gizli bir biçimde, bir maddenin içine bunu gizlemişler bu düzenlemeyi, ben bir kez daha buradan Hükümeti uyarıyorum: Bu düzenleme ileride yapılacak çökme operasyonlarının güvencesi olarak buraya konulmuş ve bu düzenlemenin bu paketten mutlaka çıkarılması lazım.” (Haber merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.