Yerel Firmalar Neden Tercih Edilmiyor?

Yerel Firmalar Neden Tercih Edilmiyor?
Diyarbakır’da son gelişmiş teknolojik sisteme sahip olan Tuncay Prodüksiyonun sahibi Meyser Tuncay, yerli firmalar yerine yabancı firmaların tercih edildiğini belirterek, Diyarbakır Valiliğini eleştirdi.

Resul ÖNEN

Tuncay, “En son düzenlen 15 Temmuz etkinliklerini Diyarbakır Valiliği düzenledi ve yine dışarıdan getirilen kişiler ile bu işi yapmaya çalıştılar. Oysa en üst düzey teknolojik malzememiz var ama işi dışarıdan gelen firmalara veriyorlar.  Ben vergimi ödüyorum, çalışanlarım burada yaşıyor, benim alacağım para bu şehirde dönecek. Buranın insanı bu paradan kazanç sağlayacak. Ben hayatımda kendi şehrinin esnafına bu kadar düşman olanı görmedim” tepkisinde bulundu.

Diyarbakır’da ve bölgede 35 yıldır miting, festival ve konser gibi etkinlikler düzenleyen Tuncay Prodüksiyonun sahibi Meyser Tuncay, son dönemlerde kentte düzenlenen etikliklerde dışarıdan getirilen firmalara ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

‘’Batı’dan getirilen kişilerden daha kaliteli ve cüzi miktarda yaptığımız işler tercih edilmiyor’’

Diyarbakır’ın son süreçte yaşanılan olaylardan dolayı ekonomik olarak mağdur olduklarını dile getiren Tuncay,  “Biz bu durumları aşacağımızı düşünürken tam tersi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakan’ı Binali Yıldırım, özellikle bölge esnafı ile çalışmanın önemine  vurgu yapıyorlardı. Konuştukları mitinglerinde bu durumu önemle belirtirlerdi.  Ama ne hikmetse, buradaki kurumların başındaki insanlar bunları görmüyor mu? Bu işleri yürüten kişiler, özel kalemler veya daire başkanları bu durumu görmüyor mu, ya da yanlış bilgilendiriliyorlar? Tabi biz bunları bilmiyoruz. Bu bölgede bu tür faaliyetleri gerçekleştirecek kişiler olmamış olsaydı ses çıkartmazdık. Ama şuna üzülüyorum. Burada bir ramazan etkinliği düzenlendi. Bu etkinliğin ses ve sahne işini yapan kişilerin yaptıklarına hayret ile baktık. Bu ne dedik? Bizim on yıl önce kullandığımız sistemler ile iş yapmaya çalışıyorlardı.  Bu işin teknolojik boyutu da var. Rekabet ortamını sağlamak için her yıl ses sistemimizi yeniliyoruz. Biz buranın esnafı ve insanları olarak tercih edilmiyoruz. Batı’dan getirilen kişilerden daha kaliteli ve cüzi miktarda iş yapmamıza rağmen bizler tercih edilmiyoruz. Biz bir araştırma yaptık. Yenişehir Belediyesi’nin ramazan etkinlikleri için 650 bin gibi bir para harcadıklarını öğrendik. Biz bu sistemi kurmuş olsaydık, yarı fiyatına bu işi yapabilirdik. Bizim nakliyemiz yok, otel masraflarımız yok. Bu işlerin nasıl olduğuna ve nasıl döndüğüne anlam veremiyoruz.  Tüm bunların yanı sıra, bize bir teklif dahi yapılmıyor. Bize karşı görmezden gelme gibi bir durum söz konusu. Ankara, Mersin, Kayseri, Malatya, Gaziantep gibi illerden kişiler getiriliyor ve bu da bizim ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmamızı doğuruyor. Bir de batıdan getirilen kişileri gözümüze sokmak istercesine gibi bir tutum içerisinde olmaları bizi daha çok rahatsız ediyor. Diyarbakır olmasında neresi olursa olsun diyorlar. Bunu sorduğumuzda cevap alamıyoruz.’dedi.

‘’Bu şehirde bu işi daha iyi yapan insanlar var’’

Diyarbakır’da bütün işleri alan kişinin taşeronluk yaptığını belirten Tuncay,  “Bu kişi düğün organizasyonları alanında da çalışıyor. Ama bir bakıyorsunuz ki konser ve diğer alanlardan da iş alabiliyorlar. Bu adamın sahne ve ses ile ilgili elle tutulur bir şeyi yok. Bu işler ile ilgilenen yetkililer ile görüştük, durumu öğrenmeye, anlamaya çalıştık. ‘Biz bilmiyoruz’ cevabını aldık. Sudan bahaneler söylediler. Bizden daha iyi iş yapsalardı ses çıkartmazdık. Ne yazık ki bunu göremiyoruz. Geçen yıl düzenlediğimiz 15 Temmuz etkinliğini herkes bilir. Çok iyi iş çıkarmıştık. Bu sene düzenlenen etkinliğe gidip baktık. Bu nasıl iştir, dedik.  Böyle bir şey olamaz. Bu şehirde bu işi daha iyi yapan insanlar var. Ben vergimi ödüyorum, çalışanlarım burada yaşıyor, benim alacağım para bu şehirde dönecek. Buranın insanı bu paradan kazanç sağlayacak. En son düzenlen 15 Temmuz etkinliklerini Diyarbakır Valiliği düzenledi ve yine dışarıdan getirilen kişiler ile bu işi yapmaya çalıştılar. Bizim bunlardan ne eksiğimiz var. Bizim ile ilgili bir problem varsa bunu dile getirebilirler. Demokrasi nöbetlerinin tutulduğu zamanlarda da dışarından getirilen kişi ve firmalara işi vermişlerdi. Daha sonra işin iyi olmadığını düşündükleri zaman bizi aradılar. Bu işi yapmamızı istediler.  Bizden öncekilerden daha az miktarda bir para ile anlaştık. Bu süreçte biz de elimizi taşın altına sokmak istedik. Onların yanında olmak istediğimizi, yardımcı olmak için çaba sarf edeceğimizi söyledik. Biz 6 bin lira ile anlaşmaya vardık. 13 bin lira yerine 6 bin ile anlaşmayı uygun gördük.  Biz bunlara karşı daha gösterişli ve yakışan bir iş yaptık. Sahne, ışık ve lazer uygulamalarımız ile güzel bir iş yaptık. Ve bu tarihten itibaren,  tüm bu yaptığımız güzel işlere rağmen valilik bizimle çalışmayı bıraktı” diye konuştu.

‘’Birilerinin önünü ve nemalanmasını kestik’’

Bazen kendime soruyorum, biz birilerini rahatsız mı ettik diyen Tuncay,  “Evet rahatsız etmişiz. Demek birileri yaptığımız işten rahatsız. Birilerinin önünü ve nemalanmasını kestik. Bu adamlar, devletinin yanında durmak isteyen insanlar istemiyorlar. Bu maddi ve manevi olarak böyledir.  Ben Diyarbakırlıyım. Devletim için iyi işler yapmak istiyorum. Ben düşük ücretler ile işler yaptım. Hiçbir zaman parasal bakmadım. Ben bunu yapmakla kötü mü ettim? Yaptığım düşük ücretli ve kaliteli işler ile devletin kasasından fazla para çıkmasının önüne geçtim. Bir Diyarbakırlı olarak bunu yaptım. Biz taşın altına elimizi sokmak için çabaladık. Bizim yerimize tercih edilenlerin yaptıkları işi beğenmiyoruz. Bu tür işler bize yakışmaz. Bizim güzel işlere imza atmamız gerekiyor. Sonuçta tüm dünya bizi izliyor.  Şirket  felsefesinde de bu var. En güzelini ve ileriye dönük olanı yapacaksın” İfadelerini kullandı.

‘’Kendi şehrinin esnafına bu kadar düşman olanı görmedim’’

Sadece kendisinin şikayetçi olmadığını belirten Tuncay, “Bölgedeki birçok insan bu yaşanılan durumlardan şikayetçidir.  Matbaacı, sanayici ve diğer esnaflar şikayetçi. Bu böyle olmaz. Ben bunu yaparken birçok insanın duygularına ve düşüncelerine tercüman oldum.  Bu hiç önemli değil. Ben bundan önce birçok gazeteci ile de görüştüm. Haber yapılmasına ve şehrimin isminin kötülenmesine karşı çıktım. Ama ne yazık ki bir batı hayranlığı var.  Ellerindeki güzelliği görmüyorlar. Bu bölge insanları ile çalışsalar daha çok iş olur, insanlar daha çok kazanır. Bizde şehir milliyetçiliği yok. Yerli insanın kazanmasına yönelik bir şey yok. Böyle olması iyi olurdu. Gaziantep’te işlerin bu kadar iyi olması da bununla ilintilidir. Şehirlerinin kazanmasını istiyorlar.  Çünkü adamlar yerelden yana tutum takınıyorlar.  Ben hayatımda kendi şehrinin esnafına bu kadar düşman olanı görmedim. Oyunu, vergini, her türlü desteği sen verirsin, ülkenin ve devletinin yanında yer alırsın ama daima görmezden geliniyorsun. Kiramızı, vergimizi ödeyemeyecek duruma geldik. İşçilerin sayısı 30’dan 6’ya düştü. Kiramızı ödemeyecek duruma geldik. Yazık değil mi? Bundan dolayı birçok aile aşsız ve işsiz kalacak” dedi.

‘’Bölgenin bütün firmalarını Diyarbakır’a davet ediyoruz’’

Diyarbakır’daki tüm işlerin tek firmaya verildiğini vurgulayan Tuncay, “Yerel bir firma olsa bir şey söylemem. Gurur duyarım. En azından Diyarbakır firması derim. Benim hayret ettiğim,  bütün işleri nasıl olurda bu firma alır. İhale olması gerekiyordu ama yapılmıyor. İhale kanunu bunu gerektiriyor. Herkese davetiye gelmesi gerekiyordu. Ama dışarıdan getirilen firma dışında kimse çağrılmıyor.  Buna karşın Diyarbakır büyükşehir belediyesi bizimle çalışmaktan ve bölge insanının kazanmasından yana.  Biz de desteğimizi sunduk. En çok görsel yetersizliğe üzülüyorum. İnsanların gözüne hoş gelecek şeylerin yapılması gerekiyor. Ama biz bunun tersini yapıyoruz. İnsanlara daha düşük seviyeli şeyler sunuyoruz. Bizim yerimize hangisini getirdilerse gülmekten geri kalmadık. Burada bu işi yapan iki kardeşimiz daha var. Onlar da yaşanılanlardan şikayetçi olduklarını dile getiriyorlar.  Yaşanılanlardan dolayı herkesin sabrı taştı. Herkes kendi ilinde yaşanılanlardan rahatsız. En çok da  Diyarbakır insanı rahatsız. Bölgenin bütün firmalarını Diyarbakır’a davet ediyoruz. Biz bu sorunu kendi aramızda çözeceğiz. Herkes kendi ilinde çalışacak.  Bizim gücümüz birbirimize yetiyor. Biz yapacağız. Çünkü üzülüyoruz.  Her birimizin yanında bir sürü insan çalışıyor.  Bundan dolayı kendi aramızda görüşme kararı aldık. Elazığ, Şanlıurfa, Batman, Muş ve Van illerinden arkadaşlarımız ile toplanacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.