1 Eylül Dünya Barış Günü gündem ‘kayyum’

1 Eylül Dünya Barış Günü gündem ‘kayyum’
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kayyum gündemiyle karşılayacaklarını söyledi.

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmasına karşı bölge başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Kesintisiz eylem ve etkinliklerle kayyumlar protesto eden Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne de kayyum gündemiyle giriyor. 1 Eylül kapsamında 4 büyük ilde miting düzenleyeceklerini belirten HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, “Belediye eşbaşkanlarımız görevine iade edilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“2016’da başlayan konsept devam ediyor”

Kayyum atamalarının sadece 3 büyükşehir belediyesiyle sınırlı tutmamak gerektiğini belirten Kaplan, 31 Mart seçimlerinden sonra iktidarın kendilerine yönelik ciddi bir saldırı içerisinde olduğunu dile getirdi. 31 Mart seçimlerinde kazandıkları 6 belediyenin eşbaşkanının KHK ile ihraç edildikleri için mazbatalarının verilmediğini hatırlatan Kaplan, “Bunun içerisinde yüzde 70 oy aldığımız yerler var. Seçme ve seçilme hakkına yönelik tek karar merci olan Yüksek Seçim Kurulu bu arkadaşlarımızın başvurularını uygun görmüştür. YSK bu arkadaşlarımızın seçime girmelerine herhangi bir sakınca görmemiş. Arkadaşlarımızın ismi de seçim pusulalarında yer almış. Buna rağmen KHK’li olduğu gerekçesiyle ve haklarında soruşturma var diye arkadaşlarımızın daha doğrusu halkın iradesi gasp edilmiştir. Bu konsept 2016 yılında başladı ve bugüne kadar devam ediyor” dedi.

“Bugün HDP’li belediyeler korunmazsa yarın CHP’li belediyeler de gider”

Yapılan kayyum atamalarının Türkiye demokrasisine bir saldırı olduğunu dile getiren Kaplan, “Biz 3 büyükşehir belediyemize kayyum atandığı gün, hem Merkez Yürütme Kurulu kararımızla hem de eşbaşkanımızın aynı saatte yaptığı basın açıklamasıyla bunu dile getirmiştik. Bu saldırı sadece HDP’li belediyelere yönelik bir saldırı değildir. Bugün HDP’li belediyeler korunmaz ise yarın CHP’li ya da diğer muhalif partilerin elindeki belediyeler de gider” ifadelerini kullandı.

“1 Eylül’e giderken en fazla kullanacağımız argümanımız kayyum olacak”

 HDP’li belediyelere karşı yapılan hukuksuzluklara karşı sessiz kalınması halinde sıranın İstanbul, Ankara ve İzmir’e geleceğini kaydeden Kaplan, şunları söyledi: “Erdoğan’ın geçen gün yapmış olduğu konuşmalara baktığımız zaman bunun emarelerini görebiliyoruz. Bizler bu kayyumlara karşı kesintisiz bir eylem hattı oluşturduk. Bu eylemleri iradesi gasp edilmiş belediye başkanlarımızın kendi görevlerine dönene kadar devam edecek. Bu eylemsellikleri demokrasinin ve barışın tüm yol ve yöntemlerini deneyerek yapıyoruz. Buna paralel olarak da hem iç hukukta hem de uluslararası hukukta gereken adımları atacağız. HDP hem yerel yönetimlerde hem de parlamento içerisinde bu güne kadar sadece toplumsal barışı hedefledi. Bunu yaparken de demokratik ve meşru eylemlerine devam edecek. Bunun içerisinde de sokak eylemsellikleri, sokak yürüyüşleri, oturma eylemleri ve açıklamaları ve 1 Eylül’e giderken 4 büyük ilde ve belki de diğer illerde de yapacağımız mitinglerle bunu büyütmeye çalışacağız. 1 Eylül’e giderken en fazla kullanacağımız argümanımız en fazla üzerinde duracağımız konu kayyumlar olacaktır.”(Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.