"10 Ocak anlamını yitirdi"

"10 Ocak anlamını yitirdi"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Gazetecilerin çalışma koşullarına işaret edilen açıklamada 10 Ocak’ın anlamını yitirdiği vurgulandı.

TGS açıklamasında, gazetecilerin baskılar nedeniyle kamusal görevlerini yapamadığı, halkın da haber alma hakkından mahrum bırakıldığı ve 91 gazetecinin cezaevinde olduğu kaydedildi.

 Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, gazetecilerin 10 Ocak’a işsizlik cenderesinde girdiği belirtilerek, “Tüm sektörler içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu medya sektöründe her dört gazeteciden biri işsiz. Sektördeki daralma ve kapanmalar işsizlik oranlarını arttırmaya devam ediyor. Sendikamızın kayıtlarına göre sadece 2019 yılında Hürriyet gazetesinden 46, BJK TV’den 40, Olay TV ve Olay FM’den 35, Star ve Güneş gazetelerinden 50 gazeteci işsiz bırakıldı” ifadelerine yer verildi.

 “Anadolu'da üç bin gazeteci işsiz kaldı”

125 yerel gazetenin Basın İlân Kurumu'nun dayatmaları yüzünden başka bir kurum ile birleşmek veya kapanmak zorunda kaldığı, 40 yerel televizyonun artan maliyetleri karşılayamaz durumda olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar ifade edildi: “Bu kapanmalar nedeniyle Anadolu'da üç bin gazeteci işsiz kaldı. Gazetecilik ve İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce gençten ancak yüzde 5’i medya sektöründe iş bulabilir durumda.”

 

91 gazeteci cezaevinde

 Cezaevindeki gazetecilerin durumuna değinilen açıklamada, “Şu anda 91 gazeteci habercilik faaliyetinden dolayı cezaevlerinde bulunuyor. Gazeteciler hemen her gün adliye koridorlarında yaptıkları haberleri savunmak zorunda kalıyor. 2019 yılında 250 gazeteci hâkim karşısına çıktı. Yargılanan gazeteciler 133 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 140 bin TL para cezası aldı. 30 gazeteci hakkında yeni soruşturma başlatıldı. Yerel medyada çalışan 10 gazeteci sokak ortasında sopalı, silahlı saldırıya uğradı” denildi.

 “10 Ocak anlamını yitirdi”

Gazetecilerin çalışma koşullarına değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Gazetecilerin yasal bir çalışma düzenine kavuştukları 10 Ocak’ın bayram ilân edilmesinin üzerinden 59 yıl geçti ancak çalışma koşulları geriye gitti. Basın İş Kanunu’nda gazetecileri koruyan maddeler teker teker ortadan kaldırıldı. Son olarak Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 5’lik gecikme faizini kaldırması ile 10 Ocak anlamını yitirdi. Bu günü yeniden; çalışabilen, tutuklu olmayan, güvencesi olan gazeteciler günü yapabilmek için daha fazla mücadele ve daha fazla dayanışmaya ihtiyaç var. 10 Ocak 1961’de Çalışan Gazeteciler Günü'nü mümkün kılan Türkiye Gazeteciler Sendikası, gelecek 10 Ocakları da bayram hâline getirmeye kararlıdır.” (Haber Merkezi)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.