100 il hedefinde sürpriz iki ilçe! AK Partili siyasetçi açıkladı
AK Partili Onur Yumuşak, “100 İl, 1000 İlçe” hedefi kapsamında il olmaya en yakın gördüğü ilçeleri açıkladı. Yüksekova ve Alanya’yı işaret eden Yumuşak, ilk etapta bir veya iki ilçenin il yapılmasıyla sürecin başlatılabileceğini söyledi.
TİGRİS HABER - AK Parti’li siyasetçi ve Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raportörlerinden OnurYumuşak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği “100 İl, 1000 İlçe” hedefinideğerlendirdi. Türkiye’nin idari yapısında yapılması planlanan olası değişikliklere ilişkin dikkat çekenaçıklamalarda bulunan Yumuşak, il olmaya en yakın gördüğü ilçeleri de açıkladı. Yumuşak, Hakkâri’ninYüksekova ilçesi ile Antalya’nın Alanya ilçesini öne çıkarırken, sürecin aşamalı olarak başlatılmasını önerdi.
Konuya ilişkin ANA AKIM’a konuşan AK Partili siyasetçi Onur Yumuşak, projenin Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişim hedefleriyle birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.
Yumuşak, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Sayın Devlet Bahçeli’nin gündeme taşıdığı ‘100 İl, 1000 İlçe’ projesini yalnızca idari bir düzenleme olarak değil, Türkiye’nin kalkınma ve bölgesel gelişmişlik hedefleri açısından da değerlendirmek gerektiği kanaatindeyim.”
Yumuşak, süreçle birlikte düşünüldüğünde söz konusu adımın yeni yatırımlara, istihdamın artırılmasına ve kamu hizmetlerinin vatandaşlara daha etkin ulaştırılmasına katkı sunabileceğini belirtti.
YÜKSEKOVA İÇİN STRATEJİK İL ÖNERİSİ
Yumuşak’ın değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklardan biri Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi oldu. Yumuşak, “Terörsüz Türkiye süreci özelinde il olmaya en yakın gördüğüm ilçe Yüksekova’dır. İran ve Irak sınırları bakımından stratejik konumu, Selahaddin Eyyubi Havalimanı, Hakkâri il merkezine uzaklığı ve yeni yatırımlarla gelişme potansiyeli, Yüksekova’yı kanaatimce ön plana çıkarmaktadır” dedi.
Yumuşak, Yüksekova’nın il statüsüne kavuşmasının bölgedeki ekonomik faaliyetlerin gelişmesine ve istihdam olanaklarının artırılmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Bu adımın aynı zamanda devletin kamu hizmeti kapasitesini güçlendirebileceğini belirten Yumuşak, bölgesel kalkınmanın kalıcı huzur ortamıyla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE GENELİNDE ALANYA’YI ÖNE ÇIKARDI
Yumuşak, Türkiye genelinde il olmaya en yakın gördüğü ilçenin ise Antalya’nın Alanya ilçesi olduğunu açıkladı.
Alanya’nın nüfus büyüklüğü, turizm ekonomisi, ticari kapasitesi ve gelişmiş kent yapısıyla önemli bir merkez olduğunu belirten Yumuşak, ilçenin yeni idari yapılanma kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Yumuşak, “Türkiye geneline baktığımda ise il olmaya en yakın gördüğüm ilçe Alanya’dır. Nüfusu, turizm ekonomisi, ticari kapasitesi ve gelişmiş kent yapısıyla değerlendirilmesi gereken önemli bir merkezdir” dedi.
ÖNCE BİR VEYA İKİ İLÇEYLE BAŞLANMALI
Yumuşak, 100 il ve 1000 ilçe hedefinin uygulanma yöntemine ilişkin de bir öneride bulundu.
Kapsamlı bir idari düzenlemenin tek seferde gerçekleştirilmesi yerine aşamalı bir geçiş modelinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Yumuşak, ilk etapta bir veya iki ilçenin il statüsüne kavuşturulabileceğini ifade etti.
Yumuşak, “Ancak böylesine kapsamlı bir düzenlemenin tek seferde değil, aşamalı şekilde hayata geçirilmesinin daha doğru olacağı görüşündeyim. İlk etapta bir veya iki ilçenin il statüsüne kavuşturulmasıyla süreç başlatılabilir” dedi.
Onur Yumuşak, açıklamasının sonunda 100 il hedefinin yalnızca Türkiye’nin idari haritasını değiştirmekle sınırlı görülmemesi gerektiğini vurguladı.
“Neticede mesele yalnızca il sayımızın 81’den 100’e çıkarılması değildir. Asıl mesele, yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturarak refahı ülkemizin her köşesine yaymak, kamu hizmetlerini güçlendirmek ve kalıcı huzur ortamını ekonomik kalkınmayla desteklemektir.”
Kaynak:Haber Merkezi




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.