115 firmanın katıldığı tarım fuarı açıldı

115 firmanın katıldığı tarım fuarı açıldı
Diyarbakır’da, 115 firmanın katıldığı Ortadoğu Tarım, Hayvancılık ve Süt ürünleri Fuarı kapılarını açtı.

Tigris Haber - Diyarbakır’da TÜYAP tarafından organize edilen 10. Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Fuara, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Ebubekir Bal, Oya Eronat, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜYAP Genel müdürü Cihat Alagöz, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, DOGUNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, Ziraat Odaları Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açılışta kamu sivil toplum işbirliği ve fuarların kent için önemi vurgulandı.

Arazilerin yüzde 70’i sulamaya açıldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, konuşmasında Silvan Barajı’nın önemine dikkat çekti. Kaya, ilkini 2007 yılında organize ettikleri Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na bölge illerden ve komşu ülkelerden büyük ilgi gösterildiğini söyledi. Kaya, sivil toplum ve kamu işbirliğinde yerel kalkınmanın sağlanabileceğini ve Diyarbakır’da bu işbirliğinin bu dönemde sağlandığını ifade etti. Kaya, Silvan Projesi ile tarımsal arazilerin %70’inin sulamaya açılacağını, bu proje ile Diyarbakır’ın sahip olduğu sulanabilir araziler açısından öne çıkacağını dile söyledi.

Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 22 ilden ziyaretçi alacağını ifade eden Kaya, fuara yurt dışından Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Kamerun, Ürdün, Gürcistan’dan ziyaretçiler geleceğini vurguladı.

fuar-(1).jpeg

Yeşil: Tarım potansiyelimiz sanayiye dönüşebilir

Daha sonra konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın, konum itibariyle tarihin her döneminde bölgenin siyaset, yönetim, ticaret, tarım ve sanat merkezi olduğunu söyledi. Yeşil, “İnsanların temel gıda maddesi olan buğdayın ilk tohumlarının filizlendiği Diyarbakır için tarım yaşamsal bir faaliyet alanıdır. Bunun içidir ki gıdanın temel mücadele alanı olarak küresel gündemin ön sıralarında yer aldığı ve tarım anlayışının yeni boyutlar kazandığı günümüzde bölgenin stratejik önemi ve artan nüfusuna paralel, tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi kalkınmanın olmazsa olmazlarından biridir. Diyarbakır’ın verimli arazilerinde hem tarım ve hayvancılık açısından, hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük potansiyel mevcuttur. Kamu, özel sektör ve toplum işbirliği içinde çalışarak bu potansiyeli üretime dönüştürülebiliriz. Bu amaçla gerek büyük bir hızla yapılan sulama alt yapı projeleri, kalkınma programları gerek organize sanayi bölgemiz Diyarbakır’ın çehresini değiştirecek çok önemli yatırımlardır. Bu yatırımlar bölgeyi özel sektör için cazip hale getirerek Diyarbakır’ın ve tüm çevresinin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda 10.’su gerçekleşen Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın şehrin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına ve tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağına inancımız tamdır” dedi.

115 firma katıldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) öncülüğünde kurulan fuar komisyonu Başkanı Mehmet Ali Deniz, fuarın 5 gün boyunca ziyaretçilere açık olacağını hatırlatarak, “Türkiye’nin farklı illerinden fuarımıza 115 firma katıldı. Stantlarda traktör, biçer döver, tarım sanayisi, tohum, fidecilik ve zirai ilaçlar bulunuyor. Ayrıca fuara, Irak’ın Süleymaniye, Erbil ve Dohuk, İran, Ürdün, Gürcistan ve Kamerun’dan heyetler geldi. Fuarımızın tarım sektörüne bir hareketlilik getirmesini umuyoruz. Ortadoğu ülkelerine hitap eden fuarımıza geçen yıl 117 bin vatandaşımız ziyaret etmişti. Bu yıl ziyaretçi sayısının 150 bini aşacağını bekliyoruz” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.