23 bin çocuk ağaç kardeşi

23 bin çocuk ağaç kardeşi
TEMA Vakfı'nın 4 yıl önce başlattığı ve gönüllü koşucuların destekleriyle uygulamaya başlayan ‘Ağaç Kardeşliği Projesi’, bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 23 bin çocuğu ağaç kardeş yaptı.

Tigris Haber - Ağaç Kardeşliği Projesi kapsamında Diyarbakır’da iki okulda 118 çocukla uygulama başlarken, bugüne kadar 250 çocuğa ulaşıldı.

ak.jpeg

TEMA Vakfı, ağaçlandırma ve çocuklara yönelik doğa eğitimi projesi “Ağaç Kardeşliği” kapsamında çalışmalarına devam ederken, Türkiye’nin yedi bölgesinde Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile dört yılda yaklaşık 23 bin çocuğa ulaştı.  Proje, 2019 yılında 69 ilde yaklaşık 8 bin 750 çocuk ile devam ediyor. Proje Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile ikisi Çanakkale’de, biri Balıkesir’de ve biri Edirne’de oluşturulan dört hatıra ormanıyla da erozyon konusunda yürütülen çalışmalara katkı sağlıyor.

Diyarbakır’da Ağaç Kardeşleri’nin sayısı 250’ye ulaştı

Ağaç Kardeşliği Projesi tüm Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da uygulanmaya devam ediyor. Gönüllü koşucularının destekleriyle, gönüllülerin ve öğretmenlerin aracılığıyla Diyarbakır’da bugüne kadar toplam 250 çocuğa ulaşıldı. Bu yıl proje Diyarbakır’da 2 okulda, 118 çocukla uygulanıyor.

Ağaç Kardeşliği Projesi kapsamında Diyarbakır’da Vehbi Koç İlkokulu 3 M Sınıfı öğretmeni Nuray Elgörmüş Kişmir projeyi hayata geçirdi. TEMA Vakfı Kayapınar temsilcisi Nujen Balta sorumluluğunda yürütülen proje Şubat ayının 3. haftasıyla başladı. Mayıs ayının ilk haftasıyla sonlandırılacak olan proje ile daha çok çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Doğada olmak çocukları olumlu etkiliyor

Ağaç Kardeşliği Projesi’nin sunduğu doğa eğitimi ile çocukların doğaya çıkmasını, uygulamalar yaparak öğrenmesini ve doğayla duygu bağlarının güçlendirilmesini amaçladıklarını belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, çocukların günde beş saatini dijital medya ile bir arada geçirdiğinin ve sadece yarım saatlerini açık havada fakat genellikle doğadan uzak geçirdiklerinin altını çizdi. Deniz Ataç, “Bugün çocuklar doğadan uzaklaşıyor, evlerde, sınıflarda ve servislerde kapalı kalıyor. Bu durum önemli bir sorun teşkil ediyor. Çünkü çocukların doğadan uzak yaşaması algı ve duyu yetilerinin zayıflamasına neden oluyor. Bu durum endişe, obezite gibi sağlık problemlerine yakalanma olasılığını yükseltiyor. Aynı zamanda doğadan uzak olmak çocukların psikolojilerini, keşfetme, yaratıcılık ve düşünme gibi yetilerini de olumsuz etkiliyor. Örneğin, çocukların yemek yememelerinin altında yiyeceklere yabancılaşmaları ve onlarla ilişki kuramamaları yatıyor. Maalesef doğaya çıkmaktan ve canlılara dokunmaktan çekinen çocuklar bile var. Tüm bu sebeplerden dolayı TEMA Vakfı olarak çocukların doğada olması, çeşitli uygulamalarla yaşayarak öğrenmesi ve doğayla duygu bağlarını güçlendirmesi için Ağaç Kardeşliği Projesi’ni uyguluyoruz. Ayrıca çocukların doğal varlıkları koruma sorumluluğunu gündelik hayatın her aşamasında hissetmesi gerektiği düşüncesiyle kendi tohumlarını ekerek fidanlarının büyümesini gözlemlemelerini sağlıyoruz” dedi. Ağaç Kardeşliği Projesi’nin çocukların gelişimine katkı sağlaması ve doğal varlıkların korunması açısından gelecek nesiller için umut olduğunu belirten Deniz Ataç, herkesi Ağaç Kardeşi olmaya davet ederek destek veren tüm koşuculara, bağışçılara, gönüllülere, öğretmenlere ve emek veren herkese teşekkür etti.

Ağaç Kardeşliği büyüyerek ilerliyor

Ağaç Kardeşliği Projesi her geçen gün daha da büyüyor. Proje ile 2019 yılında 69 ilden yaklaşık 8 bin 750 çocuk “Orman Ekosistemi ve Yaşamın Çeşitliliği” konulu doğa eğitim programına katılacak. Projeye dahil olan çocuklar için Edirne’de 8 bin 750 fidanlık 'Adım Adım - Çocuklar Hatıra Ormanı' oluşturulacak. Hem çocukların yetiştirdikleri hem de hatıra ormanı kapsamındaki fidanlarla birlikte 2019 yılında 17 bin 500’e yakın fidan toprakla buluşacak. Ağaç Kardeşliği dört yıldır daha çok çocuğa ulaşarak uygulanmaya devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.