48 yıl önceki Lice depremi için hak ihlali kararı

48 yıl önceki Lice depremi için hak ihlali kararı
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 6 Eylül 1975'te meydana gelen ve 2 bin 385 kişinin hayatını kaybettiği 6,6 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılan hak sahibi depremzedelerin yaptığı başvuru, Anayasa Mahkemesi'nde karara bağlandı.

TİGRİS HABER - 10haber'den Caner Polat'ın haberine göre yüksek mahkeme, evleri yıkılan hak sahibi depremzedelere aradan geçen 48 yılda hala kalıcı konut tahsis edilmemesi nedeniyle mülkiyet haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Depremde Lice ilçesi Gürbeyli köyünde evi yıkılanlar hak sahibi oldu. Depremde ağır hasar ve yıkık binalardan dolayı 8 bin 159 aile hak sahibi kabul edildi. 1975 ve 1976 yıllarında Hani, Kulp ve Lice ilçeleri ile köylerinde geçici ve kalıcı nitelikte toplam 7 bin 115 konut hak sahiplerine teslim edildi.

Başvurucu depremzedeler, hak sahibi olmasına rağmen kendisine konut verilmediği gerekçesiyle 2016 yılında Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme hak sahiplerine kalıcı konut verilmesi gerektiğini ancak bunun yerine geçici nitelikteki prefabrik konut verildiğini tespit etti, prefabrik evin de tapusunun hak sahibine verilmediğini vurguladı.

Yüksek mahkeme depremzedelere fiili olarak verilen prefabrik konutun geçici nitelikte olduğunu, tapusunun depremzedelere verilmediğini tespit etti. AYM, başvurucuların mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve mülkiyet hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.