70 milyon dolarlık ihracat, 3 bin kişiye istihdam

70 milyon dolarlık ihracat, 3 bin kişiye istihdam
Tekstil OSB’nin faaliyete girmesinden sonra arka arkaya yatırımlar, kenti iddialı hale getirirken, hem ihracat hem de istihdam konusundaki büyüme yeni yatırımcıların Diyarbakır’a yönelmesine zemin hazırlıyor.

Naci Sapan

Diyarbakır tekstilde motor güç olacak

TİGRİS HABERDiyarbakır TSO öncülüğünde Tekstil sektöründeki gelişmeler ile ilgili OSB’deki bin 100 kişinin istihdam edildiği Ünteks Tekstil Firmasında basın toplantısı düzenlendi. Yılda 70 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Ünteks yönetim kurulu Başkanı Edip Ünver, 3 bin kişiyi istihdam edecek kapasiteye ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Tekstil ile ilgili tanıtım ve bilgi toplantısına, TSO Başkanı Mehmet Kaya, DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, DOGÜNKAD Başkanı Rojda Yılmaz, TSO kadın Meclisi Sözcüsü Seda Berekatoğlu, GÜNTİAD, Ticaret Borsası Temsilcisi ve Ünteks yönetim kurulu Başkanı Edip Ünver katıldı.

whatsapp-image-2021-09-06-at-13-57-44-9.jpeg

“Pamuktan Podyuma” sloganı ile yola çıkıldı

TSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’ı tekstil ve hazır giyim merkezi yapmak için, “Pamuktan Podyuma” sloganı ile yola çıktıklarını ifade ederek, “Silvan barajındaki sulamanın da sağlanması ile Diyarbakır Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezi olacaktır. Genel ve Tekstil OSB’de bu amaçla çalışmalar sürüyor. OSB’deki arıtma tesisi bitti, 6 boya fabrikası kurulma çalışması başladı. 35 konfeksiyon üretime geçti, 2021 yılının sonuna kadar 70 fabrika daha faaliyete başlayacaktır” dedi.

whatsapp-image-2021-09-06-at-13-57-44-11.jpeg

Merdiven altı üretime son

TSO Başkanı kaya, merdiven altı diye tabir edilen kayıtsız çalışan tekstil firmalarını da OSB’ye getirerek, bunları yurt dışına ihracat yapan firmalar haline getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Hem kentin markalarını yaratmak hem de uluslar arası markaların tedarikçiliğini yapmak gerektiğini söyleyen Kaya, “Bunları yaparken de çevreyi ihmal etmeyerek çevre dostu fabrikalar için çalışmalarımız sürüyor” dedi. Kaya, Diyarbakır’ın Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre yılda 250 milyon dolar ihracatı göründüğünü ancak bunun gerçeği yansıtmadığını, üretim bazlı verilere ve kendi kayıtlarına göre bu miktarın 1 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, “Diyarbakır’da ihracatçılar birliği olmaması ve sağlıklı kayıtların olmaması nedeniyle eksik gösterilen ihracat kente gelecek bir çok geliri etkiliyor. Mardin’in yıllık ihracatı 1 milyar dolar, Şırnak’ı ise 600 milyon dolar gösterilirken, her iki ilden de fabrika sayısı olarak kat kat üstün görünen Diyarbakır’ın ihracatı 250 milyon dolar gösteriliyor. Aracı firmalar ve söz konusu kentlerin sınıra yakın olması nedeniyle böyle bir sonuç ortaya çıkıyor. Biz veri, kayıt, satış ve üretim üzerinden ihracat rakımlarının belirlenmesini istiyoruz. Önümüzdeki yıl da 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.

whatsapp-image-2021-09-06-at-13-57-44.jpeg

3 bin kişiyi istihdam edeceğiz

Ünteks tekstil firmasının yönetim kurulu başkanı Edip Ünver ise, Diyarbakır’da 2015’te önce iplik, örgü, konfeksiyon ve sonra tekstil fabrikası kurduklarını, dünyanın bir çok ülkesine yılda yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade ederek, “Şu anda bin 100 kişiyi istihdam ediyoruz, önümüzdeki yıl boyanın da içinde olduğu 2 fabrikanın tamamlanması ile istihdamı 3 bine çıkaracağız” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.