900 yıllık manastırdan geriye birkaç duvar kaldı

900 yıllık manastırdan geriye birkaç duvar kaldı
Siirt’te Asuri, Keldani, Süryani ve Ermenilerin yüzyıllarca ibadethane olarak kullandığı 900 yıllık Mor Yakup Manastırı kaderine terk edildi.

 Tarihi manastırdan geriye birkaç duvar kaldı. Siirt Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, tarihi manastırının mevcut durumunun üzüntü verici olduğunu belirterek, restore edilmesini istediklerini vurguladı.

  Siirt kent merkezine 5 kilometre mesafedeki Deyr mevkiinde bulunan ve Asuriler, Süryaniler, Keldaniler ile Ermeniler tarafından yüzyıllarca eğitim yeri ve ibadethane olarak kullanılan Mor Yakup Manastırı, kaderine terk edildi. Yıllarca ihmal edilen manastır yıkılırken, geriye sadece birkaç duvar kaldı. Manastırın mevcut halinin üzüntü verici olduğuna dikkat çeken vatandaşlar ve turizmciler, tarihi yapıya sahip çıkılmasını ve restore edilerek turizme açılmasını istedi.

  “Zenginliklerimize sahip çıkmalıyız”

  Tarihi mekanları fotoğraflamak için İstanbul'dan Siirt'e gelen Resul Çelik, Siirt'te böyle bir tarihi yapının turizme kazandırılması gerektiğini aktardı. Çelik, "Ben Rizeliyim, İstanbul'da yaşıyorum. Fotoğraf sanatçısıyım. 81 ili gezerek bir kitap çalışması hazırlıyorum. Ziyaretim kapsamında geldiğim Siirt'te bu tarihi yapıyı gördüm. Bu tür eserlerle daha önce de karşılaştım. Bunlar ülkemizin zenginlikleridir, sahip çıkılmalı. Ülkemiz doğusuyla batısıyla her tarafıyla cennet, kıymetini bilelim. Mutlaka Siirt'e gelip bu güzellikleri görmeliyiz” dedi.

  Defineciler tarafından tahrip ediliyor

  Manastırın 900 yıllık tarihinin bulunduğunu anımsatan Siirt Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, böyle bir yapının ayaklar altında olmasının acı verici olduğunu vurguladı. Emrah, "Mor Yakup Manastırı'nın bir misyonu vardı. Burada öğrenci yetiştirip, bölgeye gönderiliyordu. Biz de ilimizdeki bu tarihi yapıyı onarıp, korumalıyız. Şu an Mor Yakup Manastırı, atıl duruma düşmüş ayaklar altındadır" diye konuştu.

  Manastırın son dönemde defineciler tarafından tamamıyla tahrip edildiğini anlatan Emrah, tarihi yapının izlerinin tamamıyla silinmeden devlet tarafından önlem alınmasını istedi.(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.