DİSİAD, İş sağlığı ve Güvenliği Projesini tanıttı

DİSİAD, İş sağlığı ve Güvenliği Projesini tanıttı
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) tarafından kentte yürütülecek, Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının finanse ettiği “İş Sağlığı ve Güvenliği Geliştirilmesi Hibe Programı” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

DİSİAD’ın 14 ay boyunca maden ve mermer sektörlerine eğilerek yürüteceği projenin tanıtımını proje koordinatörü Mahmut Ayzit yaptı. Ayzit, “İSG(İş Sağlığı Güvenliği) Kültürünün Geliştirilmesi ile Güvenli Geleceğe” şiarıyla tanıttığı projenin Diyarbakır’ın sanayisinde önemli yer tutan sektörlere büyük katkı sunacağını belirterek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği, İtalya’nın Carara Bölgesi’ndeki Mermerciler ve Dicle Üniversitesi’nin de paydaşlar arasında yer aldığını söyledi. 

“2 bin maden işçisiyle yüz yüze görüşeceğiz” 

Proje Koordinatörü Mahmut Ayzit, proje kapsamındaki gruplarla titiz bir çalışma gerçekleştirerek, projenin eş ortağı olarak DİMAD(Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği) ile 30 maden firmasının da desteğiyle 2 bin madenciyle yüz yüze görüşüleceğini söyledi. 

Dünyada madencilik alanında örnek olabilecek bölgelerin de yakından takip edileceği projede, İtalya’nın Carara bölgesinde maden şirketleri ve konfederasyonu ile görüşmeler gerçekleştirecek, AB uygulamaları ve bu kapsamda yaratıcı örneklerin de yerinde inceleneceği kaydedildi.

disiad-proje.jpg

“Bin adet risk analiz raporu hazırlayacağız”

206 bin Euro bedelli projede şeffaf bir süreç ilerleteceklerini vurgulayan Ayzit, ana hedeflerini mermer madenciliği sektöründe iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insan kaynakları gelişiminin desteklenmesi, sendikalaşmanın önemine dikkat çekmek gibi başlıklar altında sıralayarak bu kapsamda yapılacak çalışmalar sonucunda bin adet risk analiz raporunun hazırlanacağını söyledi. 

“Simülasyon Odası” 

Avrupa’da ve dünyada yaygın olan simülasyon odalarının, proje kapsamında bir ilk olarak Diyarbakır’da da kurulacağını söyleyen Ayzit, sanal gerçeklik uygulamaları ile çeşitli modellerden oluşan işçi sağlığı ve güvenliği simülasyonunu geliştirerek, işçinin güvenlik eğitimleri almasını sağlamak amacıyla VR (sanal gerçeklik), MR (karma gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) teknolojileri ile yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenmenin önemini gösterebileceklerini belirtti. Proje boyunca 500 işçi simülasyon odasından faydalanacak. Simülasyon odası, projenin eş ortaklarından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının Sanayi Mektebi binasında kurulacak. 

disiad-toplanti.jpg

Baysal’dan iş insanlarına çağrı 

Projenin yürütücüsü olan DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, pandemi sebebiyle planladıklarından 1 buçuk yıl sonra projeye başladıklarını ama bu koşullara rağmen projeyi şeffaflıkla ve titizlikle yürütmeye özen göstereceklerini söyledi. Baysal, işveren örgütlenmesi olarak iş sağlığı ve güvenliği üzerine proje yürütüyor olmalarının kıymetini vurgulayarak, bu projeye iyi hazırlandıklarının altını çizdi. Pandemi koşulları sebebiyle fabrikalardaki üretim süreçlerinde ve çalışma sürelerinde yaşanan değişimin farkında olduklarını söyleyen Baysal, projenin hedef grubunda yer alan işçilerle yerinde görüşme gerçekleştirebilmek için işverenlerden destek istedi. Sunumda emeği geçen proje ekibine teşekkür eden Baysal, Diyarbakır’daki iş insanlarına birlik ve beraberlik çağrısı yaparak konuşmasını noktaladı.

“İş kazaları yüzde 600 arttı”

Kent sanayisinin yüzde 60’lık dilimini oluşturan mermer madenciliği sektörüne dönük bu projenin önemine vurgu yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, bu tarz projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Diyarbakır’da sanayileşme ve istihdam sayılarından daha fazla iş kazaları ve ölümleri yaşandığını vurgulayan Kaya, 2012-2019 yılları arasında iş kazalarının yüzde 600 artarak 74 binden 622 bine çıktığını verilerle anlattı. Bu bağlamda projeye her türlü desteği vereceklerini söyleyen DTSO Başkanı Kaya, simülasyon odasının Sanayi Mektebinde kurulacak olmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı. 

 

“Tedbirleri Avrupa seviyesine çekmeliyiz”

Diyarbakır’da 33 üyelerinin bulunduğunu söyleyen Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Fahrettin Çağdaş, 29 Ocakta faal üretimin devam ettiğini belirterek, üretimin daha nitelikli seviyelere çekilebilmesi adına projeye önem verdiklerini ve her türlü desteği sunacaklarını söyledi. Çağdaş, kentte mermercilik alanında hizmet gösteren işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği alanında yoğun çalışma yürüttüklerini ve bu projeyle beraber amaçlarının tedbirleri Avrupa seviyesine çekmek olduğunu belirtti. 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.