Adalet Kaya, çıplak aramayı sordu!

Adalet Kaya, çıplak aramayı sordu!
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, İstanbul Kadıköy’de 18 Mayıs’ta gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gençlerin akıbetini sordu.

TİGRİS HABER - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, İstanbul Kadıköy’de 18 Mayıs’ta gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gençlerin akıbetini sordu. Kaya, Gözaltına alınan cezaevine götürüldüğünü, çıplak arama, zorla soyulma uygulamasına maruz kaldıklarını ifade etti.

Adalet Kaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması için verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“İstanbul Kadıköy’de 18 Mayıs’ta gençlik örgütlerinin mayıs ayında hayatını kaybeden devrimciler İbrahim Kaypakkaya, HakiKarer, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’i anmak için yaptıkları eyleme polis saldırıda bulunarak 20 kişiyi gözaltına almıştır. Örgüt propagandası yapmak ve 2911 sayılı kanuna muhalefet ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan gençlerden, DEM Parti Meclis üyesi ve Genç Kadın Koordinasyon üyesi Senem Eriş, Gençliğin Devrimci Güçleri (Dev-Güç) üyesi Gürdağ Efe Tunç, Yeni Demokrat Gençlik (YDG) üyesi Volkan Atmaca ve Tahsin Aladağ, polise mukavemet iddiasıyla tutuklanmıştır. Eriş, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürülürken; Atmaca, Tunç ve Aladağ Maltepe L 2 Cezaevi’ne sevk edilmiştir.

Tutuklanan gençleri ziyaret eden avukatları, gençlerin gözaltına alındıkları andan emniyet, adliye ve cezaevine götürüldüğü ana kadar ters kelepçeli bir şekilde tutulduklarını ve itirazlarına rağmen adli tutukluların koğuşuna konulduklarını belirtmektedir.

Avukatlarının açıklamasına göre Senem Eriş, hem cezaevine götürülürken, hem de koğuşa götürülürken zorla çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Eriş, adli koğuşa gitmektense hücrede kalabileceğini söylediği halde cezaevi müdürünün gözetiminde 15 gardiyan tarafından yerde sürüklenerek adli tutukluların bulunduğu koğuşa götürülmüştür. Gardiyanların Eriş’e “Müslüman mısın?” diye sorduğu bilgisi de avukatların açıklamasında yer almaktadır.

Çıplak arama ve zorla soyma uygulaması kişinin doğrudan maddi ve psikolojik varlığına yönelen; kişinin toplumsal kimliğini, kendi bedeni üzerindeki söz hakkını ve öz saygısını hedef alan onur kırıcı bir şiddet yöntemi, işkence ve kötü muamele biçimidir. İşkence ve kötü muamele ise her koşulda suçtur ve hiçbir gerekçe ile meşru kılınamaz. Anayasa Mahkemesi, 2 Mayıs 2019’da çıplak aramaya maruz kalan bir kadının başvurusunda, ‘Kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine’ karar vermiştir.”

Adalet Kaya, Bakan Tunç’a ayrıca şu soruları sordu;

  1. Cezaevlerinde “detaylı arama” adı altında devam eden çıplak arama işkencesini önlemek için bir adım atacak mısınız?
  2. Senem Eriş’i yerde sürükleyen ve çıplak arama işkencesine maruz bırakan cezaevi personeli hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
  3. Bakanlığınız döneminde çıplak arama yaptığı iddiasıyla kaç cezaevi personeli soruşturma geçirmiştir? Çıplak arama işkencesi yaptığı tespit edilen personellere hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
  4. Senem Eriş, Gürdağ Efe Tunç, Volkan Atmaca ve Tahsin Aladağ’ın itiraz etmelerine rağmen adli tutukluların bulunduğu koğuşa alınmalarının gerekçesi nedir?
  5. Adli koğuşta kalan siyasi mahpusların can güvenliğini sağlamak adına hangi önlemleri alıyorsunuz?
  6. Bakanlığınız döneminde kaç yurttaş 2911 sayılı kanuna muhalefetten tutuklanmıştır? Bu tutuklamaların bölgelere göre dağılımı nasıldır?

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.