Ağbaba: Halk HDP ile AKP arasında sıkışmış

Ağbaba: Halk HDP ile AKP arasında sıkışmış
Diyarbakır’da konuşan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Bölgede halk, HDP ile AKP arasında sıkışmış durumda. Bu konuda rahatsızlık duyan bir halk var” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kalabalık bir heyetle Diyarbakır’a geldi. Heyet vali ve belediye başkanları ile görüşüp, halkla konuştu. Heyet adına açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “Bizim ve böle halkı açısından alınan bu acele kamulaştırma kararı biraz kuşkulu. AKP’nin bu konuda sabıkalı olduğunu düşünürsek, bölge halkının duyduğu kaygıda haksız olmadığını görüyoruz. Sur’un sır olmasından korkuyor insanlar” dedi. Diyarbakırlı çocukların ellerini öpen Ağbaba, Tahir Elçi’nin vurulduğu sokağa kırmızı karanfil bırakıp, cinayetin aydınlatılamamasının utanç olduğunu vurguladı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara milletvekilleri Murat Emir, Necati Yılmaz, İstanbul milletvekilleri Gülay Yedekçi, Didem Engin, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Saniye Barut ile CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, bir grup partili eşliğinde dün Diyarbakır’da bir dizi temas ve incelemelerde bulundu. Ağbaba ve beraberindekiler ilk olarak Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından karşılandı. Basın mensuplarının alınmadığı görüşmede, Aksoy, Sur’da yapılan çalışmalar hakkında Ağbaba ve beraberindekilere bilgi verdi.

Ağbaba ve CHP heyeti ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne geçerek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı ziyaret ettiler.

 

KIŞANAK: ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR

Ziyarette konuşan Eş Başkan Kışanak, sorunları demokrasi içinde çözmeye gayret ettiklerini; ancak demokrasinin yeterince işlemediği, demokratik kurumlara yönelik baskıların giderek arttığı, hak ve özgürlükler konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir süreçten geçildiğini kaydetti. Kışanak, CHP’nin siyasi parti olarak demokratik hayatı güçlendirmek için çalıştığını belirterek, “Umarım hep beraber hem yerel demokrasiyi hem genel demokrasiyi ayakta tutabilecek, yaşatacak güçlü bir mücadeleyi sürdürebiliriz.” dedi.

SUR’DA NELER YAŞANDIĞINI TAŞINAN HAFRİYATTAN BİLİYORUZ

Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Sur ilçesinin büyük ölçüde tahrip olduğunu ve tahrip edilmeye devam edildiğini anlatan Kışanak, 5 mahallede abluka ve sokağa çıkma yasağının hala devam ettiğini belirtti. 5 mahallede ne yaşandığını taşınan hafriyat kamyonlarından bildiklerine işaret eden Kışanak, şöyle konuştu: “Sizler de bugün Diyarbakır’dasınız. Bu gelişmeleri takip edeceksiniz. Hepinize bir kez daha Diyarbakır halkı adına hoş geldiniz diyorum. Umarım demokrasinin kazandığı bir mücadele sürecini hep beraber örebiliriz.”

ANLI: PARLAMENTONUN DUYARLILIĞI ÖNEMLİ

Eş Başkan Anlı ise, CHP’nin oluşturduğu heyetlerin zor günlerde kendilerini ziyarete geldiğini, şu anda da CHP heyetinin Yüksekova ve Hakkari gibi sıkıntılı başka bölgelerde incelemeler yaptığını dile getirdi. Parlamentonun bölgede yaşananlara duyarlılığının önemli olduğunu vurgulayan Anlı, “Keşke diğer siyasi partilerimizde aynı duyarlılığı gösterselerdi. Hepimizi, bütün Türkiye’yi ilgilendiren bu meselede rapor hazırlamak, en azından parlamentoda bunun tartışılmasına zemin sunacak bir çabanın sahibi olsalardı” diye konuştu.

‘CHP’NİN BURADA OLMASI ÖNEMLİ’

Türkiye’de ifade, düşünce, akademik, basın özgürlüğü ile muhalefet odaklarının tamamına dair demokrasiyle bağdaşmayacak tutumlar sergilendiğini ifade eden Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet Halk Partisi bu ülkeye dönük antidemokratik uygulamaların engellenmesinde, kadın mücadelesinde, emekçi mücadelesinde, barış mücadelesinde, özgürlük mücadelesinde önemli bir tecrübe deneyimi olan bir partidir. Bölge insanında da uzun süre bir biçimiyle de bağ kurduğu bir siyasal partidir. O açıdan bugün sizlerin burada olması son derece önemli. Bundan sonraki süreçte de bu temasların sürmesinin son derece yararlı olduğunu düşünüyoruz. Sizlerin buradan hazırlayacağınız raporların hem Cumhuriyet Halk Partisi’nin izleyeceği politikalarda hem de parlamentoda bu konu gündeme geldiğinde birinci kaynaktan alınan bilgilerin paylaşılmasının son derece yararlı olduğuna inanıyoruz. Hakikati araştırmak gerçeği bulmak hepimizin ortak temennisidir.”

AĞBABA: YAŞANAN OLAYLARI BÖLGE VE TÜRKİYE HAK ETMİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, iki geliş amaçlarının olduğunu belirterek konuşmasına başladı. CHP olarak milletvekilleri çıkartamadıkları yerlere gönüllü milletvekilleri atadıklarını kaydeden Ağbaba, Ankara milletvekilleri Murat Emir ve Necati Yılmaz’ın bundan sonra Diyarbakır’da gönüllü milletvekilliği yapacaklarını bildirdi. Ağbaba, Sur’da alınan acele kamulaştırma kararıyla ilgili İstanbul milletvekilleri Gülay Yedekçi, Didem Engin ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Saniye Barut’un görevlendirildiğini ve konuyla ilgili rapor hazırlayacaklarını söyledi. Bölgede yaşanan olayları yakından takip ettiklerini açıklayan Ağbaba, tüm siyasi partilerden farklı bir çizgilerinin olduğunu, Türkiye’de son dönemde yaşanan olayları Türkiye ve bölgenin hak etmediğini düşündüklerini ifade etti. Diyarbakır’daki kent dinamikleri ile görüşüp rapor hazırlayacaklarını söyleyen Ağbaba, olayların bir an önce son bulmasını arzuladıklarını kaydetti.

VATANDAŞTAN TALEP

Ağbaba ve beraberindeki heyet, görüşmenin ardından Gazi Caddesi üzerindeki esnafı, Cahit Sıtkı Tarancı müzesini ve Ulu Camii önündeki meydanı gezdi. Ağbaba ve beraberindekiler, Diyarbakırlılar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. Sokağa çıkma yasağı ve ardından alınan kamulaştırma kararına tepki gösteren yurttaşlar, CHP’den konuyla daha çok ilgilenmelerini talep etti. Yurttaşlar kamulaştırma kararı sonrasında devletin kendilerine para verileceğinden söz ederken “Biz para istemiyoruz, insanca ve evlerimizde yaşamak istiyoruz” dediler. Ağbaba bu sırada sohbet ettiği Diyarbakırlı çocukların da elini öptü.

 

ELÇİ’NİN VURULDUĞU YERE KARANFİL

Ağbaba ve CHP heyeti daha sonra da Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledildiği yere geçti. Burada yaptığı kısa açıklamada, aradan geçen zamana karşın Elçi cinayetinin faillerinin bulunmamasını utanç verici bir durum olarak değerlendiren Ağbaba, faillerin bulunmasını istedi. Ağbaba’nın bu kısa açıklamasının ardından CHP heyeti, Elçi’nin vurulduğu yere kırmızı karanfiller bıraktı.

 

SUR’DA KENTSEL TALAN YAPILIYOR

Ağbaba daha sonra da CHP Diyarbakır İl Binası’nda temas ve gözlemleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. CHP’nin milletvekili olmayan iller için fahri vekil atadığını, kendisi ile birlikte Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir ile Necati Yılmaz’ın, bu çerçevede Diyarbakır’ın sorunları ile ilgileneceğini söyledi. Böylece kentin sorunlarını Meclis’e taşıyacaklarını da dile getiren Ağbaba şöyle dedi:

“Acele kamulaştırma ile ilgili olarak da kentte çalışmalar yapacağız. Bunun için de özel bir çalışma yapacağız. Bu konuşu şu anda araştırma yapıyoruz. Bizim ve böle halkı açısından alınan bu acele kamulaştırma kararı biraz kuşkulu. AKP’nin bu konuda sabıkalı olduğunu düşünürsek, bölge halkının duyduğu kaygıda haksız olmadığını görüyoruz. Ankara’da İstanbul’da acele kamulaştırma ile yapılan kentsel dönüşümde kentsel talan yaptığını biliyoruz. Sur’da gezerken ve yetkililerle yaptığımız görüşmede büyük bir tedirginlik var. Öncelikle Sur’un sır olmasından korkuyor insanlar. Yani Sur’un tamamen yok edilip, hafızasının da yok edilmeye çalışıldığını söylüyor insanlar. Bu konuda toplumun dinamiklerinin görüşlerinin alınması gerektiği dile getiriliyor. Sur’da ayrıca insanların mülksüzleştirilmesinden endişe ediliyor. Hepimizin bildiği gibi mülkiyet hakkı anayasal bir hak. Bunun mutlaka korunması gerekiyor. Bir kent komple taşınmış durumda. Oradan çıkan insanlar da haykırıyorlar kalacak yerimiz yok diye. Çocuklarıyla beraber dışarıda kaldıklarını söylüyor, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar. CHP heyetleri bölgenin birçok yerinde incelemelerde bulunuyor. Bölgede maalesef birkaç kent büyüklüğünde bir nüfus taşınmış durumda. Bunun doğurmuş olduğu mağduriyetleri hem orada yaşayan insanlar açısından hem de oranın esnafı açısından görüyoruz. Bir çöküntü var. Kira ödeyemeyen icralık olmuş çok sayıda esnaf olduğunu biliyoruz. Bunun için de bir çalışma yapacağız” diye konuştu.

 

UMUT TÜKENİYOR

Bölgede gördükleri siyasi tablo ile ilgili de açıklamalar yapan Ağbaba “Gördüğümüz şey şu, HDP ile AKP arasında sıkışmış bir halk var. Bu konuda rahatsızlık duyan bir halk var. Diyarbakır’da CHP’nin aldığı oyun tam aksine bir umut olduğunu görüyoruz. İnsanların CHP’den beklentisinin çok yüksek olduğunu, bu konuda CHP’nin mutlaka ağırlığını koyması gerektiğini söylüyorlar. Biz CHP olarak, Başbakan’ın deyimi ile 81 ile giden, o illerde rahat dolaşabilen, herkesle bu 81 ilde görüşebilen tek siyasi partiyiz. Bunun öneminin farkındayız. Maalesef bölgede, Diyarbakır’da umut tükenmeye doğru gidiyor. Bu umudun tekrar canlanması ve Diyarbakır’ın tekrar eski günlerine dönmesi için herkesin üzerine görevler düşüyor. CHP diğer tüm siyasi partilerden farklı olarak kullandığı dille ve getirmiş olduğu çözüm önerileri ile bu bölgenin tekrar eski günlerine dönmesi gerektiğini düşünüyor ve bu konuda inisiyatif almaya da hazırdır. Bu son gelişimiz değil ve bundan sonra da gelmeye ve kentin sorunlarını Türkiye gündemine taşımaya devam edeceğiz. Hem kamulaştırma ile ilgili raporlarımızı hem de bölgeden elde ettiğimiz diğer verileri raporlaştırarak, Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

 

 

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.