AİHM'in Öcalan kararına Pervin Buldan ve hukukçulardan tepki

AİHM'in Öcalan kararına Pervin Buldan ve hukukçulardan tepki
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1999 yılında tutuklanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla yaptığı İmralı Cezaevi'nde kötü muamele ve işkence gördüğü yönündeki başvurusunu oy birliğiyle reddetti.

Tigris Haber- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1999 yılında tutuklanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla yaptığı İmralı Cezaevi'nde kötü muamele ve işkence gördüğü yönündeki başvurusunu oy birliğiyle reddetti.


AİHM: ÖCALAN ŞİKAYETÇİ DEĞİL

AİHM, Öcalan’ın kötü muamele iddialarını kanıtsız olduğu gerekçesiyle reddederken kararında şunları kaydetti: Başvurucunun iddia edilen olaylarla aynı gün içerisinde ve sonraki günlerde pratisyen hekim tarafından muayene edildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, olaylardan iki gün sonra Öcalan bir psikiyatr ve iç yaralanmalarda uzman bir doktor tarafından muayene edilmiştir. Bu muayenelerin sonucunda herhangi fiziksel bir yaralanma ya da zihinsel (psikolojik) bir yaralanma tespit edilmemiştir. Ayrıca, başvurucunun (Öcalan) her muayenenin başlangıcında kendisine sorulmasına rağmen pratisyen hekime, psikiyatra ya da uzmana kötü muameleye uğradığı iddiası hakkında hiç bir şey belirtmemiştir.

Psikiyatr, Öcalan’ın rasyonel sağduyusu ve yardıma hazır duruşunu gözlemlemiş olup saldırı veya tenkide maruz durumda olduğu saptanmamıştır. Buna ek olarak, ne kişisel olarak Abdullah Öcalan ne de cezaevi savcısı ya da yönetimi şikayette bulunmamıştır. Son olarak CPT üyelerinin 26-27 Ocak 2010 yılında ziyareti sırasında Abdullah Öcalan ile Mayıs 2007’den ziyaret gününe kadar yaşananlar hakkında  yapılan görüşmede cezaevi personeli tarafından kötü muameleye maruz kaldığına dair bir şikayette bulunmamıştır.”

AHİM, Öcalan’ın kötü muamale ve işkence gördüğü yönündeki başvurusunu kendisinin şikayetçi olmamasını ve doktorlar tarafından herhangi bir sorun tespit edilmemesini gerekçe göstererek reddetti. Öcalan’ın avukatı Özgür Erol ise kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

AİHM kararında “Soruşturma ile ilgili olarak, tartışmalı bir iddianın bulunmaması durumunda, ulusal makamların mevcut davada etkili bir soruşturma yürütme yükümlülüğü altında olmadığını açıklamıştır. Şikayetin bu bölümü de asılsızdır” dedi. 

ASRIN HUKUK BÜROSU DA KARARA İLİŞKİN GENİŞ BİR AÇIKLAMA YAYIMLADI. 


Asrın Hukuk Bürosu Avukatları da AİHM'in Öcalan kararına ilişkin oldukça detaylı ve sert bir açıklama yayımladı. Açıklamada, AİHM'in artık güvenilemez hale geldiği vurgulandı. İşte Asrın Hukuk Bürosunun o açıklaması:

7 Ekim 2008 tarihinde müvekkil Sn. Abdullah Öcalan’a karşı gerçekleşen fiziki saldırı, tehdit ve muamelelere karşı 2 Mart 2010 tarihinde AİHM’e yapılan başvuru, 8 yıl aradan sonra “açıkça dayanaktan yoksun” olduğu iddiasıyla reddedilmiştir. AİHM’i açıkça dayanaktan yoksun kanaatine götüren kararda açıklanan argümanları, insan haklarını koruma ve denetleme mekanizması olarak görevinden uzaklaştıran ve güvenilmez hale getiren değerlendirmeler olmuştur.
 
AİHM, kararında özellikle müvekkilin olayların olduğu gün ve takip eden günlerde birkaç doktor tarafından muayene edildiğini, herhangi bir fiziksel yaralanma ya da zihinsel sıkıntı belirtisi tespit edilemediğini, kendisinin de böylesi bir durumdan bahsetmediğini, ayrıca cezaevi idaresine veya cezaevinden sorumlu savcıya bizzat bir şikayette bulunmadığını ileri sürerek kabul edilemezlik kararı vermiştir. 

KARARA BİR TEPKİ DE PERVİN BULDAN'DAN GELDİ

 
HDP Eş Genel Başkanı ve aynı zamanda İmralı Heyet Üyesi Pervin Buldan, AİHM’in Abdullah Öcalan kararına tepki gösterdi.

Buldan, "Bu karar sadece Sayın Öcalan'a değil, tüm Kürt halkına uygulanan bir karar olarak algılanmalıdır" dedi.

Buldan, "Bu yaklaşım sadece Sayın Öcalan'a değil, tüm Kürt halkına uygulanan bir karar olarak algılanmalıdır. Sayın Öcalan sadece 2015 tarihinden tam olarak bir tecrit durumu ile karşı karşıya kalan bir insan değil. Sayın Öcalan, yaklaşık 20 yıldır ağır tecrit ile karşı karşıya kalmıştır. Bununla ilgili başta Türkiye olmak üzere, Avrupa ülkeleri de AİHM de olumsuz tavırlar ve kararlar alma yönünde tutum içerisine girmişlerdir. Biz, sayın Öcalan'ın avukatları, ailesi ve bağımsız heyetlerin Öcalan ile görüşmesi insani ve siyasi olarak en doğal hak olduğunu söylüyoruz.  AİHM'nin ret kararını doğru bulmuyoruz" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.