AK Parti adayı Cumali Atilla projelerini açıkladı

AK Parti adayı Cumali Atilla projelerini açıkladı
AK Parti’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Cumalli Atilla, basın toplantısı düzenleyerek, projelerini açıkladı.

Tigris Haber- 2 yıllık süre zarfında 1 Milyar 250 Milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Atilla, yatırmları belediyeyi 1 kuruş borçlandırmadan yaptıklarını söyledi. 15 madde altında projelerini açıklayan Atilla, göreve atandığı dönemde yapacağını duyurduğu hafif raylı sistem ve metrobüs projelerini seçilmesi durumunda hayata geçireceğini söyledi.

AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Cumali Atilla, basın toplantısı düzenleyerek, 2 yılda yaptığı çalışmaları ve seçilmesi durumunda yapacağı projeleri açıkladı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan proje tanıtım toplantısına AK Parti Milletvekili Mehdi Eker, Ebubekir Bal, Oya Eronat, alk kademe belediye başkan adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Proje tanıtım toplantısında konşan Cumali Atilla, “Bu anlamlı günde sizinle bir arada olmak çok büyük bir mutluluk. Bugün teşriflerinizle gücümüze güç kattınız. Heyecanımı, sevincimi paylaşıyor, şükranlarımı sunuyorum. Bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize hoş geldiniz diyorum. Biraz sonra hem iki yılımızın çok kısa bir muhasebesini yapacak hem de gelecek Diyarbekir’e ilişkin hizmet ve vizyon projelerimizi bir sunum şeklinde sizlere arz edeceğim. Ama önce izninizle bir girizgâh olsun, kısa bir değerlendirme yapmak isterim.

whatsapp-image-2019-03-16-at-16.08.07.jpeg

Diyarbakır 2 yıl belediyecilik hizmetlerinden mahrum kaldı

İki yıl önce bize bu emaneti tevdi eden, Diyarbekir Sevdalısı Cumhurumuzun Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Diyarbakır’ımızın kalkınmasında, gelişmesinde ve dönüşmesinde her zaman şehrimizin ve hemşehrilerimizin yanında olmasından ötürü şahsım ve hemşehrilerim adına şükranlarımı sunuyorum. Şahitsiniz, 2 Yılı aşkın süredir emanet aldığımız bu onurlu görevi - en temel belediyecilik hizmetlerinden bile mahrum kalan - Diyarbakır’ımıza ve siz hemşehrilerimize yakışacak bir şekilde yerine getirmeye çalıştık. Bu süre zarfında, bir kardeşiniz olarak, fedakâr çalışanlarımızla birlikte Diyarbakır’ımızda; arşınlamadığımız küçe, girmediğimiz gönül bırakmadan hizmetlerimizi gerçekleştirmeye çalıştık.

Tüm ilçelerimize hizmet sunduk

Silvan’dan Çınar’a, Çüngüş’ten Lice’ye, Bağlar’dan Hazro’ya, Çermik’ten Bismil’e, Yenişehir’den Ergani’ye, Kayapınar’dan Sur’a, Dicle’den Kocaköy’e, Hani’den Eğil’e, Kulp’tan Karacadağ’a. Her yere yetişmeye, hizmet götürmeye, gönüllere dokunmaya çalıştık. Bu mübarek şehir Diyarbekir’e hizmet etmek elbette her kula nasip olmuyor. Bu bakımdan – sorumluluğumun farkında olarak - kendimi bahtiyar hissediyorum.  Görev yaptığımız süre içerisinde, Diyarbekir çevresiyle, doğasıyla, tarihi ve kültürel mirasıyla dikkat çekici bir dönüşüm ve değişim sürecine girdi.  İlk günden itibaren, şeffaf belediyecilik anlayışımız ile hizmet dolu 2 yılı geride bırakırken şehrimizde sosyal belediyecilikten şantiye belediyeciliğine, altyapıdan üstyapıya… 17 ilçemizde 1.042 mahallemizde tüm hemşehrilerimize hizmetler sunduk.

Kırklar dağının düzünü yeniden şehrimize kazandırdık

Biliyorsunuz Sur’umuz, Hevsel Bahçeleri ile birlikte UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Değerleri olarak tescil edilmiştir. Bu kültürel mirasın bir parçası olan Kırklar Dağının bir türkü tadında kalması ve yaşaması adına -burayı beton yığınına çeviren yanlış uygulamaya son vererek -“Kırklar Dağının Düzü” nü şehrimize yeniden kazandırdık. Görev yaptığımız iki yıllık süreçte sosyal belediyecilik ilkesi ile hareket ettik. Yaşam Merkezleri, Spor Merkezleri, Çamaşır Evleri, Bilgi Evi, Kitap Kahveleri, Millet Kıraathanesi ile çocuklara yönelik sanatsal faaliyetlerin yapıldığı mekânlar ve sosyal tesisler inşa ettik,hasta ve hasta yakınlarına ücretsiz misafirhane hizmeti sunduk.

Gençlere yönelik proje

İnsanlarımızın doğrudan ya da dolaylı olarak ihtiyaç duydukları/duyabilecekleri, engelsiz yaşama alanları üretmek için var gücümüzle çalıştık.  Bu bağlamda, ulaşım araçları, duraklar, park ve yeşil alanlar, kaldırımlar gibi tüm ortak kullanım alanlarında engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanabileceği olanaklar sunma gayreti içinde olduk.  Ayrıca, Aktif Yaşam Merkezi'mizi şehrimize kazandırmış ve engelli vatandaşlarımızın hizmetine kısa sürede sunmuş olmanın da mutluluğunu yaşadık. Açık ve kapalı basketbol, voleybol, futbol ve tenis kortlarından oluşan spor komplekslerinin birçoğu ile paten ve kaykay pistlerini gençlerimizin hizmetine sunduk.

Toplu taşıma filosunu geliştirdik

"En İyi Kamusal Alan, Park ve Rekreasyon Alanları Uygulama Ödülü" ve "Kamu Tarafından Uygulanan En İyi Proje Ödülü" alan Kent Meydanı ve Tema Park Projelerimizi unutmamak gerekir. Bu ve benzeri diğer park ve yeşil alanlarımız hemşehrilerimiz için birer yaşam alanı olmuş; internete erişim, sportif imkânlar, kitap kahveler ile gençlerimizi ve çocuklarımızı mutlu kılmıştır. Diyarbakır, yapılan peyzaj çalışmaları ve Yeşil Kuşak projeleriyle eskisinden daha “yeşil ve yaşanılabilir bir şehir” oldu. Toplu taşıma filomuza133 adet yeni otobüs ekleyerek, otobüs sayımızda% 80 oranında bir artış sağladık. Bu sayede şehrimizdetoplu taşımahizmetinde ciddi bir rahatlama sağlandı. Ayrıca 433 kırsal mahallemize ilk defatoplu taşıma hizmeti sunmaya başladık. Hemşehrilerimizeklimalı duraklarla da hakkettikleri konforlu hizmeti sunduk.

Şehir merkezinde 1 milyon 250 bin ton sıcak asfalt serdik

Çocuklarımıza  trafik kültürünü aşılamak ve trafik kurallarını öğretmek içinTrafik Eğitimi Parkını tamamladık. Öte yandan , şehir trafiğinin akıcılığını sağlamak için 56 adet kavşakta “akıllı trafik sistemi”ne geçildi. Yeni, yenilenmiş ve aydınlatılmış cadde ve bulvarlarıyla -belki bizler alıştık ama- Diyarbakır, gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler için büyüleyici bir şehir algısına sahip olmuştur. Diyarbakır 26 bulvar ve 90 caddenin düzenlemesi ile "kent estetiği" ve "kent imajı olarak" iftihar edeceğimiz bir şehirdir artık...Kırsal mahallelerde yolların fizikî standartlarını yükseltmek amacıyla, 2000 kilometre sathi kaplamaasfaltyol yapımını gerçekleştirdik.  Yine Diyarbakır'da ilk olarak, ulaşım kolaylığı ve konforunu sağlamak amacıyla öncelikle vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan ve trafik hacmi fazla olan ana grup kırsal mahalle yollarımızın 170 kilometresini sıcak asfalta kavuşturduk. Öte yandan ilçe terminalleri, meydan düzenlemeleri, spor kompleksleri konusunda da yaptığımız hizmetleri de anmak isterim. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde çiftçilerimize gerekli desteklemeleri yaptık.

Belediyeyi 1 kuruş borçlandırmadan çalışmaları yaptık

Altyapı hizmetlerinde660 Milyon TL'lik yatırımla, 615 Km İçme Suyu, 320 Km Kanalizasyon, 85 Km Yağmur Suyu Hattı ve, 160 Sondaj Çalışması yaptık. Söz konusu projelerinin büyüklüğü ve hizmetin sizlere ulaşma hızı ve kalitesi dikkate alınırsa, çok kısa sürede birçok alanda yapılan yatırımların değeri ve önemi anlaşılacaktır. Bir rakamdan bahsetmek gerekirse, yaklaşık olarak 1 Milyar 250 Milyon TL'lik yatırımla “Belediyemizi 1 Kuruş borçlandırmadan” bu projelerimizi hayata geçirdik. Bu hizmetleri yerine getirirken, bu bütçeleri yönetirken, dürüst, adil ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla hareket ettik.  Kapsayıcı, kucaklayıcı ve kimseyi de ötekileştirmeden kaliteli bir hizmet için, çalışmalarımızı en güzel şekilde sürdürdük. İlk geldiğimiz gün de "Her şey güzel olacak" demiştik. Allah'a şükürler olsun, geriye dönüp baktığımızda güzel hizmetler yaptığımızı söyleyebiliriz.

Peki, "Geleceğin Diyarbekir'i nasıl olacak, Diyarbekir'i nasıl yöneteceğiz?"

Tarihi boyunca gerek ekonomik, gerek kültürel gerekse kentsel olarak başlıca büyük merkezler arasına giren Diyarbekir, 100 yıl önce de, 500 yıl önce de, 5.000 yıl önce de bu coğrafyanın en güzel ve en gelişmiş şehri konumundaydı. Bu zincirin son halkası olarak, bizler ne yapacağız, bu kadim şehre nasıl hizmet edeceğiz? Bir cümleyle vurgulamak gerekirse; Bizler, Diyarbekir’i bu özellikli ve tarihi konumuna uygun olarak, önümüzdeki beş yıllık süre zarfında geliştirmeye, şehrimizi eşsiz bir şehir haline getirmeye ve Dünya Şehri Statüsü Kazandırmaya kararlı ve talibiz.

Gece gündüz çalışacağız

Bir yandan Ülkemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliğinde emin adımlarla 2023 hedeflerine doğru yürürken, bizler de, bu hedef doğrultusunda Diyarbakır’ımızın imarı, ihyası, gelişmesi, kalkınması ve huzura kavuşması için var gücümüzle çalışacağız. Bu bağlamda, Şehrimizde yaşayan insanlarımızın sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam standartlarını yükseltmek için gece gündüz demeden çalışacağız. Diyarbakır’ımız için daha çok üretecek, daha fazla çalışacak, çocuk, genç, kadın erkek, yaşlı ve engelli tüm hemşehrilerimizin yüzünü güldürecek, yarınlara umutla bakacak vizyon projelerimizi hayata geçireceğiz.

1 Milyon turist ziyaret edecek

Biz Şehircilikte yeni bir anlayışı temsil edeceğiz. Ve, Geleceğin Diyarbakır’ında; Bizim için çok değerli olan huzur ve güven ortamıyla, cazibe merkezi şehrimizde organize sanayi bölgeleri aracılığıyla, yerli ve yabancı sanayici ve yatırımcıyı ilimize çekmek suretiyle önemli bir istihdam imkânı yaratmış olacağız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçireceğimiz, “Yerelde Kalkınma Projeleri” ile Diyarbakır’ımızın bütün kaynak ve imkânlarını siz değerli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Altyapı ve ulaşımda tüm sorunlarını çözmüş, yeşil alanları ve “Millet Bahçeleriyle" bambaşka bir Diyarbakır inşa edeceğiz. Dicle Vadisi Projeleri, Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları ve Turizm Altyapısına yönelik projeleri hayata geçirerek turizmde şehrimizi yakın dönemde 1 Milyon Turistin ziyaret edeceği turizm şehri yapacağız. Kentsel dönüşüm ve kentsel planlama projelerinin hemşehrilerimizin ihtiyaçlarına ve hakkaniyete göre hayata geçireceğiz.  Çevreye duyarlı, akıllı şehir uygulamalarını en üst seviyede hayata geçirmiş, kent estetiğinde adından söz ettiren, cadde ve bulvarıyla vatandaşa daha müreffeh bir yaşam standardı sunan bir Diyarbakır’ı birlikte inşa edeceğiz. 7’den 70’e tüm hemşehrilerimizin ihtiyaçlarına cevap veren sosyal, kültürel ve sportif projelerimizi hayata geçireceğiz.

Kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz

Biliyorsunuz, Demokrasimizin lokomotifi yerel yönetimler, belediyelerdir. Seçimi daha da anlamlı kılan sizlerin iktidara geliyor olmasıdır. Bu emaneti ehil ve liyakat sahibi kimselere teslim etmek bu bakımdan çok önemlidir.Bizler, halkla birlikte yönetim anlayışımızla şehrimiz için hayata geçireceğimiz projeleri hemşehrilerimizin ortak aklı ve onayı ile uygulayacağız. Biz bu şehrin aşığıyız, biz bu şehre hizmet etmeye sevdalıyız.Hiç şüpheniz olmasın, huzurlu ve mutlu bir Diyarbakır için tevazu, samimiyet ve gayret ile çalışacağız. Kaldığımız yerden devam etmek, Yeni projelerimizi hayata geçirmek için Diyarbakır 31 Mart’ta yeni bir tarih yazacak ve Diyarbakır’ımızı AK Parti belediyeciliği ile buluşturacağız. Biz buna inanıyoruz ve bunu hep birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.

İşte Atilla’nın yapacağı projeler

Başkan adayı Atilla daha sonra vizyon projelerin tanıtımını yaptı. Atilla 5 yıl içinde gerçekleşltirmeyi planladıkları projeleri 15 ana proje altında toparladıklarını söyledi.

Belediyecilik hizmetlerinin her alanda yapılması için önemli projelere imza atacaklarını kaydeden Atilla yapmayı planladıkları projeleri şu şekilde açıkladı;

15 BAŞLIK ALTINDA YAPILACAK O PROJELER

1-Kültür, Sanat ve Turizm Projeleri, 2-Sosyal Projeler, 3-Çevre Projeleri, 4-Yeşil Diyarbakır Projeleri, 5-Yol Projeleri, 6-Fen Projeleri, 7-Yerel Kalkınma Projeleri, 8-Akıllı Şehir Projeleri, 9-Spor Projeleri, 10-Kentsel Dönüşüm Projeleri, 11-Sağlık Projeleri, 12-Afet Projeleri, 13-Altyapı Projeleri, 14-Ulaşım Projeleri, 15-İlçe Projeleri, Başlıkları Altında Toplam 121 Projeyi Hayata Geçireceğiz.

1-KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM PROJELERİ

-Turizm Projelerimizle şehrimizin turizm potansiyelini harekete geçirerek önemli tanıtım çalışmalarını gerçekleştirecek,

-Kültür mirasımızı koruyarak restorasyonlar yapacak,

-Turizm eylem planı oluşturarak Diyarbakır’ımızın turizm sektöründe hak ettiği yere gelmesi için birbirinden özel projeler hayata geçireceğiz.

-Bu çalışmalarımızla Diyarbakır’ımızın 1 Milyon Turist Sayısına ulaşmasına ve turizm odaklı kalkınmasını sağlayacağız.

-Kültür Projelerimizle şehrimizde önemli kültür sanat etkinlikleri gerçekleştireceğiz.

-Şehrimize yeni millet kıraathaneleri, kitap kahveler yapacağız.

-Hemşehrilerimizin kültür alanında belediyemizce yapılacak etkinlik ve kurslardan ücretsiz olarak yararlanmasını sağlayacağız.

-Edebin ve Ediplerin Şehri Diyarbakır’ımızdahaftadaen az bir kültürel etkinlik yapacağız.

-Sanat Projelerimizle Ücretsiz Sinema ve Tiyatro Günlerine devam edecek, bu alanda önemli etkinlik ve faaliyetlere ev sahipliği yapacağız.

-Cahit Sıtkı’yı, Ahmet Arif’i, Sezai Karakoç’u ve daha nicelerini bağrında  yetiştiren bu Aziz Şehrinkültür ve sanat konusunda olması gerektiği noktaya tekrar ulaşmasını sağlayacağız.

2- SOSYAL PROJELER

-Sosyal Projelerimizi Gönül Belediyeciliğiyle gerçekleştireceğiz.Belediye hizmetlerimizden yararlanmayan bir tek hemşehrimizolmayacak.

-Önceliğe insanı alan; çocukları, gençleri, kadınları, erkekleri, yaşlıları, engelli grupları önemseyen, onlar için düşünen, onlar için üreten bir anlayışla Diyarbakır’ımızı yöneteceğiz.

-Önümüzdeki 5 yıllık süre içinde degöreve geldiğimiz günden bu yana sarf ettiğimiz çabayı arttırarak; sosyal ve kültürel projelerimiz ve desteklerimizle insanımıza yatırım yaparak vatandaşlarımızın memnuniyetini ve refah seviyesini artırmaya kararlıyız.

-Dezavantajlı hemşehrilerimizeimkanlar artıracağız.

Çocuklara Özel Projelerle Çocuk Dostu Şehir Diyarbakır Olacağız;

-Bilgi evlerimizin sayısını artırarak çocuklarımıza eğitim hayatlarında destek olmaya devam edeceğiz.

-Çocuk Parkları ve Sokaklarının sayısını artıracağız.

-Çocuklara özel festivaller gerçekleştireceğiz.

-Çocuklarımız için Yaz kampları ve eğitim kampları düzenleyeceğiz.

-Kreşler, Çocuk Kütüphaneleri gibi projelerimizi en kısa sürede şehrimizin dört bir yanında hayata geçireceğiz.

Gençlere Özel Projelerle Gençlerimizin Heyecanı ve Fikirleriyle Onlara Özel Mekânları ve Onlara Özel Projeleri Hayata Geçireceğiz.

-Tüm spor, sanat, kültür, eğitim, meslek edindirme yatırımlarını önce gençlik anlayışıyla şekillendireceğiz.

-Şehrimizdeki büyük parklar içinde kurulacak kütüphaneleri ve rahat ders çalışılabilecekleri okuma salonlarını çocuklarımız ve gençlerimizin hizmetine sunacağız.

-Sanayide çalışan gençlerimiz için özel tasarım sosyal mekanlar yapacağız.

Kadınlara Özel Projelerle;

-Kadınlara yönelik Hanımlar Lokali, Kadın Eğitim ve Merkezlerinin sayısını artıracağız.

-Kadınlarımızın aktif iş yaşamına katılması için mesleki eğitim kursları düzenleyeceğiz.

-Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konusunda aktif rol oynamaya devam edeceğiz.

-Kadınlara özel spor ve kültürel mekânlar açacağız.

-Mesleki Eğitim Kurslarını artırarak sürdürmeye devam edeceğiz.

Yaşlılara Özel Projelerle;

-Evde bakım hizmetlerimizi daha da güçlendirerek sürdüreceğiz.

-Yaşlılarımızın vakitlerini en güzel şekilde değerlendirebileceği ve onlara yönelik birçok çalışmanın yapılacağımekânları şehrimize kazandıracağız.

-Yaşlı Bakım ve Danışma Merkezi kurarak her zaman yaşlılarımızın yanında olacağız.

-Onlara özel olarak tasarlanan Huzur Sokaklarımızın sayısını artıracağız.

Engelsiz Projelerle

-Engelli kardeşlerimizin önündeki tüm engelleri birlikte aşacağız.

-Onlara yönelik tüm sağlık, kültür, erişim hizmetlerini en üst seviyede sağlayacak projeleri hayata geçireceğiz.

-Aktif Yaşam Merkezlerimizin sayısını artıracağız.

-Engelli Dostu bir Diyarbakır için kuracağımız “Engelliler Meclisi” ile engelli kardeşlerimizle birlikte onların ihtiyaçlarına cevap veren projeleri uygulayacağız.

-Engelsiz Taksi,

-Toplu Ulaşımın, Yaya Yollarının Düzenlenmesi,

-Özel Eğitim Öğrencilerine Yönelik Anaokulu

-Engelsiz Yaşam Köyü ve Sosyal Tesisleri

-Otizm Kampüsü ve Yaşam Köyü

Projelerini hayata geçireceğiz.

-Diyarbakır’ımızı “Engelli Dostu” bir şehir yapacağız.

Madde Bağımlığı İle Mücadelede;

-Merkezlerimizin sayısını artıracağız.

-Madde Bağımlılığını şehrimizin gündeminden çıkarmaya kararlıyız.

-Bu konuda önemli projelere ve uygulamalara kurumlarımızla işbirliği içerisinde imza atacağız.

3- ÇEVRE PROJELERİ

-Çevreci Belediyecilik hedefimizden ödün vermeden kurumsal kapasitemizi artıracağız ve yeni kaynaklar oluşturacağız.

-SIFIR ATIK PROJESİ’ni en üst seviyede şehrimizde uygulamaya devam edeceğiz. Yeni uygulamalarla bu projeyi daha güçlü bir hale getireceğiz.

-Geri dönüşüm konusunda önemli yatırımlara imza atacağız.

-Şehrimizin ihtiyacı olan 2 adet KATI ATIK ENTEGREtesisini en yakın zamanda hayata geçireceğiz.

-Katı Atık Transfer istasyonlarının ilçelerimizde kurulmasını sağlayacağız.

 

-YENİLENEBİLİR ENERJİalanında önemli yatırımlara imza atarak hem çevre dostu tesisler kuracağız hem de bu alanda belediyemize önemli maddi katkıların oluşmasını sağlayacağız.

4-YEŞİL DİYARBAKIR PROJELERİ

Yeşil Diyarbakır Projeleri İle;

-Gelecek 5 Yıllık dönemde projeleri hazır olan 2.200 dekar alanda tüm yaş gruplarının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak uluslararası standartlarda park, yeşil alan ve spor kompleksiprojelerini hayata geçirmeyi ve kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarını 2 metrekarenin üzerine yükseltmeyi hedefliyoruz.

-Dicle Park Projesi;

-430.000 Metrekare Alan Üzerine Kurulu

-260.000 Metrekare Yeşil Alan

-155.000 Metrekare Sert Zemin Alanı

-13.000 Adet Bitki

-16 Adet Bitki Koleksiyon Bahçesi

-4.000 Metrekare Dicle Meydanı

-4.000 Metrekare Serbest Aktivite Alanı

-8.000 Metrekare Biyolojik Gölet

-3.000 Metrekare Çocuk Oyun Grubu

-1.500 Metre Yaya ve Koşu Yolu

-Çocuk Trafik Eğitim Pisti

-Kaykay Alanı

-Gokart

-Spor Alanları

-Kafeteryalar ve Büfeler

-Çiçek Mozaik Alanları

-Pergoleli Dinlenme Locaları

-Su Bisikletleri

Bulunmakta….

PARKIMIZIN ANİMASYON FİLMİNİ SİZLERE SUNMAK İSTİYORUM.

 

135.000 Metrekare Alan Üzerine KuruluBilim Park Projemizde;

-66.000 Metrekare Yeşil Alan

-55.000 Metrekare Sert Zemin Alanı

-4.000 Adet Bitki

-2.500 Metrekare Bilim Merkezi

-5.000 Metrekare Bitki Sergi Adaları

-6.500 Metrekare Su Bitkileri Göleti

-13.000 Metrekare Bilim Adaları

Bulunmakta…

310.000 Metrekare Alan Üzerine KuruluKoru Park Projemizde;

210.000 Metrekare Yeşil Alan

82.000 Metrekare Sert Zemin Alanı

8.000 Metrekare Serbest Aktivite Alanı

1.400 m Uzunluğunda Bisiklet Yolu

45.000 Metrekare Piknik Alanı

Çocuk Macera Parkları

Çocuk Hayvanat Bahçesi

Büfe ve RestoranlarBulunmakta…

225.000 Metrekare Alan Üzerine Kurulu Spor Parkı Projemizde;

-100.000 Metrekare Yeşil Alan

-110.000 Metrekare Sert Zemin Alanı

-4.000 Adet Bitki

-2.000 Metrekare Salon Sporları ve Spa Merkezi

-4.000 Metrekare Olimpik Havuz

-2.000 Metrekare Spor Tesisleri

-3 Adet Mini Futbol Sahası

-4 Adet Basketbol Sahası

-3 Adet Voleybol Sahası

-8 Adet Tenis Kortu

-1 Adet Profesyonel Tenis Kortu

-2 Adet Kondisyon Sahası

-1 Adet Velodrom Pisti ve BMX Parkuru

-Kafe-Restoranlar

-Çocuk Oyun Alanları

-Mini Golf Sahası

Bulunmakta…

46.000 Metrekare Alan Üzerine Kurulu Organik Tarım Parkı Projemizde

-35.000 Metrekare Yeşil Alan

-10.000 Metrekare Sert Zemin Alanı

- 2.000 Adet Bitki

Bulunmakta…

-Retro Park; (Nostalji Park)

50 yıl öncekiparkların günümüzde canlandırılması yapılarak o dönemlerin motifleri, kent mobilyaları ve peyzaj çalışmaları yapılacaktır.

-12.000 Metrekare Alan Üzerine KuruluRetro Park Projemizde;

-8.000 Metrekare Yeşil Alan

-4.000 Metrekare Sert Zemin Alanı

-Sur Çevre Düzenlemesi Projesi;

Tarihi Surlarımızın etrafında Surların görünümünü ortaya çıkaracak ve Dünya Kültür Mirası olan Surlarımıza yakışır bir çevre düzenlemesi yapılacak.

-155.000 Metrekare Alanda

-100.000 Metrekare Yeşil Alan

-55.000 Metrekare Sert Zemin

Çalışması yapılacak.

 

-İl Geneli Kavşak ve Refüj Düzenleme Çalışmalarıyla;

-Şehrimize yakışır olarak altyapısını, asfaltını, kaldırım ve bisiklet yolları ile aydınlatmasını yapacağımız bulvarlarımızın daha estetik bir görünüme sahip olmasıiçin bulvarlarımızın ve kavşaklarımızın peyzaj düzenlemelerini yapacağız.

-Kadim Şehrimizin Cadde ve Bulvarlarını Şehrimize Yakışır Bir Hale Getireceğiz.

-Sakarya Caddesi İyileştirme Projesiyle;

-Diyarbakır’ımızın en önemli ticari alanlarından olan ve birçok esnafımızın yer aldığı Sakarya Caddesi’ni şehrimize ve hemşehrilerimize yakışır bir hale getireceğiz.

-700 metre uzunluğundaki caddenin,

-70binanın ve 200 işyerinin dış çevre yenilemesi, alt yapı, peyzaj, yeşil alan, oturma alanları, aydınlatma gibi çalışmalarını yaparak yeni yüzüyle hemşehrilerimizin hizmetine açacağız.

-Sanat Sokağı İyileştirme Projesiyle;

-Hemşehrilerimizin önemli uğrak mekânlarından olan Sanat Sokağını şu an içinde bulunduğu durumdan uzaklaştırarak cazibe merkezi olacak estetik bir hale getireceğiz.

-300 metre uzunluğundaki sokakta;

-18 binanın ve 55 işyerinin

-Dış çevre yenilemesi, alt yapı, peyzaj, yeşil alan, oturma alanları, aydınlatma gibi çalışmalarını yaparak yeni yüzüyle hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.

-Eğil Tabiat Parkı Projesiyle;

-Şu an Eğil Ziyaret alanında yapılan 1. Etaptan sonra parkın 2. ve 3. Etaplarına başlayarak çevre düzenlemesi, seyir terasları, kafeler, otopark, peyzaj ve yeşil alan çalışmaları, yürüyüş yolları gibi çalışmaları gerçekleştirerek şehrimize en kısa sürede bu parkı kazandıracağız.

-Dicle Vadisi Etap Projeleri

-Dicle Vadisi boyunca Surların alt kısmının peyzaj düzenlemeleri yapılarak Millet Bahçesiyle entegre edilmesi sağlanacak ve sur diplerinin yeşil ile buluşması sağlanacak. Proje ile hevsel bahçelerinin yeşilinin ve doğasının korunarak surlarla bütünleşmesi sağlanacak.

-Bu kapsamda; yeşil alanlar, dinlenme alanları, seyir alanları, yürüyüş yolları gibi çalışmalar yapacağız…

5-YOL PROJELERİ

 

-Şehrimizin cadde ve bulvarlarının standartını artırmak, şehrimize yeni cadde ve bulvarlar kazandırmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

-Bugüne kadar yaptığımız çalışmalardaki hassasiyeti ve estetiği daha da yukarılara çıkararak bu çalışmalarımıza görev süremiz boyunca şehir merkezi ve ilçelerimizde sürdüreceğiz.

Gelecek 5 yıllık süre içerisinde, kırsal mahallelerin ana grup yollarının tamamının sıcak asfalta dönüştürülmesini hedefliyoruz.  Geçici bir yöntem olan sathi kaplama asfaltı, Diyarbakırlı hemşerilerimizin hayatından tamamen çıkartmaya ve ulaşım konforunu İl geneline taşımaya kararlılıyız.

-5 Km uzunluğunda olan Mahabad Bulvarı’nı,

-8 Km uzunluğunda olan Eski Mardin Yolu’nu

-12 Km uzunluğunda olan Şeyh Sait Bulvarı (Çevre Yolu) çalışmalarını hayata geçireğiz.

6-FEN PROJELERİ

-Hemşehrilerimizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak şehrimize yeni eserler kazandırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

-Şehrimize tüm donatılara sahip yeni ve modern bir “Canlı Hayvan Borsası”kazandıracağız.

-Şehirler Arası Otogarı Diyarbakır’ımıza yakışır bir hale getirerek hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.

-Köy Otogarı; doğu ilçe garajını yeniden düzenleyerek şehrimize yakışır bir otogara dönüştüreceğiz.

-Şehrimize bir bilim merkezi kazandıracağız. 25.000 metrekare alana sahip olacak buBilim Merkezi’ni TÜBİTAK’ın kriterlerine göre inşa edeceğiz. Çocuklarımızın ve Gençlerimizin modern ve teknolojik yapılarla donatılmış bir şehirde yetişmeleri için her zaman onların yanlarında olacağız.

-Ofis Semtinde Bulunan Yeraltı Çarşı girişlerini daha modern ve şehrimize yakışır bir hale getireceğiz. Bu kapsamda 7 çarşı girişini düzenleyeceğiz.

-Şehrimizde faaliyet gösteren sakatatçılar için hijyenik, modern ve tüm donanımlara sahip bir sakatatçılar çarşısını şehrimize kazandıracağız.

-Diyarbakır’ımıza yakışır ve tüm ihtiyaçlara cevap veren içerisinde kafe ve yeşil alanların mevcut olduğu sabit semt pazarlarını ilçelerimizin ihtiyaçlarına göre inşa edeceğiz.

-Mevcut Hayvan Barınağını kapasitesini artırarak ihtiyaçlara uygun bir şekilde yenileyeceğiz.

-Hazar Gölü’nde bulunan ve çocuklarımıza yaz kampı düzenlediğimiz hazar gölü çocuk kampını çocuklarımıza özel olarak yeniden inşa edeceğiz.

7-YEREL KALKINMA PROJELERİ

-Yeni Dönemde Önceliğimiz ekonomik kaynakların optimum kullanımı ve istihdamı artırmak olacaktır.

-Diyarbakır’ımızı hep beraber tarımda, tekstilde, sanayide, lojistik sektöründe, turizmde, eğitimde, istihdam olanakları gelişmiş, bölgenin ve hatta Ülkenin en gelişmiş ve en zengin şehirleri arasına taşıyacağız.

-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak, bir yandan kendi imkânlarımızla yatırımlar gerçekleştirilecek, diğer yandan Bakanlıklar, GAP İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürütülecek etkin koordinasyon ve işbirlikleri sonucunda, yerel kaynaklarımıza, merkezi bütçeden finansman sağlanmasına öncülük edeceğiz.

-Sanayi alt yapısını iyileştirecek ve modern hale getirecek projelerle Diyarbakır’ımızı üretim merkezi haline getireceğiz.

-Yeni sanayi bölgelerinin hızlı bir şekilde kurulmalarını sağlayacak, Diyarbakır’ımıza yatırımların yapılması adına önemli çalışmalara imza atacağız.

-Hayata geçireceğimiz tarım ve hayvancılık politikalarıyla kısa bir sürede Diyarbakır’ımızı tarım ve hayvancılık alanında önemli bir merkez haline getireceğiz.

-Önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında kırsal mahallelerimizde inşa edeceğimiz sulama kanalları, göletler ve sulama havuzlarıyla 250.000 dekar tarım arazisini sulanabilir hale getireceğiz.

-Meyve bahçesi kurmak isteyen çiftçilerimize meyve fidanı ve gübre desteğinde bulunacak, şehrimizde modern sistem meyve bahçelerinin kurulmasını sağlayacağız.

-Tarım ve hayvancılık alanında, tekstilde ve diğer üretim alanlarında çiftçi kooperatiflerimizi ve kadın kooperatiflerimizi destekleyerek üretim yapmalarının önünü açacağız.

-Tarımsal kooperatiflerimize tarımsal makine-ekipman desteği sağlayacağız. Kadınların kurmuş olduğu kooperatiflere üretim yapmaları yönünde desteklemelerde bulunacağız.

-Ekonomik kalkınmanın ivmesini gençlerimizle yakalayacağız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak, genç girişimcilerimizin yanında olacak ve her türlü desteği sağlayacağız.

-Kuracağımız “Genç Girişimcilerin Desteklenmesi Merkezi” bünyesinde gençlerimize iş fikirlerini geliştirebilecekleri ofis ortamları ve atölyeler kuracağız. Ayrıca, iş fikirlerini olgunlaştıran genç girişimcilerimizin Diyarbakır ve Ülke ekonomisine katılmaları için gerekli finansman desteğini sağlayacağız.

Gençlerimize meslek edindireceğiz, istihdam yaratacağız ve kendi işlerini kurma konusundadestekler sunacağız.

8-AKILLI ŞEHİR PROJELERİ

AKILLI ŞEHİRLER ile şehircilikte yeni ufuklar açacağız.

Belediye hizmetlerine erişimden, ulaşımın, enerjinin, binaların ve cihazların yönetimine kadarhemşehrilerimizin günlük hayatını kolaylaştıracak tüm akıllı şehir uygulamalarını hayata geçireceğiz.

 

-Ücretsiz Wi-Fi Noktalarını artıracağız.

-Akıllı Kent Bilgi Sistemini hayata geçireceğiz,

-Akıllı Trafik Bilgi Sistemi gibi ihtiyaçlarımıza uygun sistemlerin kısa sürede uygulanmasını sağlayacağız.

9-SPOR PROJELERİ

-Diyarbakır’da geçtiğimiz 2 yıl boyunca yaptığımız gibi önümüzdeki dönemde de 17 ilçemizde ve bütün mahallelerimizde Tüm hemşehrilerimiz başta olmak üzere özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin spor yapmaları için spor sahalarını inşa ederek şehrin spor alt yapısını güçlendireceğiz.

-Bütün ilçelerimizde içerisinde birçok spor tesisinin bulunduğu Spor Parkları inşa edeceğiz.

Diyarbakır’ımızı gelecek 5 yılda ulusal ve uluslararası spor turnuvalarına ev sahipliği yapan bir “Spor Şehri” yapacağız.

10-KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Diyarbakır’ımız geçtiğimiz 50 yıl içinde yüksek miktarlarda göç almış ve bu hızlı nüfus artışı şehrimizde düzensiz ve çarpık kentleşmeyi beraberinde getirmiştir.

İnsanı ve yaşam kalitesini merkeze alan kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirerek Diyarbakır’ımızın hem yapısal sorunlarını çözecek hem de marka değerini yükseltecek projelere imza atacağız.

Şehrimizin kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyduğu 9 bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarını hakkaniyetle gerçekleştireceğiz.

Bu Bölgeleri sıralayacak olursam;

-Bağlar

-Ben u Sen

-Peyas

-Cumhuriyet

-Gürdoğan

-Aziziye

-Huzurevleri

-Şilbe

Ve Fiskaya Bölgeleridir.

11-SAĞLIK PROJELERİ

 

Sağlık Projelerimizle vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu sağlık alanındaki bütün çalışmaları yapacağız.

İlgili kurumlarımızla işbirliği içerisinde;

-İnsan Sağlığı,

-Çevre Sağlığı,

-Hayvan Sağlığı alanında önemli projeleri gerçekleştirerek “Sağlık Şehri Diyarbakır” olmak için özveriyle çalışacağız.

12-AFET PROJELERİ

-Diyarbakır’ımızı her türlü afet hazır hale getireceğiz.

Sağlıksız ve İnsan Yaşamını tehlikeye atan yapıların ortadan kaldırılmasını sağlayacağız.

-Beşeri kaynak ve makine kaynaklarımızı geliştireceğiz.

-Yangın, Sel, Deprem gibi afetlere 7/24 hazırlığı olan “İnsan Yaşamını Önceleyen ve Önemseyen” projelere imza atacağız.

13-ALTYAPI PROJELERİ

-Gelişen ve Dönüşen Diyarbakır’ımızda geleceği de planlayarak 5 yıllık süre zarfında alt yapı sorunu bulunan hiçbir ilçe hiçbir mahalle bırakmayacağız.

-Bu kapsamda ilk etapta hazırladığımız ve 2019 yılı içerisinde uygulayacağımız projeleri hayata hemen geçireceğiz.

2019 Yılında Hayata Geçireceğimiz Projelerimiz;

-Dicle Barajı Yeni Pompa İstasyonu

(Hazırlanan Projelerimizle Kentimize Temin Edilecek Su Miktarı 2 Katına Yani Saniyede 6 Metreküp’e Çıkarılacaktır.)

-Kent Merkezi Su Yönetim Sistemi (Scada Projesi)

(Kentimizde Yaşanan Düşük Su Basıncı Sorunu Kalmayacak, Diyarbakır Son Teknoloji İle Donatılmış Modern Bir Su Yönetim Sistemine Sahip Olacaktır.)

-Gözeli Havzası Ve Ana İsale Hattı Yenileme Projesi

(Kent Merkezine Su Sağlayan 11 Km’lik Ana İsale Hattı Yenilenecektir.)

-Bismil İlçesi Atıksu Arıtma Tesisi Yapılması İçme Suyu ve Kanalizasyon Projesi

(Atıksu Arıtma Tesisi kurulacak, 25 Km Kanalizasyon Hattı ve 45 Km İçme Suyu Hattı yapılarak ilçenin altyapı problemleri tamamen çözülecek.)

 

-Ergani İlçesi İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmursuyu Projesi

(240 Km İçme Suyu Hattı, 210 Km Kanalizasyon Hattı ve 38 Km Yağmur Suyu Hattıyapılarak ilçenin altyapı problemleri tamamen çözülecek.)

-Silvan İlçesi Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Şebekesi Projesi

(92 Km Kanalizasyon Hattı ve 18 Km Yağmur SuyuHattıyapılarak ilçenin altyapı problemleri tamamen çözülecek.)

-Lice İlçesi İçme Suyu ve Kanalizasyon Projesi

(38 Km İçme Suyu Hattı ve 32 Km Kanalizasyon Hattı yapılarak ilçenin altyapı problemleri tamamen çözülecek.)

-Kent Merkezi Kanalizasyon ve Yağmursuyu Master Planı

(Kent Merkezinin gelişimine göre tüm sorunlarını çözecek ve gelecek dönemler için altyapı planlamaları yapılmış bir master plan hazırlanacak)

-İlçelerimize Atıksu Arıtma Tesisi Projeleri

(Arıtma Tesisi bulunmayan 11 ilçeye Arıtma Tesisi kurulacak)

14-ULAŞIM PROJELERİ

Diyarbakır’ı kentsel ulaşım konusunda da örnek bir şehir yapmakta kararlıyız. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Diyarbakır’ı ulaşımın en rahat sağlandığı iller sıralamasında en üstlere taşımayı hedeflemekteyiz.

Bunun için yapacağımız Ulaşım Ana Planı Revizyon çalışmasıyla hafif raylı sistem, metro, metrobüs gibi büyük toplu taşıma projeleri, akıllı ulaşım, kavşak, sinyalizasyon gibi trafik çözümlemeleri, teleferik projeleri, bisiklet yolları gibi alternatif ulaşım sistemleri ve başta Suriçi olmak üzere yayalaştırma projeleriyle Şehrimiz güvenli ve çağdaş bir kentsel ulaşım sistemine kavuşacaktır.

METRO PROJESİ

Bu plan dahilinde öngördüğümüz Metro Projemiz Dağkapı-İstasyon Hafif Metro Hattı 2.2 Km uzunluğa sahiptir.

HAFİF METRO HATTIMIZIN İSTASYONLARI İSE;

- DAĞKAPI METRO İSTASYONU

- KIŞLA CADDESİ METRO İSTASYONU

- ANIT METRO İSTASYONU

- GAR METRO İSTASYONU’dur

YERALTI BANLİYÖ HATTI

 

Şehrimizi fiziki olarak ikiye ayıran Devlet Demir Yolları Hattının da yer altına alınarak 13 km’lik“Yeraltı Banliyö Hattı” planlanmıştır.

Bu hattın güzergahları ise;

- DİYARBAKIR MERKEZ GARI İSTASYONU

- BATIKENT İSTASYONU

- ŞANLIURFA BULVARI İSTASYONU

- AHMET ARİF CADDESİ İSTASYONU

- MAHABAD İSTASYONU

- MEZOPOTAMYA İSTASYONU

- ARAŞTIRMA HASTANESİ İSTASYONU

Olarak planlanmıştır.

HAFİF RAYLI SİSTEM

Bunlarla Entegreli olarak planladığımız Hafif Raylı Sistemin de güzergâhları ve toplam uzunluğu iki şekilde planlanmış olup;

1. Güzergah:  9 Km’likMahabad Bulvarı-Havaalanı 

2. Güzergah: 12 Km’likMezopotamya Bulvarı-Havaalanı güzergahıdır.

Bu projelerimizin tümü bir biriyle entegre edilmiş şekilde hazırlanmıştır. Bu projelerimiz belirttiğim üzere ortaya konulacak Ulaşım Ana Planı’nın sonucuna göre uygulanacaktır.

TELEFERİK PROJESİ

Bu projemiz kapsamında Fiskaya-Üniversite arasında 2 Km’lik bir teleferik hattı yapılarak hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır.

METROBÜS PROJESİ

Şehrimizde daha konforlu bir yolculuk sağlanması adına 8 Adet Metrobüs hattı yapılması planlanmıştır.

Toplam 96 aracın hizmet sunacağı hattın uzunluğu 131 Km’dir.

Bu projemiz de Ulaşım Ana Planı’nın sonucuna göre uygulanacaktır.

SURİÇİ YAYALAŞTIRMA PROJESİ

Proje ile tarihi ve turistik Suriçi’nin yayalaştırması sağlanarak buradaki ziyaretçi ve turist akışının daha iyi olmasısağlanacaktır.

 

HAVALİMANINA ÖZEL TAŞIMA HATTI

Havalimanına ulaşımda hizmet verecek olan ve10 Otobüs’ten oluşan havalimanı yolcu taşıma hattının kurulması sağlanacaktır.

YOLCU BİLGİLENDİRME SİSTEMİ

Teknolojinin imkanları kullanılarak yolcuların otobüs, metro, hafif raylı sistem, teleferik ve metrobüs güzergah, saat ve diğer bilgilerine anında sahip olacağı bilgilendirme sistemi hayata geçirilecektir.

ENGELLİLERE ÖZEL SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ TAŞIMA HATTI

Bu projemizle Engelli hemşehrilerimizin ihtiyaçlarına uygun duraklar, yaya geçitleri, sesli ve görüntülü bilgilendirmeler, taksiler ve toplu ulaşım hizmetleri sunacağız.

BİSİKLET DURAKLARI

-Şehrimizde 8 Km bisiklet hattı mevcut iken 2 yılda 35 Km’lik bisiklet yolunu şehrimize kazandırdık.

-Önümüzdeki dönemde uzunluğunu artıracağımız bisiklet yollarıyla birlikte “Diyarkart İle Uyumlu” bisiklet durakları da inşa ederek şehrimizin muhtelif yerlerinde hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız.

KATLI OTOPARKLAR

Şehrimizde ihtiyaç duyulan bölgelere katlı otoparklar inşa ederek otopark sorununun şehrimizin hiçbir bölgesinde yaşanmamasını sağlayacağız.

TIR GARAJLARI

Şehir girişlerine, içerisinde sosyal donatıların da yer alacağı Tır Garajları inşa ederek şehir trafiğinin rahatlamasını ve bu sektörde hizmet verenlerin bir arada olmasını sağlayacağız.

ASANSÖRLÜ-YÜRÜYEN MERDİVENLİ ÜST GEÇİTLER

Şehrimizde halihazırda bulunan üst geçitleri yaşlılarımız ve engellilerimiz için asansörlü-yürüyen merdivenli üst geçitlere dönüştürüp yeni yapılan üst geçitlerimizi de bu sistemde inşa edeceğiz.

15-İLÇE PROJELERİMİZ

İlçelerimizin ihtiyaçlarına göre ve tüm ilçelerimizde ilk etapta uygulayacağımız projelerimizi sıralayacak olursak;

-İlçe Otogarları

-Millet Bahçeleri

-Kültür Merkezi

-Gençlik Merkezi

-Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi

-Sabit Semt Pazarları

-Günlük Kesimevleri

-İlçelerimizdeki Her Mahalleye Çocuk Parkları

-İlçelerimize Spor Tesisleri

İnşa ederek ilçelerimizi daha müreffeh ve daha yaşanılabilir bir konuma ulaştıracağız.

Bunlarla birlikte ilçelerimizde altyapı, ulaşım, yol gibi temel belediyecilik hizmetlerimizi de en kaliteli şekilde sunacağız.

Gönül Belediyeciliğimiz ile tüm belediye hizmetlerini 17 ilçede ve tüm mahallerimizde hemşehrilerimize sunacağız.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.