Alevi mitingi sona erdi

Alevi mitingi sona erdi
Alevi örgütlerinin İstanbul'da "İnkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganı ile gerçekleştirdiği miting sona erdi.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Özgür Demokratik Alevi Derneği gibi bir çok kurumun bulunduğu 50'ye yakın Alevi örgütü, siyasi parti, sendika ve cemevlerinin "inkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganı ile Kadıköy Meydanı'nda düzenlediği mitinge on binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, uygulamaya konmak istenen "Cami-Cemevi" projesine değinerek, "Ezan sesi ile bağlama sesi yan yana olur mu el insaf. Bu insanların inancından elinizi çekin. 'Bazı çürük elmalarda Alevi çalışmaları yürütüyoruz' diyorlar. Hükümette onlarla boy boy fotoğraflar çekiyor. Biz cemevlerinin ibadethane olmasını isterken hiçbir ibadethaneyi yok saymıyoruz. İbadethanelerimizden elinizi çekin diyoruz. Biz Türkiye'nin gerçekliğiyiz bizi yok sayamazsınız" diye konuştu.

ist-031113-alevi-miting-son8.jpg 

Demir'in konuşmasının ardından söz alan Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de, "Alevileri, bugünün Muaviye'si Fethullah'ın önünde diz çöktürmek istiyorlar. Alevileri 'cami-cemevi' projeleri ile asimile etmeye çalışıyorlar. Kerbela'da katledenler ne kadar hainse, Madımak'ta yakanlar ne kadar hain ise, İzettin Doğan da o kadar haindir, lanetlidir" şeklinde konuştu.

Gezi protestolarında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın annesi Fadime Ayvalıtaş da söz alarak, "Mehmet'in ölümü 5 ay dolmasına rağmen dava daha görülmedi. Mehmet'imin davası 29 Kasım'da Anadolu Adliyesi'nde görülecek. İsteğim bizleri yalnız bırakmamanızdır" dedi. Mehmet Ayvalıtaş'ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş da, "Biz Aleviler şehitlerimize laik olabilecek miyiz? Alevileri teslim almak istiyorlar. Onlar bizleri kafir görürler, bizleri sünnileştirmek istiyorlar. Bilsinler ki asimile olmayacağız. Gerekirse ölümü de göze alacağız" dedi. 

ist-031113-alevi-miting-basladi2.jpg

'Kırmızı Alevilerin, sosyalistlerin, Kürtlerin rengidir'

Gezi Tutsakları aileleri adına konuşan Gezi Tutsağı Hasan Tunç'un annesi Leyla Tunç ise, "Onlarca çocuğumuzun gözlerini aldılar. 6 tane çocuğumu katlettiler. Çocuklarımızı tutukladılar. Bizim çocuklarımızın tutuklama sebebi kırmızı fulardı. Şimdi bakıyoruz burada her yerde kırmızı rengi var. Kırmızı Alevilerin, sosyalistlerin, Kürtlerin rengidir" diye konuştu. Tunç, Gezi Protestolarında yaşamını yitirenler ve tutuklananların yargılandığı davaları hatırlatarak, duyarlılık çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından miting MKM Sanatçısı İdris Demir, Grup Yorum, Sanatçı Tolga Sağ, Muharrem Temiz, Gani Pekşen ile Gülcihan Koç'un sahne almasıyla devam etti. Miting, sanatçılar tarafından seslendirilen ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu. 

(DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.