VİDEO - Amed KESK şubeler platformundan enflasyon ve maaş artışı açıklaması

VİDEO - Amed KESK şubeler platformundan enflasyon ve maaş artışı açıklaması
AMED KESK şubeler platformu, enflasyon ve maaş artışları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - AMED KESK şubeler platformu, enflasyon ve maaş artışları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Yazılı basın açıklamasını BES şube sekreteri Süleyman Öğüt okudu. Öğüt, Sahte Enflasyon rakamlarına göre maaş artışı değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” dedi.

BES şube sekreteri Süleyman Öğüt, ülke tarihinin en derin siyasal ve ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını belirterek, “Gıda ürünlerinden doğalgaza, akaryakıttan elektriğe kadar tüm ürünlere birbiri ardına gelen zamlar, emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdi. İktidar, muhalif kurum ve yapıları susturmak, sindirmek, korkutmak, işlevsizleştirmek ve sonuç olarak etkisizleştirmek için devletin tüm olanaklarını, kurumlarını kullanmaktan geri kalmıyor. OHAL KHK’leri ile yaratılan Anayasasızlık hali fiilen devam ettiriliyor” dedi.

Yapılan yazılı açıklama şöyle devam etti:

“Güvenilirliğini tümüyle yitirmiş TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına dayanılarak yapılan ücret artışları, halkın her geçen gün daha fazla yoksullaşmasına neden oluyor. Sürekli hale gelen zamlar ve vergi oranlarındaki artışlar nedeniyle asgari ücrete, memur maaşlarına ve emeklilere yapılan göstermelik artışlar daha emekçilerin cebine bile girmeden eriyip gitti. Yoksulluk sınırının yarısı kadar bir tutarla yaşam savaşı veren emeklilerin, ezici çoğunluğu açlık sınırı altındaki asgari ücrete mahkûm edilen işçilerin, maaşı açlık sınırına yaklaşan kamu emekçilerinin ve dar gelirli milyonlarca yurttaşın yaşadığı gerçek enflasyonda gıda, kira ve ulaştırmada yaşanan zamların payı çok daha fazladır.”

Açıklamada, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için talepler ise şöyle sıralandı;

  • Tüm kamu emekçilerine, emeklilere en az vergi, artışı kadar %86 enflasyon farkı ödenmelidir.
  • Mevcut durumdaki gelir vergisi tarifesinde, dilim tavan-tabanlarında veya vergi oranlarında ek bütçeye paralel artış yapılmalıdır. Aksi durumda maaş artışları cebimize girmeden gelir vergisine gidecektir.
  • İktidarın bütçeyi tek başına belirleyip ardından toplu sözleşme masasında “bütçe imkanlarımız el vermiyor” diyerek bizleri hedeflenen çarpık enflasyon rakamlarına mahkum bırakma politikasına artık son verilmelidir.
  • Emekçilerin, sendikaların, halkın bütçeye katılma hakkı önündeki engeller kaldırılmalıdır.
  • 2023 bütçesi hazırlıklarına başlanacak olan önümüzdeki Ekim ayında toplu sözleşme masası kurulmalıdır.
  • En düşük kamu emekçisinin geliri maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.

Açıklamadan sonra maaş bordroları yakıldı.

kesk-tigris.jpg

Haber videosu kısa süre içerisinde yüklenecek..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.