Amed Şehir Tiyatrosu, 'Hema Hema Jin Elizabeth'le başlıyor

Amed Şehir Tiyatrosu, 'Hema Hema Jin Elizabeth'le başlıyor
Amed Şehir Tiyatrosu, yeni sezonu İtalyalı yazar Dario Fo’nun “Neredeyse Kadın: Elizabeth” oyunun Kürtçe çevirisi “Hema Hema Jin Elizabeth” ile açıyor.

TİGRİS HABER - İtalyalı oyun yazarı Dario Fo’nun “Neredeyse Kadın: Elizabeth” adlı oyunundan Kürtçeye Dilawer Zeraq’ın çevirisiyle kazandırılan "Hema Hema Jin Elizabeth", 6 Kasım’da Diyarbakır Şehir Tiyatrosu'nda izleyicisiyle buluşacak. Yönetmenliğini Berfin Emektar’ın, yönetmen yardımcılığını Şilan Alagöz’ün üstlendiği oyunda Avşin Adıgüzel, Rêzan Kaya, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Şenay Özbey ve Özkan Şeker rol alıyor.

Oyunun dekor tasarımı Başak Özdoğan’a, ışık tasarımı İsmail Dağ’a, afiş tasarımı ise Bahar Demirtaş’a ait.

Kararsız yönetimler, baskıcı polis rejimi ve Hamlet

Dario Fo’nun deyimiyle bir “ayna oyunu” olan Elizabeth’te; kraliçe, Shakespeare’in kendisiyle alay ettiğini düşünür.

Elizabeth’e göre; ülkedeki kararsız yönetim ve baskıcı polis rejimi, Shakespeare’in ünlü oyunu Hamlet aracılığıyla eleştirilir.

Oyunda kraliçe, bazen erkeklere hükmeden, onları yöneten bazense erkek egemen kültür içinde kurban olarak kalmış bir kadındır. İktidar, aklı kıtların ve paranoyakların elindedir ve kuralsızlık ile sömürü ülkede hüküm sürmektedir.   Tarihi komedi ve politik dram türündeki oyunda yaşanan kavgalar da iktidar hırsı da son derece günceldir. Bu nedenle yazar, günümüz İtalya’sındaki yargı boşluklarına ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık sistemine -yazıldığı dönem dolayısıyla Reagan'a- göndermeler yapar.

Amed Şehir Tiyatrosu’nun, mart ayında açılması beklenen ancak inşaat çalışmaları koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen ve hazirandaki normalleşme sürecinin ardından tamamlanan yeni sahnesi de bu oyunla açılacak.

Diyarbakır Diclekent’teki Amed Şehir Tiyatrosu, yeni sezonda eski oyunlarını da sahnelemeye devam edecek. Salgın önlemlerinin alınacağı mekânda, sergi açılışlarına ve farklı tiyatro gruplarına yer verilecek. (Kaynak: bianet.org)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.