Ana Okulu zorunlu oldu,masraflar vatandaşı çıldırttı

Ana Okulu zorunlu oldu,masraflar vatandaşı çıldırttı
Milli Eğitim Bakanlığı’nın zorunlu hale getirdiği okul öncesi eğitimi (ana okulu) ,Diyarbakır’da sancılı başladı.

Eğitimci kadrosundaki açıklar nedeniyle kimi yerlerde henüz eğitime başlayamayan ana okullarının veliye maliyeti neredeyse 1000 TL’yi buluyor. Veliler,”Asgari ücretle çalışan bir veli bunun altında nasıl kalkacak?” diyerek isyan ediyor.

Vatandaş ne yapacağını şaşırdı

2017-2018 eğitim-öğretim dönemi, Doğu ve Güneydoğu’nun bir çok yerinde olduğu gibi Diyarbakır’da da ciddi sıkıntılarla başladı. Yeni dönemde, ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi.Ancak piyasa şartları hemen hemen aynı,vatandaş işin içinden çıkamıyor.

İlkokula başlayan bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 200  TL, kırtasiye ürünleri ise 250 TL'den başlıyor. Öğrenciler, ilkokula ortalama olarak en az 500 lira maliyetle başlıyor.

 

Bakanın açıklamasına rağmen kayıt parası

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “kayıt parası ve aidat parası alanı affetmem” şeklindeki açıklamasına rağmen Diyarbakır’da bir çok okulda önceki yıllarda olduğu gibi “Okul giderleri için yardım” adı altında hem fahiş rakamlarla kayıt parası alındı,hem de yıllık aidat ve giderler için para talep ediliyor. Milli Eğitim’in okulların giderlerini karşılamadığını belirten okul idarecileri,bu giderleri velilerden talep etmek zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Velilerin şikayetleri karşısında Milli Eğitim müdürlükleri ise sadece “gereğini yapacağız” demekle yetiniyor.

 

 

Okul Öncesi Eğitim soygun gibi

Asıl vurgun ve soygun ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen okul öncesi eğitimde yaşanıyor. Halk arasında “ana okulu” olarak bilinen okul öncesi eğitimde,bir çocuğun veliye maliyeti neredeyse 1000 (bin) TL’yi buluyor. Okul yönetimleri,adeta tüm masraf ve giderleri velilere yüklerken,genel giderler ve eğitim için istenen  pahalı malzemelerin yanı sıra aylık 100 ile 200 TL arasında değişen rakamlarda aidat da talep ediliyor. Bazı okullar,aidatı geç yatıran veya yatırmayan velilerin çocuklarını okula almamakla tehdit ediyor.

 

Veliler isyanda;”Bu vurguna dur denilsin”

Parasız olması gereken okul öncesi eğitimde yaşanan bu sıkıntılar velileri isyan ettiriyor. Asgari ücretle çalışan velilerin çocuklarını bu şartlarda okula göndermesinin imkansız hale geldiğini belirten vatandaşlar,”Okulların başlamasına sevinemez hale geldik. Çocuklarımızı neredeyse okula gönderemeyeceğiz. Orta gelirli vatandaş bunları karşılamakta zorluk çekerken,asgari ücretle çalışan veliler ne yapacak?.Öğretmen maaşları hariç neredeyse her şey bizden talep ediliyor. Hani eğitim parasızdı,hani devlet okul okumak isteyenlere her türlü imkanı ve kolaylığı sağlıyordu?.Okul idarelerinin talep listesi kabus gibi. Bu haksızlık ve adaletsizliğe son verilmeli. Bakanlık harekete geçerek bu işe çözüm bulmalı. Aksi takdirde vatandaş bu yükün altından kalkamaz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

Özcan YILDIZ/Özel

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.