Antep fıstığında verim düşük maliyetler yüksek

Antep fıstığında verim düşük maliyetler yüksek
Antep fıstığı üreticileri, verim düşüklüğü ve artan tarım girdilerinden kaynaklı zor günler geçiriyor.

Antep fıstığının en fazla üretildiği kentlerden biri olan Urfa’da, çiftçiler geçtiğimiz kışın aşırı yağışlı geçmesi ve ürünün iki yılda bir üst verim vermesinden kaynaklı fıstık ekiminde bu yıl istedikleri verimi alamadı. Bozova (Hevag) ilçesi Bağlıca (Rez Pêçan) Mahallesi'nin fıstık üreticileri, verim düşüklüğünün yanında artan gübre, ilaç ve mazot fiyatlarından dolayı zor günler yaşadıklarını anlattı.

af2.jpg

'FISTIK FİYATI İYİ AMA…

Mahallenin temel geçim kaynağının fıstıkçılık olduğunu ifade eden mahalle çiftçisi Mehmet sürücü, “Tek umudumuz fıstıktır. Oda olmazsa biz ölü durumdayız” dedi. Sürücü, ailesi ile sabah 05.00’ten akşam 17.00’ye kadar 45 derecelik sıcaklıkta çalıştıklarını, emeklerinin karşılığını alamadıklarını, buna rağmen tek umutlarının fıstık olduğunu söyledi.

Bu yıl fıstık fiyatları iyi olsa da enflasyon rakamlarına göre kazançlarının olmadığını söyleyen Sürücü, “Her şey pahalı olmuş, bir şey satın alamıyoruz. Köylülerin geçim kaynağı fıstık, buğday ve arpadır. Gübrenin tonu 3 bin liraya, mazotun fiyatı 7 liraya ulaştı. Bu şekilde çiftçi nasıl kazanabilir ki? Var olan politikalar çiftçiyi öldürdü. Günlük 11-12 saat çalışıyoruz. Bu yıl fiyat biraz iyi, oda dışarıya ihracat olduğundan kaynaklıdır. Fıstık olmasa biz ölüyüz. Tek umudumuz ve geçim kaynağımız fıstıktır. Yıllık 3-4 kere ilaçlama yapıyoruz. Eskiden aldığımız ilacın bir şişesi 10 lira iken şimdi 300 lira. Bir kilogram gübreyi 3 liraya alıyoruz. Başka bir gelir kaynağımız olmazsa kendimizi geçindiremeyiz” dedi.

GÖLÜN KENARINDA SUYA MUHTAÇLAR

Mahallenin diğer bir çiftçisi Sait sürücü ise, bu yıl büyük sıkıntı çektiklerini ve kazanç sağlayamadıklarını söyledi. Sürücü, “Fıstık bu yıl çok azdı. Diğer yıllar 3-4 ton fıstık alırdık ama bu yıl 100-200 kilo alabildik. Atatürk Baraj Gölü’nün kıyısındaki bu köyden Suruç’a kadar su gidiyor ama biz su sıkıntısı yaşıyoruz. Bu su sorununa bir çözüm bulunması lazım. Suyu motorlarla çekebiliyoruz, yoksa tarlamızı sulayamayacağız. Kanal bizim köyden geçiyor ama bize bir faydası olmuyor. Bir imkân yaratılsa biz de sudan faydalanabiliriz” diye konuştu. (Kaynak: MA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.