Avrupa ekonomisi için yumuşak iniş beklentisi

Avrupa ekonomisi için yumuşak iniş beklentisi
Avro Bölgesi'nde, enflasyonu kontrol altına almak için yaklaşık iki yıldır uygulanan agresif faiz artışları ve sıkı para politikasına karşın bölge ekonomisi için yumuşak iniş beklentileri güçlü kalmaya devam ediyor.

TİGRİS HABER-Kovid-19 salgını sonrası atılan destekleyici adımlar sonucunda enflasyon son yılların en yüksek seviyesine çıkarken, dünya genelinde merkez bankaları rekor büyüklükte faiz artırımlarıyla enflasyon ile mücadeleye başladı.

Söz konusu mücadele sonucunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç politika faizini 450 baz puan artırırken, bu dönemde toplamda 10 faiz artışı kararı aldı.

Böylece mevduat ve refinansman faizleri ECB'nin kurulduğu 1999'dan, marjinal fonlanma faizi de 2008'den bu yana en yüksek seviyeleri gördü.

Ancak rekor büyüklükte ve benzeri görülmemiş hızda gerçekleştirilen faiz artışları, borçlanma maliyetlerini artırırken ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi ve Avro Bölgesi ekonomisinin yavaşlamasına neden oldu.

Merkez bankalarının faizi artırarak ve bilançolarını azaltarak enflasyonu düşürmeye çalıştığı dönemde yaşanması beklenen "yumuşak iniş" senaryosunda, ekonominin yüksek büyüme hızından potansiyel büyüme hızına yavaş ve kademeli şekilde geçişi öngörülüyor. Ayrıca yumuşak inişte enflasyonun kontrol altına alınması sağlanırken, ekonomik büyümenin de korunması hedefleniyor.

Ekonomiler için ideal bir durum olarak ifade edilen "yumuşak iniş"te ekonomilerin sınırlı da olsa büyüyerek resesyona girmeden bu dönemin atlatılması amaçlanıyor.

"Yumuşak iniş" gittikçe daha çok dillendiriliyor

Son dönemde, ECB yetkilileri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlardan gelen açıklamalar, Avro Bölgesi'nde yumuşak iniş senaryosunun güçlendiğini ortaya koyuyor.

Fransa Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi Üyesi François Villeroy de Galhau da konuyla ilgili açıklamasında, Avro Bölgesi'nin yumuşak iniş yapmasının mümkün olduğunu belirtti.

ECB'nin enflasyonu kontrol altında tutmak için gerekli adımları atacağını kaydeden Villeroy de Galhau, ancak ekonomik büyümeyi engelleyecek politika izlemeyeceğini bildirdi.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi BorisVujcic de "Mevcut tahminlerimiz gerçekleşirse, o zaman düşük fedakarlık oranıyla, yani resesyon olmadan ve işsizlikte önemli bir artış olmadan yumuşak iniş yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane ise sıkılaşan kredi piyasasına rağmen ekonominin resesyondan kaçınabileceğine işaret ederek, "Yumuşak iniş senaryosunun hala iyi bir durum olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.(AA)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.