Aydın'da ''ADAMLAR'' dernekleşemedi

Aydın'da ''ADAMLAR'' dernekleşemedi
Onlarca kadın derneğinin bulunduğu Aydın'da kurulan ''ADAM'' derneği sadece 42 gün yaşadı.

AYDIN (İHA) – Aydın’da dernekçilik bakımından bir ilk yaşandı. Kadınların erkeklere karşı oluşturduğu birçok oluşum ve dernekleşmeye karşı Aydın’da ‘Adamlar’ derneği kuruldu. Ancak dernek sadece 42 gün faaliyet gösterdikten sonra kurucuları tarafından feshedildi.
Türkiye’de ilk olduğu belirtilen 17 Ocak 2013 tarihinde kurulan ‘Adamalar’ derneği kuruluş dilekçesinin verilmesinden 42 gün sonra 8 Mart Kadınlar gününe 3 gün kala 5 Mart 2013 günü yine kurucuların aldığı karar ile kapatıldı.

Aydın’daki ‘Dağların Kaynak Sularını Borudan Geçirme Halka Bol Su İçirme’ derneğinin ardından en ilginç isimli derneklerden biri olan ‘Adamlar’ Derneğinin Kurucu Başkanı Fazıl Coşkun Irmak, derneğin ismi her ne kadar ‘Adamlar’ derneği olsa da adından anlaşıldığı gibi kadınlar derneğinin karşıtı olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Irmak, “Biz bu derneği kurarken Aydın’a hizmeti ön planda tutmuştuk. Aydınlar Ocağı kurulunca birçok üyemizle aynı çatı altında hizmet vermeye başladık. Hal böyle olunca Adamlar derneğini feshettik” diye konuştu.
 

“ŞEHİRDE YAŞAYANLAR DAHA ÇOK DERNEKLEŞİYOR”
Aydın’da gazeteciler tarafından kurulan ‘Aydın Gazeteciler Dayanışma Derneği’nin kuruluşu ile Aydın’daki dernek sayısı 1337 oldu. Ülke genelinde yaklaşık 90 bin dernek bulunurken bu rakamın sadece 1337’sine sahip Aydın’da nüfusa göre dernek sayısının ülke ortalamasının üzerinde olduğu belirtildi. Aydın Dernekler Müdürlüğü verilerine göre, Aydın’da onlarca kadın derneği bulunurken, bu yılbaşında kurulan tek ‘Adam’ derneği de kuruluşundan 42 gün sonra feshediliyor.
Kurulan derneklerin yüzde 80’i kısa sürede kapanırken, geçen yılın verilerine göre; Türkiye'de kurulan dernek sayısı 226 bin 607, faaliyetini sürdüren dernek sayısı 88 bin 852, feshedilen dernek sayısı ise 137 bin 755. Kadınlara yönelik dernek sayısı fazla, ancak derneklere üye olan erkek sayısı kadınların 4 katından daha fazla. Geçen yılın verilerine göre 8 milyon 38 bin 356 kişi herhangi bir derneğe kayıt yaptırıp üye olurken bunların yaklaşık 6,5 milyonu erkeklerden, geri kalan yaklaşık 1.5 milyonun kadınlardan oluştuğu belirtildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.