Aynı metrekareler arasında iki farklı yaşam biçimi!

Aynı metrekareler arasında iki farklı yaşam biçimi!
Diyarbakır’ın en modern merkez ilçesi Kayapınar’ın Peyas Mahallesi sakinleri, yıllardır yerel kurumlar ve merkezi hükümet tarafından kaderine terk edildiği için 40 yıl önceki hayatı yaşıyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın en modern merkez ilçesi Kayapınar’ın Peyas Mahallesi sakinleri, yıllardır yerel kurumlar ve merkezi hükümet tarafından kaderine terk edildiği için 40 yıl önceki hayatı yaşıyor. Peyaslılar, Kentin hızla metropolleşmesi karşısında uyum sağlayamadıklarını ifade ederek, “Köyün içinde sanki kırk yıl öncesine gidiyoruz. Caddenin bu tarafına çıkıyoruz, büyük bir metropol, farkı dengelemek gerekiyor” diyorlar.

peuyas-kent-merkezinde-koy-2.jpegTürkiye’de nüfus olarak 36 İlinden büyük ve son 10 yılda oldukça gelişerek modern bir kimliğe bürünen Diyarbakır’ın merkez ilçesi Kayapınar’ın Peyas Mahallesi, yıllardır köy görünümünden bir türlü uzaklaşmadı. Çevresi yüksek katlı ve modern yapılarla çevrili olan Peyas köyü ve sakinleri, adeta kaderine terk edilmiş bir hayat yaşıyor.

Yüzyıllık bir tarihi olan ve şimdiki modern Kayapınar’ın çıkış noktası olan Peyas Mahallesi’nde aynı zamanda büyük bir uyum sorunu var. İçerisinde 40 yıl öncesi, çevresinde de 40 yıl sonrası bir yapılaşma ve yaşamın olduğu köy-mahalle asayiş sorunları da yaşanıyor.

peuyas-kent-merkezinde-koy-1.jpeg

“Biz bir türlü mevcut duruma uyum sağlayamadık” diyen Peyas sakinleri; “Köyün içine giriyorsun sanki kırk yıl öncesine gidiyoruz. Caddenin bu tarafına çıkıyoruz, büyük bir metropol. Burada sosyal hayat, yaşam yani her şey mükemmel devam ediyor. Bizi öyle yalnız bırakmışlar. Burada sıkıntılar var gençler bali içiyor, hırsızlık olayları var. Gerçekten Peyas da sıkıntılar büyük” diyerek, bulundukları durumu özetliyor.

Kimse bize sahip çıkmadı

Köylerinin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişinden söz eden vatandaşlar, “Burada geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayanlarımız var. Şehir metropol oldu. Ancak, Peyas hala eski köy halinde. Şehir sanki bir deniz gibi etrafımızı sardı. Ortasında kaybolduk. Gerçekte bize kimse sahip çıkmadı. Gelmiş geçmiş Belediye başkanları, valiler. Kimse köyümüze hizmet etmedi” dediler.

peuyas-kent-merkezinde-koy-3.jpeg

Tapu, imar ve alt yapı sorunu devam ediyor

Üç bin hanenin bulunduğu Peyas Köyü’nde tapu, imar ve Alt yapı çok büyük bir sorun. 1992’de belediyenin kurulduğu Peyas’ta, buna rağmen halen yapılaşma ve yaşam anlamında köylük bir yaşam var. (Haber merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum