Babacan: Devlet yönetilirken, ‘denedik, olmadı’ diyemezsiniz

Babacan: Devlet yönetilirken, ‘denedik, olmadı’ diyemezsiniz
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara Pursaklar’da otomotiv sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomik gidişatı değerlendiren Babacan, “Koskoca devlet yönetiyorsunuz. ‘Denedik, olmadı. Kusura bakmayın’ deme lüksünüz yok” diye konuştu.

TİGRİS HABER - Babacan şu ifadeleri kullandı:

“Koskoca devlet yönetiyorsunuz. Yarın ‘Denedik, olmadı’ deme lüksünüz yok. ‘İstedik, yapamadık. Kusura bakmayın’ diye bir şey yok. 84 milyonun her birinin kul hakkı doğuyor. Yaptığınız işi bilerek ve anlatarak yapmanız lazım. Şeffaf olmanız lazım. Ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi herkes bilmeli. Bazı bilip de geniş kitleler bilmezse bilenler menfaat sağlar. Ne yapmak istediğinizi eş zamanlı bütün Türkiye’nin duyması lazım. Aksi halde büyük haksız kazanç olur. Geniş kitleler çok mağdur olur.”

‘Seçimlerde parmak boyamayı önereceğiz’

“Seçimler elektronik ortama gittiği anda ben güvenemem. Altyapıdan öte ahlaki yapımız hazır değil. YSK kanuna aykırı karar veriyor, yaşadık. Kanun, ‘Mühür olmayan oy pusulaları geçersizdir’ diyor. YSK ‘Mührü olmayan oy pusulalarını ben sayıyorum’ dedi. YSK, bu memlekette kanunun dışında iş yaptı. Nasıl güveneceğiz? YSK’yı elinde tutan, oradaki bilgi işlem sistemine üç kişiyi koyar. ‘Arkadaş, beni yüzde 52 çıkarın’ der ve bakarsın yüzde 52 çıkmış. Şu andaki hükûmete de devlet yapısına da YSK’ya da zerre kadar güvenim yok. Hatta biz parmak boyamayı önereceğiz. İlkel ama maalesef her türlü oyunu oynuyorlar.”

‘Kaynakları bollaştırdığımızda bankacılar esnafın peşinde koşacak’

Babacan, Hazine kredisine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

“Yıllarca Hazine’nin sistemin tam merkezinde olmasını arzu ettik. 13 yıl boyunca bir kişiye Hazine kaynaklı 1 kuruş bir şey yapmadık. Doğru olmadığına inanıyoruz. Devletin bankaları, özel bankalar var. Hazine ve Merkez Bankası destek verir, imkân sağlar ama kredi işi tamamen bankacılık sektörünün işidir. Biz kaynakları bollaştırdığımızda bankacılar esnafın peşinde koşmaya başlayacak. 1980’lerde 90’larda devlete yakın olanlara özel imkânları sağlamışlar. Bu doğru değil. Fırsat eşitliği olsun ve herkes yararlansın.”

‘Döviz, hükümetin ve ilgili kuruluşların manipüle ettiği bir alan’

“Döviz kuru serbest piyasada değil artık. Tamamen hükümetin, Merkez Bankası’nın, ilgili kuruluşların sürekli manipüle ettiği bir alan. Neyi ne zaman yapabilecekleriyle ilgili kimsenin bir fikri yok. Çünkü bir politika yok. Hükümetin bir ekonomi politikası yok.”

‘Kurla ilgili her şey olabilir, tedbirli olmak gerekiyor’

“Merkez Bankası bağımsız olsaydı, kendi Para Politikası Kurulu ile karar vererek işleri yönetseydi bunun iletişimi baştan yapılırdı. Merkez Bankası ‘Bizim politikamız şudur, şöyle bir durumda şu hareketi yapacağız’ diye anlatırdı. O anlattığı çerçevede de para politikasını kurardı. Şu anda hükümetten son dakika ne talimat gelirse onu yapıyor. Talimatların çoğu da yanlış oluyor. Rastgele giden bir şey var. Döviz kuruyla ilgili her şey olabilir. Ona göre iş yapmak gerekiyor. Ona göre tedbirli olmak gerekiyor.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.