Babacan: Devletten geliri olmayan 55 milyon insan için tedbir alınmalı

Babacan: Devletten geliri olmayan 55 milyon insan için tedbir alınmalı
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, hükümetin salgın süresi boyunca, elektrik ve su gibi faturaları ertelenmesini ve ihtiyaç durumunda vatandaşlara karşılıksız ödeme yapması gerektiğini ifade etti.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın Çalar Saat programına konuk olarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle açıklanan ekonomik tedbir paketleriyle ilişkin değerlendirmelerde bulunan Babacan, TÜİK rakamlarına göre 9 milyon kayıt dışı çalışan olduğunu, Hükümet'in açıkladığı destek paketlerinde veya kısa çalışma ödeneğinde bu kesimin yer almadığını ve hiçbir destekten faydalanamadığını ifade etti.

Evine ekmek götüremeyen kişiye nasıl 'evinde kal' denilemeyeceğini belirten Babacan, "Türkiye'de 27 milyon vatandaşımızın ya emekli maaşı ya da kamu çalışanı olması gibi sebeplerle devletten bir geliri var. Ama 55 milyon vatandaşımızın devletten geliri yok. Öncelikle bu 55 milyon için tedbilerle alınmalı" dedi.

“Elektrik, doğalgaz ve su ödemelerinin en az 3 ay ötelenmesi gerekiyor”

Elektrik, doğalgaz ve su ödemeleriyle ilgili açıklama yapan Babacan, “Hükümet tedbir paketini açıklanmadan önce bu ödemelerin 3 ay ertelenmesi gerektiğini ifade etmiştik. Elektrik, doğalgaz ve su ödemeleri ödemeler mutlaka ertelenmeli” dedi.

Bunların zamanında uygulanmaması halinde işletmelerin hayatiyetini kaybedeceğini ifade eden Babacan şunları kaydetti:

İşletmeler kapalıyken ödemeleri nasıl tahsil edeceksiniz. Eğer bunlar yapılmazsa o işletmelerde çalışanlar da işsiz kalacaktır. İşletmeler kapanırsa yeni işletmeler kurulması kolay değildir. Uzun süre işsiz kalan kişinin yeniden iş bulması kolay değildir. Bu tüm dünyada böyledir.

"Tüm cephaneyi kullanmalıyız"

Devletin bu aşamada kaynak yaratmak için farklı seçenekleri olduğunu belirten Babacan, "Devlet alacaklarından tamamen vazgeçebilir. Alacaklarını erteleyebilir. Devlet borç verebilir ya da karşılığı olmadan vatandaşlara ödeme yapar ve tekrar geri istemez. Bunların hepsi devletin yapabileceği işler" dedi.

Babacan, 'Peki sizce hangisi yapılmalı?' sorusuna ise "Bunların hepsi yapılmalı. Şu anda eldeki bütün cephane acilen kullanılmalı. Bir günlük gecikmenin bile ileride zararı çok daha büyük olur" cevabını verdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.