Bağlar’da kentsel dönüşüm

Bağlar’da kentsel dönüşüm
Bağlar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli olarak kentsel dönüşüme başlayacak

Bakanlık ve belediye işbirliği ile yapılacak olan kentsel dönüşüme mart- nisan aylarında start verilecek. İlk olarak belirlenecek bir pilot bölgede başlayacak olan kentsel dönüşüm etap etap devam ederek 5 yılda eski Bağlar’ın çehresi değiştirilecek.

Diyarbakır’da kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bölgelerin başında gelen Bağlar’da sorunun çözümü için önemli bir adım atıldı. Bağlar Belediyesi, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışarak 5 yıl içinde kentsel dönüşümü gerçekleştirecek.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nu ziyaret eden Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı Ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, belediye ile işbirliği yaparak Diyarbakır’ın bu alanda en fazla geri kalmış bölgesi olan Bağlar’a modern bir görüntü kazandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’na bu değerli işbirliği için teşekkür eden Beyoğlu,”Sayın genel müdürümüz ve bakanlık heyetimiz kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan bölgeleri bizzat ziyaret ederek tespitlerde bulundular. Bağlar’ın yıllardır beklediği bu büyük hizmeti güzel bir işbirliği ile yerine getireceğiz” dedi.

Sahipleri tarafından çeşitli nedenlerle terk edilmiş ve daha sonra madde bağımlıları başta olmak üzere zararlı alışkanlıkların meskeni haline gelmiş metruk yapıların yer aldığı Bağlar’da vatandaşların kentsel dönüşüm talebi için önemli bir adım atıldı. Bağlar Belediyesi, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışarak 5 yıl içinde kentsel dönüşümü gerçekleştirmeyi planlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve belediye yönetiminin ziyaret ederek kentsel dönüşüm için destek istediği Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, 5 yıl sürecek dönüşüm için Diyarbakır’da ön çalışma başlattı.

Kente gelen Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı Ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Bağlar’da kentsel dönüşüm ihtiyacı olan bölgelerde incelemelerde bulunduktan sonra Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nu ziyaret etti.

Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Genel Müdür Vedat Gürgen, Bağlar’ın kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan bir bölge olduğuna dikkat çekerek belediye ile işbirliği yaparak Diyarbakır’ın bu alanda en fazla geri kalmış bölgesi olan Bağlar’a modern bir görüntü kazandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

baglar.jpg

5 yılda eski Bağlar modern bir görünüme kavuşacak

Gürgen,”Bağlar’ın ciddi bir dönüşüme ihtiyacı var. Bağlar Belediye Başkanımız bakanlığımızı ziyaret ettiklerinde bu talebi dile getirmişlerdi. Bizler de Diyarbakır’a gelerek bu ihtiyacı yerinde gördük. Bağlar’ın sokaklarını, dönüşüme ihtiyacı olan yerlerini gezdik, inceledik. Belediye bazı yerlerde yıkım çalışması yapıyor, vatandaşların desteğini gözlemledik. Burada bir sorun var. Burası değerli bir yer ama zamanla bu duruma gelmiş, değerini yitirmeye başlamış. Bakanlık olarak belediye ve Bağlar halkının desteğiyle kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bağlar’da yaşayan vatandaşlarımız bu görüntüleri hak etmiyor. Belediye ile beraber yapacağımız çalışmalarla 5 yıl sonra modern ve vatandaşlarımızın hak ettiği görüntüye kavuşturmak istiyoruz.  Bunu hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

 

Baharda kentsel dönüşüm başlayacak

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ise Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’na kentsel dönüşüm için verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Başkan Beyoğlu, “Bakanlığımızla güzel bir dayanışma örneği sergileyerek vatandaşlarımızın desteğiyle Bağlar’a hak ettiği hizmetleri kazandırmak istiyoruz. Allahın izniyle iki aya kadar projelerimiz biter. Biz zaten diyalog halindeyiz ve raporumuzu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, TOKİ’ye götüreceğiz. İnşallah ilk olarak bir pilot bölge tespit edip ilkbaharda, mart- nisan aylarında başlamayı hedefliyoruz. ” dedi.

Bir deprem olsa eski Bağlar’ın yüzde 70’i yıkılır

Bağlar’daki kentsel dönüşüme ilişkin Tigris Habere değerlendirmede bulunan Beyoğlu, şöyle konuştu: “Biz göreve geldiğimizde önümüze bir hedef koyduk. Eski Bağlar’da, 250 bin insanımızın yaşadığı bir yerde çarpık kentleşme, binalar iç içe, sokak aralarında araçlar geçemiyor. Allah muhafaza bir hasta olduğunda bir ambulansın giremeyeceği sokaklar. Yine, bir yangın durumunda bir itfaiye aracının giremeyeceği sokaklar. Doğru dürüst caddeleri olmayan bir yer. Allah muhafaza Diyarbakır’da yüzde 4 şiddetinde bir depremle binaların yüzde 70’inin yerle bir olabileceği içler acısı bir hali var. Şuanda eski Bağlar’da alt katların yüzde10’u metruk, boş yerler ve oralarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Emniyetle çalışma halindeyiz ve her ay metruk evlerin yıkımını yapıyoruz. Geçen ay iki üç bina yıktık. Bu ay on metruk bina var yıkılmayı bekleyen. Önümüzdeki aylarda bu yıkım daha da artacak ama bu çözüm değil. Tek gerçek çözüm kentsel dönüşümdür.”

“Eski Bağlarımıza dokunmalıyız”

5 yılda Bağlar’ın kentsel dönüşümünde ciddi mesafe kat edeceklerini belirten Beyoğlu, “Tabii bu çok zor bir iş ve bunun için Çevre ve Şehircilik ile görüşüyoruz. Hazine arazilerimizden yararlanarak önce 5 10 bin konut yapılır. Yani, alternatif olarak oraları sunarız. Veyahut yerinde dönüşüm olur. Bir mahalleyi yıkarız, diyelim on bin insan var orada ama kentsel dönüşüm yapıldığında tekrar o on bin insanı oraya yerleştiremezsiniz. Çünkü yeni yerleşim modern bir şekilde olacak. Yollar genişleyecek, siteler olacak, parklar, oyun alanları, yeşil alanlar olacak. Yani, isteyene yerinede ev isteyene de başka bir yere taşınmak suretiyle ev verilebilecek. Bu çok büyük, dev bir projedir ama olmazsa da olmazdır. Biz Allahın izniyle bu 5 yıl zarfında ciddi aşama kat edeceğiz. Belki hepsini bitiremeyiz, bu imkânsız ama ciddi bir aşama kat ederiz ve bu bir devlet politikası haline gelir. Bundan sonrasında da biz oluruz ya da başka arkadaşlar olur, Allah kime nasip ederse onlar bu projeyi devam ettirirler. Biz eski Bağlarımıza dokunmalıyız. 250 bin nüfuslu bir yerde çocuklarımız için oyun alanları yok.” diye konuştu.

Bağlar’ın hali siyaset üstüdür

Eski Bağlar’da 250 bin nüfusun yaşadığını ifade eden Beyoğlu, “Üç yıl sonra eski Bağlar’da 400 bin nüfus yaşayacak ve orada yetişen gençlikte biz hiçbir şey bekleyemeyeceğiz. Ne bir eğitim verebiliriz ne çocuklara oyun alanı verebiliriz. Bugünkü şartlarda doğan çocukların yüzde 30- 40’ı hastalıklı çocuklardır. Çünkü sağlıksız yerlerde yaşıyorlar. Beslenemiyorlar. Sıcaktan, soğuktan korunamıyorlar. İki yaşındaki çocuklarda böbrek yetmezliği var, astım var. Nedir; iki gözlü odada bir ömür geçiriyorlar. Küçücük bedenlere hastalık giriyor. Onun için vebal büyüktür. Bu siyaset üstü bir durumdur. Siyasetle baktığımız zaman biz vebale gireriz. Siyaset üstü, elbirliği ile bu sorunlarımızı çözmeliyiz, halletmeliyiz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.