Baharın habercisi badem tezgahtaki yerine kuruldu

Baharın habercisi badem tezgahtaki yerine kuruldu
Havaların ısınması ile birlikte Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde ürün veren bademler, Diyarbakır’da tezgâhlardaki yerini aldı.

Seyyar satıcı arabası ile badem satan Kadir İpek, Günde 10 kilo badem sattığın ve ortalama 45-50 TL kazandığını belirtti.

Haber/Foto: Gencer ARPACI

DİYARBAKIR – Mart ayında  havaların ısınmasıyla birlikte Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde baharın habercisi olan yılın ilk bademleri de çıkmaya başladı. İlkbahar aylarında meyve tezgahlarının vazgeçilmezi olan ve genellikle tuzla birlikte yaş olarak tüketilen badem, bazı araştırmalara göre; beden ve zihin yorgunluğunu da giderip, böbrek ve üreme yollarındaki iltihapları yok ediyor. Ayrıca, baş ağrısı ve karaciğer ağrılarına iyi geldiği için özellikle bu hastalıklarla muzdarip olanlar tarafından tercih ediliyor.

Bölgemizdeki ağaçlarında henüz çiçek halinde olan badem, Akdeniz ve Ege bölgelerinden getirilerek tezgahlara yerleştiriliyor. Diyarbakırlılar tarafından yoğun ilgi gören bu güzel bahar meyvesi, tezgâhlarda 20 TL’ye satılırken marketlerde 40 TL’ye kadar çıkıyor.

Tezgâh üzerinde badem satan Kadir İpek, yaz aylarında erik, ilkbahar aylarında ise badem sattığını belirtti. İpek, kilosunu 20 TL’ye sattığı bademden, günde kilo başına kendisine 5 Lira kar kaldığını kaydederek, “Diyarbakır bademi daha çıkmadı bende Akdeniz bademlerini satıyorum. Günde 10 kilo satarak ortalama 45-50 TL kazanıyorum. Semt pazarları ve marketler olmadan işler çok iyiydi. Ama şimdi işler eskisi gibi iyi değil.” dedi.

İpek, bölgede yetişen organik bademin tadının daha güzel olduğunu ve  bölge bademinin çıkmasından sonra fiyatların düştüğünü söyledi.   

badem-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.