Bakan Kurum: Sur'da 1.5 ay içinde yapımına başlanmayan inşaat kalmayacak

Bakan Kurum: Sur'da 1.5 ay içinde yapımına başlanmayan inşaat kalmayacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır’da yıkıma uğrayan Sur’da Bakanlık öncülüğünde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Tigris Haber- Çeşitli temaslarda bulunmak için Diyarbakır’ı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tahrip edilen alanlardaki çalışmaların sona yaklaştığını, projelerin tamamlanmasının ardından Diyarbakır’ın eskisinden daha güzel bir hal alacağını belirtti.

restorasyonu büyük ölçüde tamamlanan Fatih Paşa Camisi'ne  geçerek, çalışmalarla ilgili bilgi alan Kurum, daha sonra İçkale'de bulunan Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklama yapan Kurum, tarihi eserlerin tamiri ve ihyası için çalışma başlattıklarını söyledi.

ilçede büyük bir dönüşüm projesini başlattıklarını aktaran Kurum şöyle konuştu:

"Bugün hem sur içi hemde sur dışında tarihi binalarımızdan tutunda, camilerimizi, kiliselerimizi yıkan, tarihimize ve kültürümüze büyük zararlar veren terör örgütünün yıktığı evleri, kiliseleri, camileri yeniden onarmak için büyük bir azim ve gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda sur içinde bin 500 tescilli binamızın yapımını hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Birçok camimizin restorasyonunu gerçekleştirdik. Kiliselerimizin restorasyonunu gerçekleştirmek üzere ihalelerimizi yaptık ve kilise restorasyonlarını da gerçekleştiriyoruz." 
Kurum, Artuklular döneminden başlayıp Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine gelen tarihin her noktasındaki eserleri gün yüzüne çıkarmaya gayret gösterdiklerini kaydetti.

"İKİ MİLLET BAHÇESİNİ TAMAMLADIK"

Vatandaşların gezebilmeleri için millet bahçelerini yaptıklarını belirten Kurum, "Şuan üzerinde bulunduğumuz alan Diyarbakır'a kazandırdığımız millet bahçesidir. Bu anlamda iki millet bahçemizi bitirdik. Stadyumun olduğu alanda da üçüncü millet bahçesini de en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Bunu da Diyarbakırımıza ve bölge halkına kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart seçimleri için yayınladığı 11 maddelik manifestosunu hatırlatan Kurum, paylaşılan projelere bakıldığında artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını belirtti.

Bakan Kurum şöyle devam etti:

"Dolayısıyla marka şehirlerin yapılabilmesi vatandaşın yaşam kalitesinin artırılması amacıyla altyapıdan üstyapıya birçok projeyi bizim belediyelerimizle, AK Parti belediyeciliğiyle gönül belediyeciliğiyle vatandaşa sunmamız gerekiyor”

Sur’daki ihya çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapan Bakan Kurum, kısa süre içinde tüm inşaatların yapımına başlayacağını belirtti. Kurum, “Burada konut olarak bin 500 tescilli eserimiz var. Bunların 320 tanesinin bir ay içinde ihalesini gerçekleştireceğiz. Bu ihaleleri de gerçekleştirdiğimiz zaman butik otellerin yer aldığı bir otel bölgesi düşünüyoruz. Bununla ilgili de bir hasılat paylaşımı modelle otellerin de ihalesini gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla bir ay, bir buçuk ay içerisinde burada ihale edilmemiş, yapımına başlanmamış hiçbir inşaatımız kalmayacak” diye konuştu. 

İlçede iki kilise, okul, cami ve konutlardan olmak üzere 5 tescilli eserin bulunduğunu dile getiren Kurum, kiliseler ve tescilli konutlarla ilgili süreci başlattıklarını dile getirdi.

”ŞEHİT VE GAZİLERİMİZE BORCUMUZU ÖDEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Biri dizi programa katılmak için geldiği Diyarbakır’da şehit yakınları ile gazilerle bir araya gelen Bakan Kurum, yaklaşık 2 yıl önce Sur’da 71 şehidin verildiğini hatırlatarak, terör örgütünün verdiği zararların devlet tarafından giderildiğini, kalpleri yeniden fethetmek için çalışıldığını kaydetti. Terör örgütü PKK’nın Diyarbakır’ın hafızasını ve tarihini yok etmek amacıyla saldırılar düzenlediğine dikkat çeken Kurum, “Cumali başkanımız 2 senedir burada hizmet ediyor. Devletimizin buraya ayırdığı ödeneği yine Diyarbakırlı vatandaşlarımız için harcadığınızda neler oluyor hepimiz şahit oluyoruz. Bundan önceki belediye başkanları devletin buraya gönderdiği, vatandaş için harcanması gereken bedelleri terör örgütüne gönderdiler. Vatandaşa hizmet etmediler. Devletimiz de gerekeni yaptı. Başkanımız Cumali bey gece gündüz demeden Diyarbakır’ın çehresini değiştirdi. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı manifesto çerçevesinde 11 madde açıkladı. Bunların 8’i çevre ve şehircilikle ilgili. Şehirlerin yaşam kalitesini yükseltmek, deprem riski bulunan binaların dönüşümünü sağlamak, 81 ilimizde en az 1 millet bahçesi yapmak, atık su problemini çözmek ve marka şehirler ortaya çıkarmak için çalışıyoruz” diye konuştu.  


”TERÖRÜN TAHRİP ETTİĞİ YAPILARIN YENİLERİNİ İNŞA ETMEK İÇİN UĞRAŞTIK”

Bakan Kurum, Diyarbakır programı sırasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cumali Atilla ile Kayapınar Belediye Başkanı Cevdet Nasıranlı’nın seçim bürolarının açılışlarını gerçekleştirdi. Burada yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Diyarbakır’ın tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli projelerin hayata geçirilmesi yönünde talimatı olduğunu bildiren Kurum, “PKK’lı teröristler Sur’da  her yeri yaktılar yıktılar. Ecdadımızın bize bıraktığı eserleri tahrip ettiler. Cami demediler, okul demediler, kilise demediler. Ne var ne yoksa yaktılar, yıktılar. Onlar yok etmek için uğraştı biz yıkılan her yapının yerine yenisini inşa ettik. Sadece Sur’da zarar gören vatandaşlarımız için 5 bin 634 konut inşaası gerçekleştirdik. Bunları bin 600’ünün teslimini tamamladık. Gazi ve Melikahmet Caddelerindeki 3 bin 500 dükkanı onardık. Sur’da inşaatına başlanmadık hiçbir konut ve iş yeri kalmayacak” açıklamalarını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.