Baklava ve Pasta ustaları örgütlendi

Baklava ve Pasta ustaları örgütlendi
Diyarbakır’da tatlıcı sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntılar beraberinde örgütlenmeyi getirdi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Baklava ve Pasta sektöründeki elemanların ekonomik düzeyinin iyileştirilmesi, yeni ustaların yetişmesi ve eski itibarlarının korunması amacıyla Baklava Pasta ustaları ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİPAB-DER) kuruldu. Kurucu Başkanı pasta ustası Naşit Pervane, tek amaçlarının baklava ve pasta ustalarının hak ettiği değere kavuşması ve yeni ustalar yetiştirmek olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da tatlıcı sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntılar beraberinde örgütlenmeyi getirdi. Ekonomik sıkıntıları gidermek, yeni eleman yetiştirmek ve ustaların eski değerine getirmek amacıyla Diyarbakır’da, Baklava Pasta ustaları ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİPAB-DER) kuruldu. 2 ay önce kurulan derneğin üye sayısı 300’yü buldu.

“Meslek kıymetli hale getirilecek”

Baklava Pasta ustaları ve Çalışanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı pasta ustası Naşit Pervane, derneği kurmalarının amacının tatlıcı sektöründeki ekonomik sıkıntıları gidermek, kaybolan eski değere kavuşmak olduğunu ifade ederek, “Geçmiş yıllarda mesleğimizin bir itibarı ve ekonomik getirisi vardı. Bir memurdan daha kıymetliydi. Bizim meslek zanaattır. Kadayıf ve baklava yapmak bir zanaattır. Zanaatı da icra edenler zanaatkârdır. Biz usta diyoruz. Yalnız mesleği icra ederken ustasının veya zanaatkârının belli bir değeri ve kıymeti olması gerekiyor. Maddi ve manevi olarak. Sonuçta geleceğe yönelik bu mesleğin devamı için yeni ustalar yetiştiriyoruz. Mutlaka bizim mesleğimizin bir katma değeri olması lazım” diye konuştu.

pastacilar-2.jpeg“Ekonomik sıkıntı yaşıyoruz”

Sektörde çalışan arkadaşlarının aldığı ücretlerde büyük sıkıntı yaşandığına işaret eden Pervane, şöyle dedi:

“Eskiden aileler çocuklarını bize meslek öğretmemiz için veriyordu. Şimdi öyle bir duruma gelindi ki kimse çocuğunu bize teslim edemiyor. Çünkü bu mesleğimizin bir geleceği yok. Yani mesleğimiz hak ettiği konumda değil. Değeri kaybetti. Emeğimiz değersizleştirildi. Böyle olunca da kimse çocuğunu bu mesleğe yönlendiremiyor. Bizim sektörde başlayan bir çırak, fabrika, tekstil, lokanta, fırın herhangi bir meslek grubuna gittiğinde bizim sektörde alınan maaşın iki katını alıyor. Bizim meslekte oldukça zor ve meşakkatli bir meslek grubudur. Bir çırağın yetişmesi 4-5 yıl buluyor. Piyasadaki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de kalifiyeli elemanın az olmasıdır. Çalışan sayısı yeterli ama kalifiyeli eleman sayısı çok az.”

Eleman sıkıntısı yaşanıyor

Pervane, Diyarbakır’da tatlıcı sektöründe usta ve kalfa sayısının 500 ile bin arasında olduğuna değinerek, “Ama son dönemlerde yeni eleman konusunda sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca yetiştirdiğimiz elemanlarımız da farklı sektörlere gidiyor. Çünkü geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Bu da aslında mesleğe vurulan en büyük darbedir. Ve işverenlerin farkında olmadığı tehlike yarın öbür gün bu devam ederse ki çalışacak eleman bulunamayacaktır. Bu derneği kurarak hem meslektaşlarımızı bir araya toplayıp örgütlüyoruz, hem de işverenlere bir katkı sunuyoruz. Ustalar azalınca yeni eleman gelmeyince orada bir darbe yiyor. İkinci sorun da mevcut çalışanlarda bırakıp gidiyor. Bunun en büyük sıkıntısını işverenler çekecek. Yarın bu işi işverenlerde bırakacak ya da usta gerekecek. Bir usta bir iki günde yetişmiyor. 3-5 yıl içinde bir usta yetişiyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.