Baro hasta tutuklular için devrede

Baro hasta tutuklular için devrede
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, hasta tutukluların tahliye edilmesini engelleyen Adli Tıp Kurumu raporlarına karşı, Adalet Bakanlığı ve Meclis’te grubu bulunan partilerle görüşmek için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

TİGRİS HABER - Cezaevlerindeki hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle tutuklu yakınlarının Diyarbakır Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 34'üncü gününe girdi. Tüm çağrılara rağmen tahliye edilmeyen hasta tutukluların ölüm haberleri peş peşe geldi. Son bir ay içerisinde Tarsus Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde Bangin Muhammed, İzmir Aliağa Şakran T Tipi Cezaevi'nde Abdülrezzak Suyur (56) ve Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde Halil Güneş adlı hasta tutuklular yaşamını yitirdi. Ayrıca İzmir Aliağa Şakran T Tipi Cezaevi'nde felç geçirdikten sonra 2014 yılında tahliye edilen Salih Toğrul da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, tahliyelerin engellenmesinde Adli Tıp Kurumu (ATK) ve cezaevi gözlem kurullarının sorumluluğuna işaret etti. Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın durumunu hatırlatan Eren, “Ağır hasta olan tutuklular tahliye edilmedikleri için cezaevlerinde yaşamlarını yitirdiler. Bunun bir yaşam hakkı ihlali olduğunu çok net bir şekilde görebiliyoruz” dedi.

Tutuklu yakınlarının Diyarbakır Barosu’nda başlattığı “Adalet Nöbeti”ne dikkat çeken Eren, “Bu insanlar artık yakınlarının cezaevinden tabutlarda çıkmasını istemiyor. 25-30 yıldır cezaevinde olup ağır kanser hastası olan insanların zamanlarını aileleriyle geçirmemeleri noktasında iktidar ve yargıdaki direnç, insan hakları açısından üzücü bir tablo" dedi.  Siyasi tutukluların ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Eren şunları söyledi: “Birçok defa adli tutuklu veya hükümlülerin ne kadar kolay tahliye edildiklerini gördük. Özellikle suçlama ya da cezaevinde olma olgusu üzerinden yanlı raporlar hazırlanıyor. Zaman zaman ATK bu tür tartışmalarla hep gündeme geldi. Raporlar, deliller konusunda nihayetinde tam bağımsız bir kurum olması gerekirken maalesef Türkiye’deki siyasi iklime bağlı olarak hareket ettiğini görüyoruz.”

Eren, meseleye ilişkin Adalet Bakanlığ’ndan görüşme talep edeceklerini belirterek, Meclis’te grubu olan partilerle temas kuracaklarını sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum