Başbakan Yıldırım: Çocuklarımı soruşturun

Başbakan Yıldırım:  Çocuklarımı soruşturun
Başbakan Binali Yıldırım, kendisinin ve ailesinin Malta'da offshore hesapları olduğu iddiası için, çocuklarının ve kendisinin hesaplarının ayrı olduğunu belirterek,

 "Çocuklarım denizcilik yapıyor, dünyanın her yerinde şirketleri ve irtibat noktaları var. Bunlar açık faaliyet gösteren şirketlerdir. Gizli bir yanı yok. Bu konudaki iddia da yeni değil. Beni yıpratmaya çalışıyorlar. Benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın yok" dedi. ABD'ye yargılamalarla ilgili güvence verildiği iddiasını yalanlayarak, "Bu müzakere hukuk devletine uymaz" dedi. Yıldırım, ABD'de tutuklu bulunan korumalar ve Gülen'in iadesi için diplomatik görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD’ye vizelerin kısıtlı da olsa yeniden verilmeye başlanmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi.

ABD’ye hareketinden önce havalimanında açıklamalarda bulunan Yıldırım, Paradise belgeleri ve Amerikaya yargı güvencesi verildiği iddiaları başta olmak üzere soruları da yanıtladı. Yıldırım’ın açıklamasında şu başlıklar öne çıktı:

 

PENCE İLE GÖRÜŞME: ABD Başkanı Uzakdoğu ziyaretinde olduğu için Başkan Yardımcısı Pence ile Türkiye-ABD arasındaki bütün konuları ele alacağız. Yaşanan gelişmeleri de değerlendirme fırsatı bulacağız. Özellikle Türkiye-ABD arasındaki Suriye, Irak meseleleri FETÖ konusundaki ABD ile ilgili taleplerimiz ve bu konuda bundan sonraki aşama kapsamlı bir şekilde dile getirilecek. PYD, YPG ve DEAŞ ile mücadele konusunda aramızdaki sorunları açıklıkla iki müttefikin hukukuna uygun bir şekilde ele almayı hedefliyoruz. Ziyaret öncesi ABD ile Türkiye arasında askıya alınan vize işlemlerinin sınırlı da olsa yeniden başlaması önemlidir. Ziyaretimizin, ülkemizin ABD ile ilişkilerinin bulunduğu düzeyden daha ileri düzeye taşınmasına vesile olmasını ümit ediyorum.

DALGALANMALAR GEÇMİŞTE DE OLDU: Bütün bunları yaparken tabii ki vazgeçemeyeceğimiz şey ülkemizin hassasiyetleridir. Bu hassasiyetlere muhataplarımızın da gereken hassasiyeti göstereceğini ümit ediyoruz. Türkiye-ABD ilişkilerinin zaman zaman dalgalanma geçirmesi geçmiş yıllarda da olmuştur.

 

GÜVENCE VERİLMEDİ: ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklama üzerine Türk Büyükelçiliği de karşı açıklama yapmıştır. Açık ve seçik herhangi bir yoruma gerek olmayacak şekilde izah edilmiştir. İki ülke arasında bazı yargılama ve tutuklama işlemleri var. Her iki ülke de hukuk devleti. Hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir. ABD’ye güvence vermek, onlardan güvence istemek gibi bir müzakere hukuk devleti ilkelerine uymaz.

 

KORUMALAR İÇİN DİPLOMATİK GÖRÜŞME: Bizim hassasiyetimiz; 15 Temmuz darbesiyle ilgili bu darbenin ardından Gülen’in olduğuna yönelik delillerimiz var, iadesini istiyoruz. Bazı nedenlerle tutuklanmış olan vatandaşlarımızla (Erdoğan’ın korumaları) ilgili endişelerimizin de giderilmesini istiyoruz. Bunlar diplomatik kanallarda görüşülüyor. Bu ziyaretin amaçlarından biri de bu konuları açıklığa kavuşturmak, makul bir yol bulabilmektir.

 

GÜLEN’İN İADESİ: İade konusunda yapılacak her şey yapıldı. Dosya odalara sığmayacak hale gelmiştir. Bu kadar belge iş görmüyorsa işin içinde başka mesele var diye insanın aklına geliyor. Haddinden fazla dosya verdiğimizi düşünüyorum. Hukuk sisteminin devreye girerek gereğini yapmasını bekliyoruz.

 

PARADİSE BELGELERİ: Dün bir gazete ‘şahsım ve ailem hakkında offshore şirketleri var’ diye haber yapıyor. Vatandaşlarımızın gerçeği öğrenmesinde fayda var. Ben gemi inşa ve makine mühendisiyim, hayatım boyunca bu işi yaptım. Siyasete başlayınca da evlatlarıma bıraktım. Onlar kendi işini ben kendi işimizi yapıyorum. Siyasete başlarken çocuklarıma tavsiyem oldu, devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Devletin bankalarından hiçbir kaynak kullanmayacaksınız.

ÇOCUKLARIM DÜNYANIN HER YERİNDE İŞ YAPIYOR: Denizcilik küresel bir iştir, dünyanın her yerinde iş yapıyorlar. Bunun gizli saklı bir tarafı yok, burada iş çeviriyorlarmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye ve başka ülkede bir kişi hakkında ticari faaliyetleri hakkında bilgi almak isterseniz her türlü bilgiyi alabilirsiniz. İnternet üzerinden 2 dolar ödeyerek herkes hakkında bilgi alabilirsiniz, bunların sır özelliği yok. Bunlar açık seçik faaliyet gösteren şirketlerdir. Bu iddia yeni de değil, bu gazete ilk defa 2008’de bunları gündeme getirdi. Şimdi de aynı haberi büyük bir usulsüzlük olarak yapıyorlar. Benim siyasetçi olmam nedeniyle çocuklarımın faaliyetleri üzerinden haber yapmaları egzotik bir iştir.

ÇOCUKLARIM HAKKINDA HER TÜRLÜ SORUŞTURMA YAPILABİLİR: Benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın yok. Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma yapılabilir. Biz onurumuzla varız, ülkemiz ve milletimiz için bütün ömrümüzü verdik, en büyük servet itibarımızdır. Para bugün vardır yarın yoktur. ‘Vergi vermiyor’ diye itham ediyorlar, bu haberi yaptıklarında çocuklarımın şirketi İstanbul’da en fazla vergi veren şirketler arasında yer alıyor. İnsanların kafasını karıştırmaya lüzum yok. Bana ‘milli değil’ diyenlerin apar topar memleketten kaçmasını vatandaşlar bilmelidir. Yerli ve milliyseniz gazetenin başını bırakıp kaçıp gitmezsiniz.

(HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.