Batman'da pekmez kazanları 'kahk tatlısı' için kaynatıldı

Batman'da pekmez kazanları 'kahk tatlısı' için kaynatıldı
Batman'ın Sason ilçesinde bağ bozumu ile birlikte ilçeye has "kahk tatlısı" için kollarını sıvayan anneler, ateşin üzerine koydukları pekmez kazanlarını kaynatmaya başladı.

TİGRİS HABER - Sason’da bağ bozumunun ardından, havaların soğumasıyla birlikte tatlı olarak tüketilen kahk isimi ile bilinen pekmezden yapılan tatlı, yöre halkının vazgeçilmezi arasında yerini alıyor.

Yörede bağ bozumunun ardından, kışlık yiyecek telaşının en önemli ürünlerinden biri olan pekmez, farklı amaçlarla kullanılıyor. Kent genelinde ve çevre illerde farklı isimlerle anılan Batman’da genel olarak kahk ismi ile bilinen pekmezli tatlı, vücudu sıcak tutması nedeniyle sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezi olarak ilgi görüyor.

Bağ bozumu ile birlikte ilçedeki hemen hemen her evde kahk tatlısı için kazanların kaynatıldığını belirten Hacer Bozkurt, “Burada üzüm hasadıyla birlikte sıktığımız üzümlerden elde ettiğimiz şıraları kaynatarak pekmez yapıyoruz. Yaklaşık iki gün kaynayan pekmeze hazırladığımız hamur içine ceviz bırakarak kaynayan kazanın içine atıyoruz. Bir saat piştikten sonra çıkartıp sıcak sıcak servis ediyoruz. Kahk tatlısı bu yöreye hastır, başka yerlerde pek bilinmiyor. Çok sağlıklı ve soğuk havalarda sıcak tutan lezzetli bir tatlıdır” dedi.

Başka bir şehirde kahk tatlısını yeme şanslarının olmadığını ifade eden Mehmet Bozkurt, farklı şehirlerde yaşayan yörenin gençleri, bu tatlıyı yemek için sonbaharda mutlaka Sason'a gelerek annelerinden bu tatlıyı yapmalarını istediklerini söyledi.(İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.