Batman’da Pekmez, pestil ve sucuk yapımına başlandı

Batman’da Pekmez, pestil ve sucuk yapımına başlandı
Batman’ın Gercüş ilçe merkezi ve Akburç köyünde sonbahar ile birlikte üzümden pekmez, pestil ve sucuk yapımı için hummalı çalışma başladı.

 

Vatandaşlar bağ bozumunun ardından pekmez, pestil, cevizli sucuk yapma telaşına girdi. Tamamen doğal olan ürünleri elde etmek için çeşitli zorluklar yaşayan vatandaşlar, bağlardan toplanan üzümleri kovalarla taşınıp sepetlerin içine koyarak, traktörlerle evlerinin yanı başında kurulan üzüm sıkma havuzları ve dev kazanların kurulduğu alana getirilip torbalara koyduktan sonra havuzlarda dövülüyor. Elde edilen şıra kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor. Akburç köyü dağlık olduğundan dolayı vatandaşlar eski yöntemlerle bağlarından topladıkları üzümleri atlarla taşıyıp getiriyor. Taşınan üzüm saatlerce dev kazanlarda kaynatılarak pekmez kıvamına getiriliyor.

Tamamen organik

Gercüş ilçesinde üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal üzüm pekmezi yapımına başladı. İlçedeki üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda saatlerce kaynattıkları üzüm şırasından pekmez yapıyor. Tamamen organik olan pekmezin her derde deva olduğunu belirten vatandaşlar her yıl aynı şekilde pekmez yaptıklarını söyledi. Pekmez üreticileri kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik üzüm pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Ezilerek çıkarılan üzümlerin şırasının içine ekşilik-asitlik giderici pekmez toprağı katıldığını dile getiren üreticiler, bundan sonra şırayı ocağa koyup kaynattıklarını aktardı. Üzüm şırasının ateşe konulup, pekmezin kıvama geldiği anlaşılıncaya kadar yaklaşık 8 saat ateşte kaynatılması gerektiğini dile getiren üreticiler, kaynatma esnasında kazanların altında kilolarca odun yakıldığını dile getirdi. Elde edilen üzüm pekmezinin ise kilogramının 20 ile 25 TL'den satıldığı bildirildi.

pekmez2.jpg

Akburç köyünde üzüm pekmezi yapan Rıdvan Korkut, pekmez, pestil ve cevizli sucuk yaptıklarını söyledi. Zahmet isteyen bir iş olduğunu belirten Korkut, "Ama zahmeti ne kadar bizleri yoruyorsa da lezzeti de o kadar güzeldir. Kış aylarında yediğimiz zaman zahmetini de unutuyoruz. Köydeki çocuklar ise yaptığımız pestil ve cevizli sucukları kışın tüketiyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.