Battaniye dokumacılığında 40 yıl

Battaniye dokumacılığında 40 yıl
Siirt'te yaşayan 50 yaşındaki Faraç İtil, dede mesleği battaniye dokumacılığını 40 yıldır devam ettiriyor.

TİGRİS HABER - Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı olan 50 yaşındaki Faraç İtil, dedesinden kalma mesleğini babasının tezgahında küçük yaşlarda iken öğrendi. Çeşitli fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yapan İtil, hem mesleğini tanıtmaya çalışıyor hem de el emeği göz nuru dokuma ürünlerini beğeniye sunuyor. Fabrikasyon üretim battaniyeler nedeniyle Siirt’te tezgah sayısının 300'den 10'a düştüğünü söyleyen İtil, çok sevdiği mesleğini yaşatmak için çaba gösteriyor.
Siirt tiftik battaniyesinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten İtil, “Siirt battaniyesini 3-4 yıldır belirli fuarlarda ve festivallerde tanıtmak amacıyla Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği fuarlarda tanıtıyorum. Siirt battaniyesi unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasındaydı. Biz de bu mesleği tekrar canlandırmak için ne yapabiliriz diye düşündük. Mesleğimizi elimizden geldiği kadarıyla fuarlarda ve etkinliklerde tanıtmaya çalışıyoruz. Bayağı da rağbet görmeye başladı" dedi.

"Hem İspanya’dan hem de İtalya'dan siparişlerimiz var"


Siirt battaniyesinin çok sağlıklı bir ürün olduğunu ifade eden İtil, Canan Karatay'ın da Siirt battaniyesinin bel, romatizma ve eklem ağrılarına çok iyi geldiğini söylediğini kaydetti. 1-2 yıldır Siirt battaniyesinin rağbet görmeye başladığını dile getiren İtil, "Şu anda Siirt battaniyesi üretimine yetişemiyoruz. Şu anda bayağı siparişlerimiz var. Çok sağlıklı ve doğal olması hasebiyle bayağı rağbet artmış. Çok meşakkatli bir ürün. Battaniyeyi bu hale getirene kadar bayağı uğraşıyoruz. Hem İspanya’dan hem de İtalya'dan siparişlerimiz var, onları yetiştirmeye çalışıyoruz. Bayağı işimiz var ve fazla usta olmadığı için biz de yetiştiremiyoruz. Türkiye'nin her tarafına da kargo ile gönderiyoruz" şeklinde konuştu.(İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.