Bayram öncesi gıda denetimleri sıklaştırıldı

Bayram öncesi gıda denetimleri sıklaştırıldı
Halkın sağlıklı gıda ürünlerine ulaşabilmesi için Kurban Bayramı’nda satış sirkülasyonu fazla olan et ve tatlı ürünlerini üreten ve satan işyerlerinde denetimlerini artıran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,

 

 

bayram öncesi kent genelinde toplam bin 201 işyerini saha ölçüm cihazlarıyla denetimden geçirecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, halk sağlığını korumak amacıyla kentte gıda ürünleri üreten, satan, işleyen ve depolayan işyerlerine yönelik denetimleri devam ediyor. Ekipler, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle sıkça tüketilen et ve et ürünleri ile şekerleme ve tatlı ürünlerinin satışını gerçekleştiren iş yerlerinde denetimlerini sıklaştırdı. Denetim ekipleri, Bağlar ilçesi Toptancılar Sitesi’nde tatlı imalatı yapan işyerleri ve yemek fabrikalarını denetledi. Denetimler esnasında ekipler, işyerindeki lavabo, banyo, WC, personellerin kılık kıyafetleri ve kişisel temizlik konularında uyarılarda bulunuyor. Ayrıca işyeri sahiplerine eksikliklerin giderilmesi için gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Denetimlerde tarihi geçmiş ve insan sağlığını tehdit eden ürünlere çöp depolama sahasında bertaraf edilmek üzere tutanaklarla el konularak iş yeri hakkında cezai işlem uygulanıyor.

Bayram öncesi bin 201 işyeri denetlenecek

Kurban Bayramı öncesi kent genelinde 420’si tatlı ve şekerleme, 300’ü gıda, şekerleme, çikolata, et ve et ürünlerini satan büyük market ve 481’i et ürünleri satan kasap olmak üzere toplam bin 201 işyeri denetlenecek. Yaklaşık 15 gündür denetimlere başlayan ekipler, şuana kadar 225 işyerini denetledi.  Rutin denetimler dışında Kurban Bayramı öncesi ve bayram esnasında vatandaşlardan gelen şikayet ve ihbarlarda dikkate alınarak değerlendiriliyor.

Denetimlerde saha ölçüm cihazları kullanılıyor

Daha önce denetimlerini duyusal yöntemlerle yapan ekipler, Büyükşehir Belediyesi’nin yakın zamanda satın aldığı ve bilimsel geçerliliği olan Saha Ölçüm Cihazlarını denetimlerde kullanmaya başladı. Ekipler, Kızartma Yağı Test Cihazı ile işyerleri ve imalathanelerin gıda ürünlerinin yapımında kullandıkları yağları; Temassız Ölçüm Cihazı ile et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerini; Soğukluk Cihazı ile depolardaki ısıyı; Nem ve Sıcaklık Ölçüm Cihazı ile ürünlerin parçalandığı veya kesildiği alanların nem oranını ve PH/Sıcaklık Ölçüm Cihaz ile de et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin aside miktarlarını kontrol ediyor.

 

Büyükşehir Belediyesi, bayramlarda satış sirkülasyonunun fazla olduğu ve havaların sıcak olması ile birlikte riskli gıda ürünü sınıfında bulunan et ve et ürünleri ile birlikte tatlı, çikolata ve şekerleme gibi gıda maddelerinin alımında dikkatli davranılması, ürünün üretim ve son kullanma tarihine bakılarak alınması konusunda vatandaşları uyardı.

 

Ali Vuranel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.