BDP Erdoğan'a sordu: Mayın temizlemesi ne zaman başlayacak?

BDP Erdoğan'a sordu: Mayın temizlemesi ne zaman başlayacak?
Türkiye'de yok edilmesi gereken 978 bin mayının bulunduğunu belirten BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Erdoğan'a "Türkiye'de mayın temizleme faaliyetleri ne zaman başlayacaktır?" diye sordu.

ANKARA - BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Türkiye'deki mayınlara ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazılı soru önergesi verdi. Önergede, resmi bilgilere göre, 1998 yılı itibariyle, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından mayın döşeme faaliyetlerine son verildiğini ve mevcut mayınlı sahaların temizliğine başlandığı belirten Birtane, "Türkiye ile Suriye sınır bölgesinde halihazırda döşeli mayın sayısı ise yine aynı bilgilere göre, 613 bin 715 adettir. Sınırdaki mayınlardan 479 adedi 2008 yılı, 1 adedi 2009, 1254 adedi ise 2011 yılında temizlenmiştir" diye kaydetti. 


Daha önceki önergelere verilen yanıtta, Türkiye'de toplam 214.732.307 metrekare yüzölçümlü 3 bin 520 adet mayın döşeli alanın bulunduğunu kaydeden Birtane, şunlara dikkat çekti: "1998 yılından önce döşenmiş söz konusu mayınlı alanlarda bulunan toplam 1.003.943 adet mayından 26 bin 071 adedin temizlendiği ileri sürülüyor. Bu rakamlara göre, yok edilmesi gereken 977 bin 872 adet hala varlığını korumaktadır. Türkiye, Ottowa Sözleşmesi doğrultusunda stoklardaki ve toprağa döşeli mayınları temizlemek için ise henüz kapsamlı bir yol haritası hazırlamadı. Stoklardaki mayınların tamamen yok edilip edilmediği veya sayısı hakkında ise net bir bilgi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkındaki Kanun ise 2009 yılında çıkarılmıştır. Ancak ihale işlemleri Suriye'de yaşanan gelişmeler sebebiyle iptal edilmiştir. Ancak mayınları temizleme ihalesinin hangi sebeplerden dolayı iptal edildiğine dair kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapılmamıştır." 

Resmi rakamlara göre 977.872 mayın bulunuyor 

Birtane, konuya ilişkin Erdoğan'ın şu sorulara yanıt vermesini istedi: "Resmi bilgilere göre, yok edilmesi gereken 977 bin 872 adet mayın hala varlığını korumaktadır. Suriye sınırında bulunduğu ileri sürülen 613 bin 715 adet mayın bu rakama dahil midir? Stoklardaki mayınların tamamı kesin olarak yok edilmiş midir? Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi için açılan ihalenin Suriye'deki gelişmeler sebebiyle iptal edildiği Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgiler arasındadır. Suriye'deki gelişmeler hangi sebeplerle mayın temizleme ihalesinin iptal edilmesine gerekçe sayılmaktadır? Türkiye, Suriye'deki gelişmelere bağlı olarak hangi tespitler kapsamında mayın temizleme faaliyetlerini durdurmuştur? Türkiye'de mayın temizleme faaliyetleri ne zaman başlayacaktır? Türkiye Ottowa Sözleşmesi kapsamında hangi yükümlülükleri yerine getirmiştir?" (DİHA) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.