BDP İl Eş Başkanı: Barzani, Kürtlerin ulusal birliği için çaba sarf etsin

BDP İl Eş Başkanı: Barzani, Kürtlerin ulusal birliği için çaba sarf etsin
BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, "Barzani'nin aciliyet arz eden görevi Kürtlerin ulusal birliğini hayata geçirecek olan Kürt Ulusal Kongresi'nin bir an önce toplanmasını sağlamaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine haftasonu Diyarbakır'a gelmesi beklenen Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin kentte Erdoğan'ın daveti üzerine gelmesi, Kürt kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Birçok kesim tarafından yapılan açıklamalarda, Barzani'nin milyonların katıldığı ve Kürt halkı açısından çok önemli birgün olan Newroz'a davet edildiği halde katılmamasına rağmen Erdoğan'ın "seçim yatırımı" olan davetini olumlu karşılayarak gelmesinin "kabul edilebilir olmadığı" değerlendirmesi yapıldı. Barzani'nin gelişini değerlendiren BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, Barzani'nin aciliyet arz eden görevinin Kürtleri yok sayan Erdoğan'a karşı Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanmasının önünü açması ve Rojava'ya yönelik geliştirilen ambargonun kaldırılması olduğunu belirtti. Barzani'nin Kürt halkı açısından önemli bir şahsiyet olduğunu dile getiren Yılmaz, Kürt halkının yok sayıldığı, imha ve inkârının söz konusu olduğu bir dönemde Erdoğan'ın davetiyle Diyarbakır'a gelişini BDP ve Diyarbakır halkı olarak çok manidar gördüklerini belirtti. 

'Düşündürücü' 

Barzani'nin özellikle PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun demokratik çözümü için tarihi nitelik taşıyan açıklamasının yapıldığı 2013 Diyarbakır Newroz'un da başta olmak üzere birçok kez Diyarbakır'a davet edildiğini aktaran Yılmaz, "Bu tarihi günde bütün dünyanın gözü Newroz'da iken, kendisi partimizi ve halkımızı tatmin edici bir cevap vermeden katılmadı. Ama bugün AKP'nin ve Başbakan'ın çağrısıyla 16 Kasım'da Diyarbakır'a gelişi çok düşündürücü" diye konuştu. 

'Diyarbakır'dan önce Ulusal Kongre'nin toplanmasını sağlamalı'

Barzani'nin şu an yapması gereken öncelikli hedefinin geçtiğimiz günlerde 3'üncü kez ertelenen Kürt Ulusal Kongresi'nin gerçekleşmesi için çaba sarf etmesi olduğunu belirten Yılmaz, bu şekilde Kürtlerin ulusal birliğinin sağlanması noktasında rol alması gerektiğini ifade etti. Diyarbakır'dan önce Hewler'de Kürt Ulusal Konferansı'nın toplanması gerektiğini belirten Yılmaz, şunları dile getirdi: "Ortadoğu yeniden şekillenirken, Kürtlerin ulusal birliği çok önemsenmesi gereken bir konudur. Ancak bu kongre bir türlü biraraya gelemiyor. Sayın Barzani, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu sürece denk pratik adımlar atmalıdır. Özellikle ikinci yılına giren bir Rojava devrimi var. Rojava devrimini boğmayan amaçlayan egemen güçler gibi, Güney Kürdistan yönetiminin de ambargoyu hayata geçirmesi söz konusudur. Sayın Barzani'nin önceliklerden biri de bu devrimi sahiplenmek olmalıdır. Rojava'ya uyguladığı ambargoyu sınır kapılarını açarak, kaldırmalı ve insani yardımların geçişi izin vermelidir. Sayın Barzani yine özellikle AKP'nin ve devletin Rojava ile Kuzey Kürdistan arasına örmek istediği 'utanç duvarı'na karşı pratik içerisinde olmalı." 

Barzani BDP'yi ziyaret etmeyecek mi?

Tüm bunların hiçe sayılarak Barzani'nin AKP ve Başbakan'ın çağrısıyla Diyarbakır'a gelişinin altında yaklaşan yerel seçimlerin de payı olduğuna işaret eden Yılmaz, "2002'den bu yana her seçimde yapmış olduğu bir seçim propagandası olarak görüyoruz. Partimizi ziyaret edeceği ya da bizlerle yapacağı görüşme konusunda resmi bir aktarım yok. AKP daha önce bunu kendisine Kürdistan'da zemin bulacağı düşünceyle Kemal Burkay'ı da getirdi. Geçmişte sonuçta almadığı bu yöntemi, sonuç alma yöntemi olarak görüyor. Bu politikalarıyla sonuç alınamayacağı geçmiş dönemlerde de ortaya çıkmıştır. Barzani'nin bu politikalara alet olmaması bizi mutlu eder. Sayın Barzani, Kürtlerin özgürlüğü ve kurtuluşu noktasında öncülük rolünü ve misyonunu yerine getirmelidir" diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.