BDP'den 'Amed' için kanun teklifi

BDP'den 'Amed' için kanun teklifi
BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır'ın adının "Amed" ve ilçelerinin adının da değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır ve ilçelerinin adının değiştirilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde, ulus-devlet vurgusu yapan Aydoğan, "Hiçbir toplumsal patoloji, ulus-devlet kadar toplumsallığı, toplumsal mühendislik adına homojenleştirip yaşamsallığından koparamamıştır. İlericilik kisvesi altında toplumsal yaşam farklılıklarını yontup un ufak etmiştir. Bu homojenleştirme sonucunda tekçi yapılar üretmiş ve topluma faşizmi yaşatmıştır. Ulus-devletin kutsallaştırmaya çalıştığı ve her gün topluma yedirmeye çalıştığı sınırlar, vatan, millet, bayrak, marş, yurttaş ve benzeri kavramlar gerçek toplumsallığı parçalamaya, onu yok etmeye dönüktür" diye kaydetti. Aydoğan gerekçede, Diyarbakır adının tarihçesine de değinerek, "Kısaca değinmek gerekirse şehir, 'Amidi', 'Amedi', 'Amid', 'O'mid', 'Emit', 'Amide' şeklinde adlandırıldığını belirtebiliriz. Hatta şehir sur taşlarının siyah olmasından dolayı 'Kara Amid' de denildiği kaynaklarda belirtilmektedir. Ancak merkez için kullanılan 'Amid', 'Amed' isimleri Osmanlının ıslahatlar döneminde 1867 yılında 'Diyarbekir' olarak vilayet oluşu sonrası kullandırılmamaya başlanmıştır" ifadesini kullandı. 

Aydoğan, teklifinde Diyarbakır'ın adının "Amed", Sur ilçesinin adının "Dîkran Amed", Bağlar ilçesinin adının "Rezan", Yenişehir ilçesinin adının "Bajarê Nuh", Kayapınar ilçesinin adının "Peyas", Bismil ilçesinin adı "Bısmıl", Çermik ilçesinin adı "Çêrmûk", Çınar ilçesinin adı "Çînar", Çüngüş ilçesinin adı "Çûngûş", Eğil ilçesinin adı "Eglê", Ergani ilçesinin adı "Erğenê", Hazro ilçesinin adı "Hezro", Hani ilçesinin adı "Hênê", Kocaköy ilçesinin adı "Karaz", Lice ilçesinin adı "Lıcê", Silvan ilçesinin adı "Miya Farqin", Kulp ilçesini adı "Pasur", Dicle ilçesini adı "Pîran" olarak değiştirilmesini istedi. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.