Belediye ‘telescob’u sakıncalı buldu!

Belediye ‘telescob’u sakıncalı buldu!
Diyarbakır’ın ‘Astronomu’ olarak bilinen Abdulkadir Topkaç 3 yıl aradan sonra teleskopuna kavuştu. Ancak Topkaç bu sefer de Büyükşehir Belediyesi engeline takıldı.

Diyarbakır’ın tarihi On gözlü köprü’süne teleskop kurmak isteyen Topkaç, “Güvenlik gerekçesi” ile Büyükşehir’den istediği izni alamadı.  Yetkililere çağrıda bulunan Topkaç, “İnşallah devlet büyüklerimiz bu durumu öğrenir de teleskopun zararsız olduğunu anlatırlarda birileri bize yardımcı olur ve teleskopumu On gözlü köprüye kurarım” dedi.

Diyarbakır'da fırıncılık yaparken, astronomiye merak salan, 1991 yılından bu yana dek gökteki olayları inceleyen, notlarından bazılarını TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi ve NASA’yla da paylaşan, Nasa’dan cevap mektubu bile alan Ahbdulkadir Topaç’ın telescobu Sur olayları sırasında tahrip olmuştu. Sosyal medyada bir araya gelen bir grup genç, Topkaç'a yeni bir teleskop aldı, ancak Topkaç, Büyükşehir Belediyesinden izin alamadığı için teleskopunu kullanamıyor.

On gözlü köprü için Büyükşehir Belediyesinden izin isteyen ancak güvenlik gerekçesi ile izin verilmeyen astronomi tutkunu Topkaç, teleskopunu On gözlü köprüye kurabilmek için izin yetkililerden izin istiyor.

uzay-bilimci-(3).jpeg

Teleskopumu On gözlü’ye kurmak için izin istiyorum!

Teleskopunun On gözlü köprüye kurmak isteyen Topkaç, “Bana izin versinler teleskopumu kurayım. Ben paragöz değilim fahiş fiyat istemiyorum. Bir TL bana yeter. Kimseye yük olmak istemiyorum, kendi geçimimi sağlamak istiyorum. Astronomi ile ilgili öğrencilere katkı sunmak istiyorum. Teleskopumun mercekleri eksiktir, inşallah eksiklerimi tamamlarım. Belediyeden izin istedim teleskopumu On gözlü köprüye bırakmak için ama izin verilmedi. Güvenlik açısından sakıncalı bulunmuş. Tabii onların kendi düşünceleridir ve bu konuda pek fazla ısrarcı da olamıyoruz. İnşallah devlet büyüklerimiz bu durumu öğrenir de teleskopun zararsız olduğunu anlatırlarda birileri bize yardımcı olur ve teleskopumu On gözlü köprüye kurarım.” diye konuştu.

İşsizim başka bir gelirim yok!

Hem geçimini sağlamak hem de gençlerle diyalog kurmak istediğini ifade eden Topkaç, “Uzun süreden beridir işsizim ve bir gelirim yok.  Yeşil karttan başka herhangi bir sosyal güvencem yok. Eğer teleskopumu On gözlü köprüye koymama izin verselerdi hem kendi geçimimi sağlamaya çalışırdım hem de halkla, öğrencilerle diyalog kurmuş olurdum. Onlara gözlem yaptırırdım, konuşur, sohbet eder, fikir alışverişi yapardık.” İfadelerini kullandı.

Yeni teleskopumun özelliklerini tam bilmiyorum!

 Yeni teleskopunun özelliklerinden bahseden Topkaç, “Tam otomatik bir teleskoptur ve açılar hakkında yeterli bilgim olmadığı için odaklamakta güçlük çekiyordum. Bu eksiklilerimi tamamladığımda teleskopu daha verimli bir şekilde kullanabilirim.” diye konuştu.  

Teleskop benim olmazsa olmazımdır!

Önceki teleskopunun özelliklerine de değinen Topkaç, teleskopun kendisi için önemini şu sözlerle dile getirdi: “Benim daha önceki teleskopum yıldız teleskopuydu. Aynalı mercekli, 120 cm uzunluğunda bir teleskoptu. Kullanışlı, hafif, güzel bir teleskoptu. Sur olayları sırasında evime hırsızlar dadanıyor ve ev eşyalarımla birlikte teleskopumu da çalıyorlar. Teleskop astronomi merakı olan bir insan için olmazsa olmazdır.”

uzay-bilimci-(5)-001.jpeg

Diyarbakır'da fırıncılık yaparken, astronomiye merak salan ve 1991 yılından bu yana dek gökyüzünü inceleyen ilkokul mezunu Abbdulkadir Topkaç’a sosyal medyada bir araya gelen bir grup genç, yeni bir teleskop almıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.