Belediyeden madde bağımlılığına karşı farkındalık eğitimi

Belediyeden  madde bağımlılığına karşı farkındalık eğitimi
Madde bağımlılığı ile mücadele etmek için koruyucu önleyici çalışmalar yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Madde Bağımlılığı Danışmanlık ve Destek Merkezi,

 

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurs gören öğrencilere “madde bağımlılığına karşı farkındalık” eğitimi veriyor.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Madde Bağımlılığı Danışmanlık Ve Destek Merkezi, madde bağımlılığı ile mücadele etmek için Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı kapsamında koruyucu önleyici çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Sümerpark’ta kurs gören öğrencilere “madde bağımlılığına karşı farkındalık” konulu eğitim verilmeye başlandı. Madde Bağımlılığı Danışmanlık ve Destek Merkezi psikologları tarafından verilen eğitim, 25 kişilik gruplar halinde 600 kursiyere verilecek. Eğitimde, madde bağımlılığının ne olduğu, bağımlı bireylere yaklaşım, koruyucu ve önleyici çalışmalar hakkında bilgiler veriliyor.

Bir kişinin madde kullandığı nasıl anlaşılır?

Verilen eğitimde madde bağımlılığının AİDS, Frengi, Verem, Hepatit B ve C, Kanser, Kangren gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riskinin artmasına, ruhsal (psikolojik) sorunlar yaşanmasına, beden sağlığının bozulmasına, suça sürüklenmeye, kişinin kendisine güveninin azalmasına, eğitimin yarıda kalmasına, kişinin kendisine ve topluma zarar vermesine, sosyal yaşamdan dışlanmaya neden olduğu belirtildi.

Madde kullananları tanımak için kesin bir ölçü olmadığı vurgulanan eğitimde, madde kullananları tanımaya yarayan bazı ortak özelliklerin olduğu belirtildi. Bu özellikler aşırı terleme, bulantı, kusma, yürümede güçlük çekme, giysilerde ve nefeste koku oluşması, gözlerde kanlanma oluşması, algı zayıflaması, uyku düzensizliği, yeme alışkanlığı bozulması ve zayıflama, daha fazla para harcama, kişiliği ile örtüşmeyen davranışlarda bulunma, arkadaş çevresinin değişmesi, okul başarısının azalması ile okul devamsızlığının artması ve aileden uzaklaşmaya başlanması.

Madde Bağımlılığı Danışmanlık Ve Destek Merkezi’nin İşlevleri

-15-25 yaş arası madde bağımlısı veya kullanıcısı bireyleri bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimleri açısından destekler.

-Bağımlı bireylere ve ailelerine danışmanlık hizmeti verir.

-Bağımlı bireyleri kültür, sanat, spor, mesleki eğitim kurslarına ve istendiğinde madde bağımlılığı -tedavi merkezlerine yönlendirir.

-Bağımlı bireylere ve ailelerine psikolojik destek sunar. -Bağımlılıkla mücadele kapsamında eğitim çalışmaları [seminer, çalıştay, konferans vb.) yürütür.

-Madde bağımlılığı riski altında olan çocuk ve gençlere dönük koruyucu ve önleyici çalışmalarda bulunur.

-Toplumun tüm kesimleriyle madde bağımlılığı konusunda, farkındalık ve kamuoyu yaratma çalışmaları yürütür.

-Merkezde bulunan, bağımlı bireylerin nitelikli zaman geçirebilecekleri kültür ve sanat atölyelerinde eğitim verir.(Kaynak:Büyükşehir Belediyesi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.