Beluciler bağımsızlık için ayakta

Beluciler bağımsızlık için ayakta
İran’ın Belucistan eyaletinde 30 Eylül'de gerçekleşen "Kanlı Cuma" katliamının ardından başlayan eylemler devam ediyor. Sokaklara dökülen Beluciler, bağımsızlık için referandum istiyor.

TİGRİS HABER - İran'da, Jîna Mahsa Amini’nin 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından yapılan saldırda hayatını kaybetmesinden sonrası başlayan protesto eylemleri, 53’inci gününde devam ediyor. İran rejim güçlerinin tüm saldırılarına rağmen ülkenin genelinde sokakta olan halk, günlerdir sokakları terk etmiyor. Belucistan'ın merkezi Zahedan’da, 30 Eylül Cuma günü yayılan ‘karakolda tecavüz ediyorlar’ söylentisinden sonra bir camii çıkışında toplanan kitleye yönelik İran rejim güçlerinin saldırısında en az 95 kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi de yaralandı. Beluc halkı, "Kanlı Cuma" diye nitelendirdikleri günde, katledilenleri anmak için kentin farklı noktalarında protestolar eylemleri başlattı. Dün de on binlerce kişi Belucistan'ın tüm kentlerinde Cuma namazı sonrası sokaklara çıktı.

Protestoya ateş açıldı, biri çocuk 16 kişi hayatını kaybetti

Baluc aktivistlerinin raporuna göre, dün öğle saatlerinde Belucistan'ın farklı şehirlerinde sokaklara çıkan binlerce kişi, "Diktatöre ölüm", "Hamaneye ve Besije ölüm" sloganlarıyla yürüdü. Beluc halkı Khash şehrinde de Cuma namazından sonra slogan atarak valilik binasına yürüdü. Rejim güçleri tarafından kitleye doğrudan ateş edildi. Şu ana kadar biri çocuk 16 kişi katledildi. Aktivistler tarafından yayınlanan görüntülerde, rejim güçlerinin protestoculara doğrudan ateş açtığı görülse de kitle sokakları terk etmedi.

Beluc Aktivistleri İnisiyatifi, katledilen 9 kişinin kimliğinin doğrulandığını bildirdi. Saldırılardan sonra hastanelerin dolduğunu ve birçok protestocunun durumunun kritik olduğunu aktaran aktivistler, yaralılara tıbbi hizmet verilmemesi nedeniyle ölü sayısının artabileceği uyarısında bulundu.

Askeri güçler, ayrıca Zahedan, Saravan, Piranşehr, Sarbaz ve Rask şehirlerinde de "Diktatöre ölüm", "Hamenei'ye ölüm" ve "Basiç'e ölüm" sloganları ile sokaklara çıktı. Halk, Rask şehrinin Firozabad köyünde Sarbaz-Çabahar yolunu kapattı.

Yine Belucistan'da bulunan Saravan halkı da Cuma namazı sonrası protestolara katıldı. İran güçleri camide ibadet edenlere göz yaşartıcı gazla saldırdı. Piranşehr'in özgürlük savaşçıları da bu şehrin Nur Camii'nde Cuma namazını kıldıktan sonra protestolara katıldı.

Beluciler referandum istiyor

Protestolar Belucistan'ın tüm kentlerine yayılarak devam ederken, kanaat önderleri uluslararası kurumların gözetiminde referandum talep ediyor. Her ne kadar rejim Şii ve Sünnilerden oluşan Beluç halkını bölmeye çalışsa da Belucistan halkı tek ses olmuş bir biçimde özerklik talep ediyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.