Beraat etti, göreve iade istedi ret edildi

Beraat etti, göreve iade istedi ret edildi
Görevden alınarak yerine kayyum atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, görevden alınmasına gerekçe gösterilen dosyadan itiraz yolu kapalı olmak üzere kesinleşmiş beraat kararına rağmen göreve iade edilmedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Görevden alınarak yerine kayyum atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, görevden alınmasına gerekçe gösterilen dosyadan itiraz yolu kapalı olmak üzere kesinleşmiş beraat kararına rağmen göreve iade edilmedi. Kaya kararı, “Hükümet hukuk tanımıyor” sözleriyle yorumladı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yürüttüğü soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Mart 2020’de görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın suçlama konusu yapılan dosyadan beraat etmesine rağmen 2 ay süreyle daha görevden uzaklaştırılmasına karar verildi. İçişleri Bakanlığı, Yargıtay’a itiraz yolu kapalı beraat kararına itiraz yapıldığı ve Kaya hakkında yeni bir soruşturma başlatıldığı gerekçesiyle Kaya’nın göreve iadesini reddetti.

Kaya, görevden alınmasına neden olan soruşturma kapsamında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, beraat etti. 30 Mart 2021’de görülen karar duruşmasında beraat yönünde mütalaa veren savcı karara itiraz etmeyince karara itiraz için gerekli 7 günlük yasal sürenin dolmasıyla, karar 6 Nisan’da kesinleşti. Ancak Kaya’nın görev iade için yaptığı başvuruda karardan haberdar olan Diyarbakır Valiliği, kararın kesinleşme kararının kaldırılması talebiyle mahkemeye başvurdu. İtirazın yapıldığı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, savcılığın zamanında itirazda bulunmadığı, Valiliğin ise suçtan zarar gören taraf olmaması nedeniyle itiraz hakkının bulunmadığına karar vererek, Yargıtay yolu kapalı olmak üzere itirazı reddetti.

İtiraz yolu kapalı karara itiraz yapılmış

Yargıtay’a itiraz yolu kapalı olmak üzere beraat kararının kesinleşmesi üzerine Kaya, İçişleri Bakanlığına göreve iade talebiyle başvurdu. Bakanlık, Yargıtay yolu kapalı kesinleşen beraat kararına karşı Diyarbakır Valiliğinin Yargıtay’a itirazda bulunduğu ve Kaya’nın hakkında yeni bir soruşturma açılması nedeniyle iade talebini reddetti.

2 ay süreyle görevden tekrar uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı 5393 sayılı Belediye Kanununa 47’nci maddesindeki “Görevden uzaklaştırma kararı iki ayda bir gözden geçirilir. Devamında kamu yararı bulunmayan görevden uzaklaştırma kararı kaldırılır” hükmüne işaret ederek, “Yukarıda yapılan açıklamalar ve yeni adli süreç nedeniyle Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya hakkında 23.3.2020 tarihinden görevden uzaklaştırma kararının 01.08.2023 tarihinden itibaren iki ay süreyle devam etmesine müsaadelerinizle arz ederim.” ifadesini kullandı.

‘Resmen saçmalık’

İtiraz yolu kapalı karara itiraz edilmesini “saçmalık” olarak değerlendiren Kaya, kararda, beraat kararının kesinleşmiş olması ve Yargıtay’a itiraz yolunun kapalı olmasına değinilmemesini “Bir cevap oluşturma amacıyla, bir şey bulamayınca afallama sonucudur. Resmen öyle bir saçmalık” sözleriyle değerlendirdi.

‘Karardan 4 gün sonra yeni bir soruşturma’

Beraat kararının kesinleşmesinden 4 gün sonra hakkında yeni bir soruşturma başlatıldığını belirten Kaya, “Kararın kesinleşmesinden 4 gün sonra yeni bir soruşturma açtılar. O soruşturmada da hiçbir şey yok. Önce bize ‘Yazılı talepte bulunun soruşturma hakkında bilgi verelim’ dediler. Yazılı talepte bulunduk, bu seferde “Gizlilik kararı konulmuş’ dediler. Dosyada da bir şey de yok. Daha üç gün önce örgüt üyesi olduğuna dair hiçbir emarenin olmadığına mahkeme karar vermiş. 4 gün sonra aynı iddiayla soruşturma başlatılıyor. Bu hukuki bir şey değil. Göreve iadeye mani olmak için soruşturma açılıyor. O bitsin başka bir soruşturma açılır. O bitse bu sefer başka bir soruşturma. Böyle bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.

‘Hükümet hukuk tanımıyor’

Böylesi bir kararı beklediğini dile getiren Kaya, “Sonuçta başından beri kayyım davalarının çoğunluğunu gerekçesiz, hiçbir hukuki iddiaya dayanmayan iddialarına dayanıyor. Ki iddiaları bile hukuki değil, bırakın artık iddiaların altının doldurulmasını. Düşünebiliyor musunuz, aday tanıtım toplantısına katılma iddiasıyla bu davalar açıldı. O yüzden başından beri hukuk yok bu davalarda. En sonunda adamlar istikrarlı bir şekilde hukuksuzluğu sürdürüyor. Onlara göre yargı bu işi bilmiyor. Hukuk işletilmiyor, dolayısıyla hukuki olarak verilen hiçbir karar tanınmıyor. Bu kararın Türkiye açısından teşhir ettiği bir şey var: Hükümet hukuk tanımıyor, kural tanımıyor, özellikle Kürt siyaseti açısından bütün tasarrufları böyledir. Bir tanesinde bu kadar hukuksuzluk yapılıyorsa, artık diğerlerinde neler yapılıyor varın düşünün” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.