Beyaz altında ikinci ürün hasadı

Beyaz altında ikinci ürün hasadı
Diyarbakır’da yeni başlanan beyaz altın pamukta ikinci ürün ekiminde hasat işlemi başladı.

Ali Abbas YILMAZ-Harun AYTULUN

Diyarbakır şartlarında ikinci ürün olarak ekimi yapılan pamukta hasat dönemi başlarken, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ikinci ürün pamuk ekiminin hem çiftçilere hem de toprağa sağladığı avantajları sıraladı.

Pamukta ikinci ürün hasadına başlayan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ikinci ürün pamuk ekiminin çiftçilere sağladığı avantajları Tigris Habere değerlendirdi.

 

beyaz-altin-ikinci-urun-(27).jpg

Pamukta ikinci ürün için yapılan demonstrasyonda başarı sağlandı

Pamukta ikinci ürünün Diyarbakır şartlarında mümkün olduğunu çiftçilere göstermek için çaba sar ettiğini belirten Yenişehir Ziraat odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, şöyle konuştu: “Geçen yıl pamukta ikinci ürün için 5 dönümlük bir alanda demonstrasyon çalışması yaptık.  Geçen yılki denenmemizde ikinci ürün olarak pamuğun yetişebildiğini gördüğümüz için bu yıl ise 40 dönümlük bir alanda ikinci ürün olarak pamuk ektik. Bu yılki arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak ektiğimiz pamuğun şimdi de hasadını yapıyoruz. Şuan pamukta henüz birinci ürün hasadı bitememişken ikinci ürün yetişti ve hasadı da başladı. Artık şunu deneyimledik ki, Diyarbakır’da arpa üretiminden sonra ikinci ürün olarak pamuktan da ürün alınabiliyor. Diyarbakır şartlarında arpa ve mercimekte ikinci ürün olarak pamuk ekilebilir ve çiftçilerimize ikinci ürün olarak pamuk ekimini öneririz. Biz ikinci ürün olarak pamuğu 8 Haziran 2018 tarihinde ektik ve bugün 8 Kasım ve pamukta ikinci ürün hasadını yapıyoruz. Yani, Diyarbakır’da beş ay içinde pamuk yetişebiliyor.”

‘Önümüzdeki yıl ikinci ürün pamuk üretimini daha da arttıracağız!’

 Pamukta ikinci ürün için demonstrasyon çalışmalarından yeterli verimi sağladıklarını kaydeden İskenderoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar Diyarbakır’da ikinci ürün olarak pamuk ekimi yapıldığını duymamıştım ve bunun mümkün olup olmadığını denemekten başka çaremiz yoktu. Deneyip görmek gerekiyordu ve biz ilk yılki demonstrasyon çalışmamızdan sonra bunu deneyimledik. Bu yıl da birkaç tarlada ikinci ürün olarak pamuk ektik ve çok iyi bir sonuç aldım. Önümüzdeki yıl ise ikinci üründe pamuk ekimini daha da arttıracağım. Tabi ikinci ürün pamuk ekimi ile birinci ürün pamuk ekimi arasında belli oranda bir verim farkı oluyor ama bu oran öyle sanıldığı gibi de çok büyük bir fark değildir. İkinci ürün ile birinci ürün arasındaki verim farkı en fazla yüzde 20 – 25 kadardır. İkinci ürün pamuk ekimi çiftçiyi kurtarıyor, çünkü eğer bu araziye pamuk ekmemiş olsaydık arazi boş kalacaktı ama şimdi ürün veriyor ve çiftçi için ekstra bir gelir kaynağıdır. Tabi ikinci ürün olarak sadece pamuk değil mısır da ekilebiliyor. Silajlık mısır ve dane mısır ekimi de ikinci ürün olarak düşünülebilir.”

 İkinci ürün çiftçiye ek gelir sağlıyor!

Sonbahar yağmurlarının erken geldiği ve bu nedenle de birinci ürün pamuk hasadının geciktiğini belirten İskenderoğlu, ikinci ürün olarak pamuk ekimini çiftçilere tavsiye etti. İskenderoğlu şunları söyledi: “Özellikle sulama sorunu olmayan çiftçilerimiz ikinci ürün olarak gönül rahatlığı içerisinde ikinci ürün olarak pamuk ekimi yapabilirler. Yağmurlama sistemi ile ikinci ürün pamukta gayet iyi bir randıman alabilirler. Her şey bir yana çiftçi ikinci ürün pamukta girdi maliyetleri ile üründen aldıkları gelir başa baş olsa dahi çiftçilerimiz yine avantajlıdır, çünkü pamuktaki prim desteği dahi çiftçimiz için ek bir gelir olacaktır. Yani, çiftçilerimiz ikinci ürün pamuk ektiler ve istedikleri verimi elde edemediler o zaman en azında devletten aldıkları prim desteği onlara ek bir gelir sağlayacaktır. Çiftçi ikinci üründe asla zarar etmemektedir. Dönüm başı yaklaşık 450 TL’lik bir prim desteği çiftçi için iyi bir kazanç olacaktır. Çiftçi tarladan kazanmasa dahi primden kazanacaktır. Oysaki ikinci ürünü ekmeyen çiftçi zaten hiçbir şey kazanamayacaktır, tarlası boş yatacaktır.”

beyaz-altin-ikinci-urun-(29)-l.jpg

 İkinci ürün hem toprağa hem çiftçiye ek katkılar sağlıyor!

İskendroğlu, ikinci ürün pamuk ekiminin toprağa katkı sağladığını belirterek, “ Arpa’dan sonra ikinci ürün pamuk ekimi tarlaya da fayda sağlayacaktır. Çiftçi ikinci ürün ektiği için sanki tarlasını nadasa bırakmış gibi ertesi yıl toprağı daha da zenginleşecektir. Yani, ikinci üründe hem ekonomik kazanç elde ediyor çiftçilerimiz hem de tarlası nadasa kalmış gibi mineral bakımından zenginleşiyor. İkinci ürünle birlikte bir nevi arazide rotasyon olmuş oluyor. Tarlanız birinci üründen sonra boş kalsa sadece dinlenmiş oluyor ve tarla boş kalıyor ama ikinci ürün ektiğinizde hem tarlanız nadasa kalmış gibi zenginleşiyor hem de ekstra gelir elde diyorsunuz. Özellikle kuyu suyu ile sulu tarım yapan çiftçilerimize ikinci ürün olarak pamuk ekmelerini öneriyorum. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak isteyen çiftçilerimiz bana ulaşabilirler. Yine, ikinci üründe çiftçilerimiz için bir başka avantaj ise geniş ve dar yapraklı otlardan tarlası kurtulmuş oluyor ve bir sonraki ürün için tarla temizleniş ve ilaca da ihtiyaç kalmamış oluyor. Arazi ikinci ürün pamuktan dolayı sulandığı için tarlada fare olmuyor bu da bir başka faydadır.” diye konuştu.  

‘Kalite aynı tek fark tarih farkı!’

Birinci ürün pamuk ekimi ile ikinci ürün pamuk ekiminin kalite açsından bir fark yaratmadığını ifade eden İskenderoğlu şunları söyledi: “Birinci ürün ile ikinci ürün arasındaki tek fark tarih farkıdır. Tek fark birinci ürün pamuk Nisan ayında ikinci ürün pamuk ise Haziran ayında ekilmiştir. Yoksa pamuğun kalitesi anlamında bir fark yok. Gerek elyaf inceliği (mikroner) gerekse de mukavemet açsından birinci ürün pamuk ile ikinci ürün pamuk arasında bir fark yok.”

‘İhtiyacımız olan pamuğun yarısını ithal ediyoruz’

Pamuk üretiminin ülke ekonomisi için stratejik önemine değinen İskenderoğlu, ikinci üründe verilen devlet desteğinin arttırılmasını istedi. İskenderoğlu, son olarak şunları söyledi: “Pamukta üretimimiz yeterli değil ve ihtiyacımız olan pamuğun yarısını dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Türkiye’nin bir milyon ton 800 bin ton pamuk ihtiyacının biz ancak 850 bin tonunu yerli üretimden karşılayabiliyoruz. Biz bunun önüne geçmek için ikinci üründe pamuk ekimini tercih ederek yerli üretimimizi arttırabiliriz. Tabii bunun için de yetkililerimizin ikinci ürün pamuk ekiminde çiftçilerimize verilen desteği arttırması gerekir. Elbette ki sadece destek de yetmez aynı zamanda ikinci ürün konusunda çiftçilerimizin bilgilendirilmeleri de gerekmektedir. Ben bir Ziraat Odası Başkanı olarak ikinci ürün pamuk ekimini yapmamın bir nedeni de çiftçilerimize örnek oluşturmaktır. Bu konuda Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizin desteğini bekliyoruz. Biz çiftçilerimizin ikinci ürün olarak pamuk ekmelerinden yanayız ve bunun için Tarım Bakanlığımızın ikinci üründe desteklerini arttırmalarını istiyorum. Çiftçilerimiz gönül rahatlığı ile ikinci ürün pamuk ekebilirler; çiftçimiz nasıl ki birinci ürünü ÇUKOBİRLİK’e satıyorsa aynı şekilde ikinci ürün pamuğu da verebilirler. İkinci ürün pamuk satışında çiftçilerimiz hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayacaklar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.