Bilim insanları dondurulmuş insanları hayata döndürdü

Bilim insanları dondurulmuş insanları hayata döndürdü
Araştırmacılar, insan beyin dokusunu başarıyla dondurup çözdürdü ve ardından normal işlevine kavuşturduğunu duyurdu.

TİGRİS HABER - Fudan Üniversitesi'nden Dr. Zhicheng Shao ve ekibi, beyin dokusunu donmuş durumdayken canlı tutabilen bir çözüm geliştirdiklerini açıkladı. İnsan embriyonik kök hücrelerini kullanarak üç hafta boyunca beyin organoitlerini büyüttüler ve ardından bunları farklı türde beyin hücrelerine dönüştürdüler.

En az hücre ölümüne yol açan yöntemi buldulur

Organoidleri, sıvı nitrojende en az 24 saat dondurulurken dokuyu korumaya yardımcı olabileceğini umdukları farklı kimyasal bileşiklere yerleştirdiler. Örnekler çözüldükten sonra, beynin büyüme ve hücre ölümü açısından izlendi ve en az hücre ölümüne yol açan yöntemi buldular.

Ekip, 9 aylık epilepsili bir kız çocuğundan alınan 3 milimetre küp beyin dokusunu test etti ve çözüldükten sonra en az iki hafta boyunca aktif kaldığını keşfetti. Araştırmacılar, bu teknolojinin, belirli patolojik özelliklere sahip canlı beyin dokusunun dondurularak saklanması ve yeniden yapılandırılması aracılığıyla, beyin hastalığının patolojik mekanizmalarını incelemek için kullanılabilecek taze canlı insan beyni dokusunu hayatta tutma yeteneğini keşfetmek zorunluluğuna vurgu yaptılar.

Birmingham Üniversitesi profesörü Dr. João Pedro Magalhäes, bulgulardan ve çözümün hücre ölümünü önleme ve işlevi koruma yeteneğinden etkilendiğini ifade etti.

Kaynak:Halk Tv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum