Bilim Kurulu üyesi: Diyarbakır’daki vakalar abartılıyor, sayı düşecek

Bilim Kurulu üyesi: Diyarbakır’daki vakalar abartılıyor, sayı düşecek
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, kentteki vaka haberlerinin abartıldığını belirterek sayının düşeceğini söyledi.

TİGRİS HABER- Bayram sonrası Diyarbakır’da koronavirüs vakalarındaki artışı değerlendiren Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, kentteki vaka sayısındaki artışla ilgili durumun abartıldığını, korkulacak bir şey olmadığını belirtti. Çelen, vaka sayısındaki artışın sahada yapılan filyasyon çalışmalarıyla hiçbir belirti göstermeyen vakaların da tespit edilmesi ve evde ilaç tedavisi görebilecek durumdaki hastaların hastanede izole edilerek tedavi edilmesinden kaynaklandığını söyledi. 

Maske kararı doğru

Prof. Dr. Çelen, gerekli tedbirlerin alınarak normale dönülmesinden yana olduğunu da belirtti: “Diyarbakır ile ilgili alınan maske kararı doğru bir karar. Ben halen gerekli tedbirleri alıp normale dönülmesinden yanayım. Maske, mesafe ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Hastanedeki vakaların büyük çoğunluğunun genel durumları iyi. Virüse bağlı ölüm oranında da ciddi bir düşüş görülüyor. Bunda tedaviye erken başlamanın rolü büyüktür” dedi.

Vaka sayısı düşecek

Vaka artışını yoğun test sayısına bağlayan Çelen, “Filasyon ekipleri bir vaka çıktığı zaman o kişinin tüm çevresine test yapıyor. Dolayısıyla bir vaka size 10 vaka olarak geliyor. Bölgede tespit edilen vakaların çocuğu ayakta tedavi edilecek hastalardır.  Bu tespit edilen kişiler evlerde diğer kişilere bulaştırmasınlar diye hastanede tutuyoruz. Bu nedenle sayı biraz fazla görünüyor. Diyarbakır’da patlama, vaka sayısı artıyor bilgileri doğru değil. Artık ayaktan tedavi edilmesi gereken vakaları hastanede yatırmayacağız. Bunu yaptığımız zaman otomatik olarak vaka sayı düşecek” şeklinde konuştu.

Maske kullanımı çok önemli

Maske, hijyen ve mesafe kurularına uyulması durumunda herhangi bir risk durumunun söz konusu olmadığını belirten Çelen, “En önemli korunma yöntemi maskedir. Maske kullanıyorsanız bulaş riski 10 binde birdir. Bu nedenle maske kullanalım. Diyarbakır için ekstra bir tedbir önermiyorum. Ben normalleşmeyi öneriyorum. Kovid-19 önümüzdeki yılın sonuna kadar devam edecek. El yıkama, sosyal mesafe ve maske takmaya dikkat edelim. Bunlara uyarsak hiçbir sıkıntı olmaz” dedi.

Çelen, Diyarbakır’da vaka sayısının 300 değil, toplamda 220 vakanın olduğunu söyledi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum