“Binlerce hekim işsizliğe mahkum olacak”

“Binlerce hekim işsizliğe mahkum olacak”
Türk Tabipleri Birliği, AKP tarafından Meclis'e sunulan ve KHK'li doktorların SGK anlaşması olan yerlerle çalışmasını yasaklayan yasa tasarısına tepki gösterdi.

Tigris Haber- AKP tarafından dün Meclis'e sunulan 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre KHK ile ihraç edilen hekimler yalnızca SGK ile anlaşması bulunmayan hastane ve muayanelerde çalışabilecek. Tasarıya göre bu doktorların düzenlediği raporlar da yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınmayacak.

KÖTÜ NİYETLİ BİR KANUN TEKLİFİ

Konuya ilişkin bir açıklama yapan TTB, düzenlemeyi 'kötü niyetli bir kanun teklifi' olarak niteledi. TTB tasarıyı "Yakıcı mağduriyetler yaratan, sağlıkta şiddet konusunda işe yarar somut hiçbir adım atmayan, 'KHK ve Güvenlik Soruşturması' gerekçesiyle binlerce hekimi işsizliğe mahkûm edecek olan, haktan, hukuktan, en temel vatandaşlık haklarından uzak" ifadeleriyle eleştirdi.

Tasarıda sağlıkta şiddetin önüne geçecek bir düzenlemenin bulunmadığı eleştirisi yönelten TTB, "Sağlık ortamındaki şiddet nedeniyle saldırıya uğrayacak her hekimin, her sağlık çalışanının sorumlusu içi boş bir taslakla 'şiddet yasası çıkarıyoruz' yaygarası yapan ve sağlıkta şiddet karşısında ciddi hiçbir adım atmayan iktidar hükümeti olacaktır" ifadelerini kullandı.

BİNLERCE HEKİM İŞSİZLİĞE MAHKUM OLACAK

TTB, tasarıya ilişkin eleştirilerini şöyle sıraladı:

"Binbir emekle kazanılmış hekimliğin, ihtisasın, üst ihtisasın, hiçbir hukuksal sürece tabi kılınmadan, kimlerin hangi kriterlerle karar verdiği anlaşılmayan 'KHK ve Güvenlik Soruşturmaları' ile hekimlerin elinden alınmasının yasal kılıfı olan bu kanun maddesini TBMM'ye getiren AKP hükümeti, Anayasa'da tanımlanmış en temel haklara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, hepsinden önemlisi bir arada yaşama prensiplerine aykırı, binlerce hekimin işsizliğinin ve açlığa mahkûm edilmesinin, hastaların bu hekimlerden mahrum kalmasının sorumlusu olacaktır."

HASTANELERİN DÖNER SERMAYELERİ MALİYE BAKANLIĞI'NA BAĞLANIYOR

Açıklamasında döner sermayelerin Maliye Bakanlığı'na bağlanmasına da tepki gösteren TTB, bu maddelerin yanı sıra aile hekimliğinde hak kayıplarına yol açan, hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı döner sermayelerinin Maliye Bakanlığı'nın inisiyatifine bırakılmasını amaçlayan, Tabip Odalarının hekimliğin uygulanmasındaki etkisini sınırlamaya çabalayan bu kanun teklifine karşı tüm hekimlerin, sağlık çalışanları ile birlikte karşı duracağını ve tepkilerini göstereceğini belirtti.

TASARIYA KARŞI 'KANDIRMACA DEĞİL HAKKIMIZ İSTİYORUZ' NÖBETİ

TTB, açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verdi:

"Kötülüğünüzü, hekimleri işsizlik, yoksulluk ve açlıkla tehdit etmenizi, hekimlerin ölümlerini sıradanlaştırmanızı, her fırsatta sermaye ve yandaşlara rant aktarmanızı, meslek örgütümüzü yok sayan antidemokratik, dinlemeyen tavrınızı kabul etmiyoruz.

Bu nedenle, sağlıkta şiddete karşı, 'şiddeti önleme yasa tasarısı' talepli 'nöbet eylemlerini' bu kanun teklifinin tüm maddelerine karşı 'Hekimler Kandırmaca Değil, Haklarını İstiyor Nöbetleri'ne çeviriyor, bütün gücümüzle, tüm sağlık kurumları ve şehir meydanlarında sesimizi duyuracağımızı, TBMM'de bu yanlış ve hekim karşıtı yasa teklifini durdurup, sorunlarımızın çözümüne dair maddeler içeren bir yasa teklifine bürünmesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz." (Kaynak: Artıgerçek)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.