Birdal: Yargı reformu yapacaksanız görevden alınan başkanlara görevlerini iade edin

Birdal: Yargı reformu yapacaksanız görevden alınan başkanlara görevlerini iade edin
Diyarbakır’daki kayyum protestosunda konuşan eski HDP Milletvekili Akın Birdal, “TBMM yeni yasama dönemine yargı reformuyla başladı,"

Diyarbakır’daki kayyum protestosunda konuşan eski HDP Milletvekili Akın Birdal, “TBMM yeni yasama dönemine yargı reformuyla başladı. Bunu yapacaksanız, eğer gerçekten adalet istiyorsanız, hukuk ve insan haklarına bağlılık istiyorsanız; ilk yapmanız gereken soruşturma sonuçlanıncaya kadar eşbaşkanları  göreve iade etmelisiniz” dedi.

 İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara karşı başlatılan Demokrasi Nöbetleri, 45'inci gününe girdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hemen karşısında yer alan Lise Caddesi'nde devam eden nöbete eylemine, görevden alınarak yerine kayyum atanan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Batman'da 1993 yılında öldürülen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın ailesi, HDP’li vekilleri katıldı.

Başkanları görevine iade edin

Buradaki eylemde konuşan siyasetçi ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, “Kısa sürede her şey iyi olmayabilir. Ama onlar bu gaspı geri almak zorunda kalacaklar. TBMM yeni yasama dönemine yargı reformuyla başladı. Bunu yapacaksanız, eğer gerçekten adalet istiyorsanız, hukuk ve insan haklarına bağlılık istiyorsanız; ilk yapmanız gereken soruşturma sonuçlanıncaya kadar Amed, Mardin ve Van belediye eşbaşkanlarını göreve iade etmelisiniz. Kayyumu ‘Ankara’ya alıyoruz’ demeliler. Bir bütünen demokrasi, hukuk, insan hakları için Amed, Van ve Mardin halkının direnişine, demokrasi çığlığına, barış çığlığına başta ana muhalefet olmak üzere bütün demokrasi güçleri karşılık vermelidir. Emekçiler yeniden ürettikleri üzerinde söz ve karar sahibi olacaklarsa ‘kayyuma hayır’ demeleri gerekir. Türkiye’nin demokratikleşmesinde rol oynayacaklarsa, kayyuma ve darbeye ‘hayır’ demeleri gerekir” diye konuştu.

Kürt demek yasaktı

Birdal, sözlerini “27 yıl geçti. Kürt halkının mücadelesi Vedat Aydın’dan Apê Musa’ya, bugün Mehmet Sincar’a ulaştı. Onları unutmayacağız. Kayyumlara hayır derken, yitirdiklerimizin anısına da sahip çıkıyoruz. Bu coğrafyada ‘Kürt’ demek yasaktı. Onların dili, kültürü yoktu. Ama bakın Kürt halkı, dili, kültürü var. Biz de varız diyoruz. Yüreğim hep Amed’te sizinle çarpıyor. Yaşasın Amed, yaşasın Mardin, yaşasın Van. Yaşasın anneler ve gençler” diyerek noktaladı.

 Nöbet, yapılan açıklama ardından gerçekleştirilen oturma eylemiyle sonlandırıldı. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum