‘Bizim de akıbetimiz Berfo Ana’nınkine benzemesin!’

‘Bizim de akıbetimiz Berfo Ana’nınkine benzemesin!’
Gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır'ı bulmak için 33 yıl boyunca sürdürdüğü mücadele ile kayıp yakınlarının simgesi haline gelen Berfo Kırbayır'ın gözleri açık gitti.

Tıpkı Berfo Ana gibi, yıllardır kaybedilen ya da faili meçhul cinayete kurban giden yakınlarının akıbetini ve faillerini soran kayıp yakınları da Berfo Ana ile aynı kaderi yaşamaktan korkuyor. 


DİYARBAKIR - Oğlu Cemil'i 33 yıl boyunca arayan ve arayışı boyunca birçok yere başvuran, ilerlemiş yaşına rağmen kayıp ailelerinin tüm eylemlerine katılan ve kamuoyunda Berfo Ana olarak tanınan Berfo Kırbayır, oğlu Cemil için vermiş olduğu "Ölmeme" sözüne rağmen 21 Şubat 2013'te yaşama gözlerini yumdu.
 

'Tek dileğim oğlumu bulmak demişti' 
 

Berfo Ana yaşamını yitirmeden önce oğlunun kaybedilmesinden sorumlu olanlardan hesap sormak için başvurmadık kişi, kurum ve devlet yetkilisi bırakmazken 103 yaşındayken kayıp yakınlarıyla birlikte görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Tek dileğim ölmeden oğlumun mezarını görebilmek" demişti. 21 Şubat'ta Berfo Ana'nın vefatı üzerinden bir yıl geçmiş olacak ve Berfo Ana'nın oğlu Cemil halen kayıp. Berfo Ana gibi bölgede ve Türkiye'de binlerce aile kaybedilen yakınlarının bulunması için mücadele vermeye devam ediyor. Her hafta Cumartesi günleri kaybedilen yakınlarının bulunması için kayıp yakınları İstanbul, Diyarbakır, Batman ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde düzenli olarak eylem yaparak yakınlarının bulunmasını istiyor. 

'40 günlük çocuğum babasız büyüdü'

 

Kayıp yakınları Berfo Ana gibi yakınlarını bulmak için mücadelelerini sürdürürken kaderlerinin Berfo Ana gibi olmasından korkuyor. 1995 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Dolunay köyünde ikamet eden ve henüz 3 günlük gelinken eşi Edip Aksoy'un askerler tarafından alınarak işkencelerden geçirilmesi ve yapılan baskılara karşı Diyarbakır merkeze göç eder.  Daha sonra bir çocukları olan Rukiye Aksoy (40), Diyarbakır'da çocukları daha 40 günlükken eşi Edip Aksoy'un sivil giyimli 3 kişi tarafından "Karakolda ifade verecek" diyerek gözaltına almasının ardından eşinden bir daha haber alamadı.  Aksoy, "Eşimin bir mezarı dahi yok. Çocuğum hiç babasını görmedi, tanımadı. Çocuğumu babasız büyüttüm ancak tek isteğimiz çoğumun babasının bir mezarının olması" dedi.
 

'Kürt olduğumuz için cezalandırılıyoruz'
 

Berfo Ana'nın yıllarca oğlu Cemil'i aradığını hatırlatan Aksoy, bu hasretle vefat ettiğini söyleyerek kendilerinin aynı kaderi yaşamak istemediklerini dile getirdi. 

berfo-anna-1.jpg

bero-anna.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.