BM: Aşırı yoksulluk son 22 yılda ilk kez arttı

BM: Aşırı yoksulluk son 22 yılda ilk kez arttı
Birleşmiş Milletler, 2021 için 56 ülkeyi kapsayan 34 insani yardım planı hazırladı. 2021'de dünyada 235 milyon kişinin insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyacağını bildiren BM, aşırı yoksulluğun son 22 yılda ilk kez arttığını ve ufukta birden fazla kıtlık belirdiğini ifade etti.

TİGRİS HABER - Birleşmiş Milletler (BM), yeni tip koronavirüsü (Covid-19) salgınının da etkisiyle 2021'de dünyada 235 milyon kişinin insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyacağını bildirdi.

BM 2021 Küresel İnsani Yardım Planı açıklandı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan açıklamada, "Covid-19'un şokunun" dünya çapında insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısını rekor seviyeye yükselttiği ve bu alanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış olduğu aktarıldı.

Salgının da etkisiyle 2021'de dünyada 235 milyon kişinin insani yardıma ve korumaya ihtiyaç duyacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2021'de insani yardıma ihtiyaç duyan herkes tek bir ülkede yaşasaydı, burası 235 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük beşinci ülkesi olurdu. BM ve ortakları, açlık, çatışma, yerinden edilme, iklim değişikliği ve Covid-19 salgınının etkileriyle karşı karşıya kalan en savunmasız 160 milyon kişiye yardım etmeyi amaçlıyor."

35 MİLYAR DOLAR BAĞIŞ ÇAĞRISI

Açıklamada, aşırı yoksulluğun son 22 yılda ilk kez arttığı ve ufukta birden fazla kıtlık belirdiği vurgulandı.

BM 2021 için 56 ülkeyi kapsayan 34 insani yardım planı hazırladı. Acil yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca insan için uluslararası topluma gelecek yıl 35 milyar dolar bağış çağrısı yapıldı.

GUTERRES'TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, plana ilişkin yaptığı açıklamada, "İnsani yardım sistemi 2020'de değerini bir kez daha kanıtladı ve on milyonlarca insana yiyecek, ilaç, barınma, eğitim ve diğer temel gereksinimleri sağladı. Ancak kriz sona ermedi. Küresel salgının etkisi kötüleştikçe insani yardım bütçeleri ciddi açıklıklarla karşı karşıya" uyarısında bulundu.

Guterres, ülkelere tüm kaynakların seferber edilerek yardıma muhtaç insanların en zor döneminde dayanışma çağrısı yaptı.

"COVİD-19 KRİZİ MİLYONLARCA İNSANI YOKSULLUĞA SÜRÜKLEDİ"

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise "Zengin ülkeler artık tünelin sonundaki ışığı görebilir. En fakir ülkelerde ise aynı şey geçerli değil. Covid-19 krizi milyonlarca insanı yoksulluğa sürükledi ve hızla artan insani ihtiyaçlara yol açtı. Önümüzdeki yıl kıtlığı önlemek, yoksullukla mücadele etmek, çocukları aşılamak ve okulda tutmak için 35 milyar dolara ihtiyacımız olacak" ifadelerini kullandı.

BM, 2019'da acil insani yardıma muhtaç 168 milyon kişiye ulaşabilmek için 29 milyar dolar yardıma ihtiyaç duyulduğunu bildirmişti.

BM'ye göre, 2020'de uluslararası bağışçılar rekor bir artışla 17 milyar dolar bağışta bulunmasına rağmen, belirlenen miktarın yüzde 70'i karşılanabildi. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.