Bölgede örnek hayvan barınağı!

Bölgede örnek hayvan barınağı!
Diyarbakır’da bölgenin ilk hayvan barınağı olma özeliğini taşıyan ve Avrupa Birliği standartlarına uygun yapılan havan barınağı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan hakları ve korunması konusunda Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdi.

Haci GÜNEŞ

Özel Haber

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı, Ergani Yolu üzerinde bulunan hayvan barınağı, hizmet vermeye devam ediyor. Son derece güzel bir park alanına kurulan bakım evinde, ambulansıyla, son derece modern ekipmanlarıyla, profesyonel kadrosuyla, örnek teşkil edecek bir hizmet veriliyor. Hayvanlara gösterilen ilgi alakayı görünce kendimi dünyanın en gelişmiş, en modern şehrinde hissettim. Yine, burada çalışan görevliler; dernek başkanı, veterinerler, gönüllüler ve diğer çalışanlarının hayvanlarla olan ilgi- alakaları ve hümanist yaklaşımları bizi çok derinden etkiledi. Barınağa ilk girdiğimizde, ayakları kanlar içinde küçük bir köpekle karşılaştık, bizi havlayarak karşıladı. Sonra bakım evi görevlileri harekete geçti; köpeği sedyeye yatırarak, önce iğne yaptılar, daha sonra da ayaklarını muayene ederek, meğer otlar içinde gezerken ayaklarına dikenler batmış. Dikenler tek tek çıkarıldıktan sonra, ayakları tedavi edildi ve sonra serbest bırakıldı. Hayvana gösterilen, o en içten sevgiden dolayı olsa gerek, oradan ayrılana dek hayvan, kendisini tedavi eden doktorlarının peşini bırakmadı. Tavsiyemdir bölgedeki tüm insanlarımız, gitsin oradaki insanlığı, sevgiyi ve hümanizmi görsün…

hayvan-barinagi-genel.jpg

Örnek teşkil eden havan barınağı

Diyarbakır’ın Ergani yolu 19 km'de kurulan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, açık ve kapalı alan olarak toplam 17.000 m2 üzerine inşa edilmiş. 700 hayvan kapasiteli bakımevi, 2007 yılında hizmete girmiş tarihinde hizmet vermektedir. Bakım evi; Muayene odası Veteriner Hekim Odası, Veteriner Sağlık Teknikerleri Odası, Büro, Operasyon odası ve Gönüllülere ait oda ile toplantı odasından oluşan idari bina ile hayvanlara ait mutfak, Post-operatif Bakım Ünitesi, depo ve Personel Sosyal Tesislerinden oluşmaktadır. Buraya getirilen hayvan alanları, annesiz yavrular bölümü, yavrulu anneler bölümü, kısırlaştırılacak hayvanlar bölümü ve gezinti alanlarından oluşmaktadır. Ayrıca olası artan ihtiyaca cevap olabilecek yeşil alanlar ve boş alanlar mevcuttur. Bakım evinde bu özellikleri ile sadece bölgemizin değil ülkemizin de en kapsamlı bakım evlerinden olup Türkiye'nin değişik illerine de gönderilen proje örneği ile örnek teşkil etmektedir.

Lüks hayvan ambulansı

Veteriner hekimleri görev yaptığı barınakta 30 personel çalışıyor. Başta trafik kazaları olmak üzere her türlü darbe ve yaralanmalara maruz kalan hayvanlara anında ve yerinde acil müdahale yapmak üzere 120 bin TL değerinde tam donanımlı hayvan ambulansı bulunuyor. İçerisinde iki adet ameliyat masası, jeneratör, sterilizatör, ecza dolabı, kombine sedye ile ihtiyaç duyulan gerekli malzemeler ve aşı dolabı bulunan araç tam donanımıyla köy köy gezip hasta ve yaralı hayvanlara anında ve yerinde hizmet veriliyor. Sokak hayvanları acil müdahale kısırlaştırma ambulansı üzerindeki ‘ Bizim gibi bir can taşıyorlar ve bu dünyada bizim kadar yaşam hakkına sahipler' yazısı dikkat çekiyor.

hayvan-barinagi-3-001.jpg
 

Barınağı baştan aşağı gezdikten sonra Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler, veterinerlerden Akın Koçhan, Yılmaz Gümüş, Sidar Yurtsever, M. Emin Şam ve gönüllü çalışanlardan Handan Arıkolu ile söyleşimize başlıyoruz.

‘Osman Baydemir hep ilklere imza atan bir insan’

Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan hakları ve korunması konusunda Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdiğini belirtti. Emekçiler, barınağın tüm teçhizatıyla tam donanımlı bir rehabilitasyon merkezi olduğunu belirterek,  barınağa Türkiye’de bu kadar donanımlı bir ambulansın ilk kez alındığını söyledi. Diyarbakır Belediyesi ve Osman Baydemir’in her zaman ilklere imza attığını ifade eden Ekmekçiler, bunun için sadece kendisi değil, Türkiye’deki bütün hayvan dostları ve dernekleri bu konuda Baydemir’i takdir ettiğini vurguladı. Ekmekçiler, Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin birçok üniversitede bile tam teçhizatlı olmayan cihazlara sahip olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde hayvan bakımevlerinde bulunmayan operasyon odası, ambulans,  röntgen cihazı, ultrasonografi cihazı ve kan muayenesinde kullanılan hematoloji cihazıyla donatılmış üniteleriyle tam teşekküllü bir hayvan hastanesi olarak hizmet veriyor” dedi.

Yük hayvanlarına da barınak yapılsın!

Ülkemizde yaşayan ve ağır yükler altında ezilen, işleri bitince veya hastalandıklarında de çöp gibi oraya buraya atılan at eşek gibi yük hayvanlarının durumuna da dikkat çeken Ekmekçiler, “Diyarbakır’da da sahipleri tarafından işe yaramaz hale geldiklerinde, üstelik şehrin içine atılan özellikle eşeklere sık sık rastlıyoruz. Bu hayvanlar başı boş halde ortalıkta, yol kenarlarında veya orta refüjlerde dolaşıyor, karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Siverek yolunda yıllardır dolaşan ve bir ayağı sakat olan bir eşeğe birçok kişi rastlamıştır. Bu eşek için sık sık bizi ararlar ama yıllardır bu şekilde yaşamayı zorda olsa başarmış bir hayvanı nereye koyabileceğimizi, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu hayvanların bir kısmı arabaların çarpması sonucunda ya sakat kalıp, iyileşmeyeceği düşünülerek uyutulmakta, ya da hemen orada ölmektedirler, bazen ölüleri günlerce yol kenarında yerde kalmaktadır. Büyük bir kısım at ve eşek de bilindiği gibi kesilerek insanlara yedirilmektedir” şeklinde konuştu.

Yeni barınak için başvuru yapıldı

Ekmekçiler, binek hayvanları için de bir hayvan barınağın yapılması için girişimlerde bulunduklarını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu hayvanlar için Ülkemizde bir ilk olacağını düşündüğümüz.   Diyarbakır’da bir bakım merkezi oluşturulmasını ve hayvanların ömürleri boyunca bu merkezde gözetim altında güvenle yaşamalarının sağlanmasını, isteyenlere de takipleri yapılmak suretiyle sahiplendirme yapılmasını, sahipli olanların takiplerinin ve tedavilerinin Tarım Müdürlüğü tarafından yapılmasını istiyoruz. Bunun için Diyarbakır Valiliğine bir yazı gönderdik. Yetkililerin talebimizi dertlerini anlatamayan bu hayvanlar adına yerine getirmelerini çok isteriz” dedi. Emekçiler, Hayvan Hakları Federasyonu ve Koza Yönetimi’ne, desteklerinden dolayı da teşekkür etti.

genel-3.jpg

Her hayvan durumuna göre konumlandırılıyor

Vetriner Yılmaz Gümüş da, buradaki çalışmaları hakkında bilgi vererek, şunları dile getirdi: “Bakımevine getirilen hayvan ilk olarak genel muayenesi yapılıyor. Herhangi bir hastalık veya cerrahi müdahale gerektirecek bir durum yok ise iç ve dış parazit ilaç uygulaması yapılır. Hasta hayvana gerekli müdahale yapılarak karantina bölümüne diğer hayvanlar ise yaşına ve cinsine uygun ünitelere alınır. Kısırlaştırma yaşına gelmiş ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan erkek ve dişi hayvanlar kısırlaştırılarak Post-operatif bakım ünitesinde 2-3 gün boyunca gereken tedaviler yapıldıktan sonra uygun bölümlere alınıyor” dedi.

ALO ihbar hatı: (0412)3450223

Veteriner Akın Koçhan da hayvanların sokaktan toplanmasından iyileşme aşamasına kadarki aşamaları anlatarak, “İhbar üzerine ambulansla havanları barınağa getiriyoruz. Burada tüm kontrolleri yapıldıktan sonra tedavilerini yapıyoruz. Daha sonra da bölümlere ayrılan hangi kategoriye giriyorsa hayvanı oraya yerleştiriyoruz. Hemen her gün ameliyat yapıyoruz. Kırık, çıkık, yaralamalı trafik kazası ve kısırlaştırma gibi konularda cerrahi müdahale yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Gönüllü kahraman

Adana’dan Diyarbakır’a gelerek, bir yıldan beri barınakta gönüllü olarak çalışan Handan Arıkolu ise, burada çalışmaktan ve hayvanlarla tüm gününü geçirmekten mutluluk duyduğunu kaydetti. Çocukların, sokaklarda hayvanlara eziyet ettiğini ifade eden Arıkolu, ailelerin bu konuda çocuklarını eğitmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 


 


 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum